發新話題

[認真] 煨番薯母女遭檢控 200人圍觀求情

補充....案發果頭既十字路口的確有檔菜檔....
剩係計呢兩年我係果頭住到我搬左再半個月前番西環....
都唔見得條街D發泡膠箱同D菜箱少左....
如果你話佢有做野 / 唔係選擇性執法....
我真係唔知應該搵咩理由去解釋....
我唔覺得佢有做野既話條街都仲係咁樣囉....
我唔係唔信佢有做野....
而係做左野出黎既效果叫我好難相信佢地有做野....

你地重未斷氣
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

跟足就是不近人情, 不跟就是徇私枉法!

索k, 有証有據, 梗係交比法庭判啦!
入左去坐吓, 個靚仔又學精啲, 又多個機會接近班同好!
你硬要沖左包k仔, 剝削左人地入去進修機會, 梗係比社工趙你啦!
咁算唔算應左車公個句, 咩野眼前鬼卒皆為妖
非人非鬼乎???
車公呀!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 101653 於 31-1-2009 20:01 發表

如果3米既距離唔係叫近距離....我都唔知點為之近距離....
當中細節係點我唔可以肯定話你聽....我只可以講你聽我見到既野....唔需要質疑我....唔岩聽就唔好理....
我點知佢係唔係第一次ja....

我見到既只係: ...
大佬, 你岩曬, 我錯曬, 你會唔會順氣d ?  

叫警車都手法唔岩, 點唔岩法? 大佬你指點一下

各位師兄,小第有一件事想問問大家的意見,
你們認為自由行旅客在香港拋煙蒂應否票控?

小第的姑丈,早前來港自由行,在街拋煙頭,
被食環署工作人員捉到,被要求出示證明文件(到目前我都認為正常)
當這位食環署的職員知道對方是遊客,
照樣要求出示旅遊證件,同要證記對方的住址(當時我的爸爸在旁)
最後被迫登記了我的爸爸住址,到目前為有寄信來追罰款,
那麼是否要我們代繳交罰款呢?(到目前為止我都仲未明白個食環署職員做法是否正確)
無錯香港法例寫明不准隨處拋垃圾,但有時d國內人邊會咁記得呀,左耳入,右耳出喇,
旅遊人仕應否票控呢???

旅遊人仕隨處拋垃圾一樣係要票控.............
至於其他代繳交罰款事項不大清楚不想胡說SORRY
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

呢條問題只係一條常識題

無論係大事定小事 , 任何人都應該遵守當地法律 !

正如去到泰國唔可以侮辱泰王肖像 , 否則可判監禁 !

如果遊客可以唔遵守本地法律 , 咁咪好大鑊 !?!?

講真丫 , 香港清潔係咪人人有責先

你親戚亂拋煙頭 , 你地係咪有責任提醒佢 ?

至於條數邊個啃 , 就要睇你親戚夠唔夠親喇

第日入境就知啦........
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

法>理>情.......我估這是一個基本常識吧!!
不如親身去法庭旁聽一下,唔好只係執着於"執法"這一個層面,
就會發現"執法"好多時一d都冇爭議,一d都唔矛盾.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

我建議樓主閱讀一下《洞穴奇案的十四種判決》這著作,裡面對法、理、情的分析可以增加你的法律知識,再上幾堂公民教育課,那就可以完全去除刁民思想,不會再狗嗡。
本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 -30 違規內容 1-2-2009 21:07
  • gtoray 金錢 -30 違規內容 1-2-2009 21:07

引用:
原帖由 williamleung831 於 1-2-2009 00:30 發表
各位師兄,小第有一件事想問問大家的意見,
你們認為自由行旅客在香港拋煙蒂應否票控?

小第的姑丈,早前來港自由行,在街拋煙頭,
被食環署工作人員捉到,被要求出示證明文件(到目前我都認為正常)
當這位食環署的職員 ...
當然遊客都要守法啦
至於點樣追收罰款,個可能仲要商議吧
星洲果邊唔知點樣收的呢?

回復 206# 的帖子

好多時都追唔到,如果個人呢世都唔再入境既話

回復 205# 的帖子

好多人連最基本既法侓精神都唔認識,人講o麥佢就講o麥
d媒體都做得好事多喇.....

引用:
原帖由 101653 於 31-1-2009 20:11 發表
補充....案發果頭既十字路口的確有檔菜檔....
剩係計呢兩年我係果頭住到我搬左再半個月前番西環....
都唔見得條街D發泡膠箱同D菜箱少左....
如果你話佢有做野 / 唔係選擇性執法....
我真係唔知應該搵咩理由去解釋 ...
我亦可講個類似的例子參考一下
在大埔近大埔街市有一批生果檔, 都會將D發泡膠箱放喺行人路中心擺賣, D食環到, 佢哋就拿拿聲將D發泡膠箱拉返入去, 食環一走, 又拉返出去....
咁樣其實大部份時間條行人路都有發泡膠箱, 但...食環是否無做嘢??不是, 只是不能一星期7日, 每日13小時(0700-2000)企喺度睇實.....

得知閣下是學生一名, 一定不能一星期7日, 每日13小時(0700-2000)睇住食環, 咁又如何斷言食環無做過嘢, 食環選擇性執法, 又有無類似情況發生呢??

而且, 個菜檔老細可能會講"都係擺多幾發泡膠箱賣嘢, 想搵多百零蚊養妻活兒啫, 咁都唔得, 太無人情味啦....."
咁..............又如何??

引用:
原帖由 queen 於 1-2-2009 16:08 發表

我亦可講個類似的例子參考一下
在大埔近大埔街市有一批生果檔, 都會將D發泡膠箱放喺行人路中心擺賣, D食環到, 佢哋就拿拿聲將D發泡膠箱拉返入去, 食環一走, 又拉返出去....
咁樣其實大部份時間條行 ...
西環一向都多

以前我住果陣仲成日走鬼

發新話題