發新話題

[歷史]點解廣華街會有咁多鋪頭賣槍

引用:
原帖由 JBL 於 3-5-2012 12:08 發表

第一間賣槍嘅叫超新星,當年全條街得佢一間咋,果陣係拖喉年代,我支L2A1士爹擰就係幫佢地買,以經無咗,第二間就係古代喇......
兩間刀係小雲

超新星? 咁口水團長個間, ah空間??
眼光光~

我都應同tango師兄所講,好景商場係廣華街的發源地。
沒有好景,沒有今天的廣華街。
我除左汽鎗,連搖控車都有玩。
現在於廣華街成行成市的搖控模型鋪。
當年都係在好景內的,而廣華街就真係車房多
而鎗...我係90's年代至玩,當時去買得最多算係巷入面果間現在又有直升機又有鎗又有模型賣的古代(以前只係賣鎗加少少模型,當時佢都有唔少真品賣(97前間間都有真品賣),果時MP5個SF燈把手賣千幾)。
當時佢個鋪係現在ZA個位的。

引用:
原帖由 queen 於 3-5-2012 11:12 發表
太平洋都算係啦.....黃滿記就唔係

要講廣華街嘅成型,我就覺得主因係超級市場....
話說於90年代初,香港嘅槍鋪,又或者有槍賣嘅鋪係散落喺香港各處,更加唔係集中喺旺角,呢條係我 ...
性莉道八達。。。YMD鄧輝。。。九龍城溶瀉&聾豬傷腸。。。SSP覆梨。。。刀係80年代初既事

引用:
原帖由 tango1997 於 3-5-2012 14:09 發表

性莉道八達。。。YMD鄧輝。。。九龍城溶瀉&聾豬傷腸。。。SSP覆梨。。。刀係80年代初既事
not.......80年代初...
八達...no airsoft....but I also visited there for the model and toy......so...the airsoft is go to the opposite shop of 八達...the 宇X law....a lot of WA gun there....
鄧輝 & 溶瀉...is late 80s and...end in early 90......
覆梨 and 三鵝 also is a good place from 80 to early 90.....
but...聾豬.......just have one 2nd hand shop have airsoft....not so much wo......

引用:
原帖由 JBL 於 3-5-2012 14:56 發表
話說當年朝聖係去太平洋,唔係去廣華街......
Sure~~~~100% agree!!!!!!

引用:
原帖由 queen 於 3-5-2012 11:12 發表
到咗2002年左右,隨著山根同戰四放棄灣仔,令灣仔只剩一間M温,而信、好景同其他地方嘅槍鋪亦相繼消失,令到廣華街正式成為除咗X里達、英x同偉x呢啲老牌模型鋪外,唯一有槍賣嘅地各
山根灣仔果時縮左去後街幾乎冇人去
細個最有印像就係興記,一出香港仔隧道就見到,有段時間放左支M134做display
反而戰四我太細個冇乜印像,灣仔戰四果時係咪叫氣槍工作室?
定還是氣槍工作室係聯合國前身?
同埋果時仲有間響英皇中心地庫,果間叫咩我都唔記得

咁集成中心果間係..?

引用:
原帖由 JBL 於 3-5-2012 15:27 發表

好似得一間,叫國際模型中心,賣車仔為主嘅.......
集成中心果間係......蛇3......

發新話題