發新話題

[認真] 長沙灣警員向斬人疑犯開槍

一槍就打中
果然夠冷靜

引用:
原帖由 navyjaa 於 11-5-2012 22:56 發表
長沙灣 ? 張相咁似我姑媽果頭既
直頭我工作地方附近

個交警好野!係危急情況作出決定!冷靜地射中敵人
Special Weapon And Tactics

敵人?!

回覆 19# 的帖子

危害市民安全的應能被界定為"敵人"吧?

作為執法人員,
面對既就算係「危害市民安全」既人都好,
係法庭判決之前,個subject都只係「疑犯」。
引用:
原帖由 louis265 於 11-5-2012 23:14 發表
危害市民安全的應能被界定為"敵人"吧?

引用:
原帖由 johnmok 於 2012-5-11 23:00 發表
個交警好野!係危急情況作出決定!冷靜地射中敵人
長沙灣警員開槍事件 疑犯喪生
香港電台香港電台 – 8分前
---------------------------
not good.

UNDER DEVELOPING

當然得~

有線話警察打死咗個!!!

據稱當時四名男子走出餐廳,隨即有五名持槍男子走上,斬傷其中一人。該名男子身中七刀,現已送院救治。

報導指當時一名交通警員到場後,一名持刀男子走向警員,警員喝止無效後開槍,子彈擊中持刀男子,隨即倒地,其餘疑犯走上接應私家車逃去。中槍疑犯已證實死亡。

現場明顯有一輛汽車被擊中玻璃,車窗碎裂,未知是否警員開槍所致。

我覺得位交警做得好好, 制止到斬人案, 係混亂既環境下都可以一槍就打中疑犯, 冇傷及無辜, 夠冷靜果斷!!!

至於被槍擊位疑犯喪生, 只能講係不幸......

b.t.w.等睇涂議員有咩水抽

"The only thing we have to fear is fear itself" Franklin D. Roosevelt
"LIFE IS A DREAM FOR THE WISE,
A GAME FOR THE FOOL, A COMEDY FOR THE RICH,
A TRAGEDY FOR THE POOR."
SHOLOM ALEICHEM

唔知個交警會唔會因此而有心理壓力

引用:
原帖由 一舊水 於 12-5-2012 00:38 發表
唔知個交警會唔會因此而有心理壓力
一定有。。。。我信個交警只想制止而唔係想打死佢。。。。殺人唔好受

開槍前仲可以發出三次警告
一槍就打中左個疑犯
呢位交警一定囉水蓋

引用:
原帖由 MK~ 於 11-5-2012 23:27 發表
據稱當時四名男子走出餐廳,隨即有五名持槍男子走上,斬傷其中一人。該名男子身中七刀,現已送院救治。

報導指當時一名交通警員到場後,一名持刀男子走向警員,警員喝止無效後開槍,子彈擊中持刀男子,隨即倒地, ...
五名持槍男子走上,斬傷其中一人?

一名持刀男子走向警員,警員喝止無效後開槍<---佢係咪覺得自己係國產零零柒

發新話題