26 12
發新話題

震撼+感動--鐵塊砸向高速客車駕駛員

引用:
原帖由 hkncnc 於 3-6-2012 23:33 發表

睇完段片
司機比塊鐵打中左仲郁到
如果及時急救的話可能有得救
你睇下後面個女人,係後面都唔幫手,好啦,可以話睇唔到,
但知咩事就只係識急急腳落車,唔理個司機
或者係我斷章取義啦

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-6-2012 00:30 發表

或者係我斷章取義啦
師兄~你真係有點兒武斷左少少
發生突發事件的情況下
普通人應第一時間當然離開現場到安全環境
然後再致電求助
片中短短三十秒
大家都見唔到及後群眾有冇咩跟進
而呢個情況下司機並唔係普通創傷
普通個人急救護理唔能夠做到啲咩
要去醫院急症室果d急救先有用
傷者係長途車司機
最近的醫院可能要個幾鐘先到
一個有嚴重內傷的人未必捱到咁耐
所以只能夠說飛來橫禍
RIP

引用:
原帖由 jn_jona 於 4/6/2012 00:30 發表

或者係我斷章取義啦
師兄我想說, 有看6月2日ATV的新聞的話, 就知道這片段是不完整的,
在這片段後面, 吳司機停好車之後, 還站了起來, 告訴乘客不要下車(因為車子還在高速公路上), 然後車上的一些乘客把吳司機扶到後座休息和報警, 一些經過的司機還下車了解情況, 連對面線的司機停下來幫忙,
事後吳司機過生後, 一d乘客更自發性去送佢最一程!!
還有, 那個女人不是急急腳落車, 而是幫手報警!!!

b.t.w.向吳司機致敬!!R.I.P.

ATV既報道: http://www.youtube.com/watch?v=x ... ;feature=plpp_video
內地既新聞報道: http://v.youku.com/v_show/id_XNDA3MDAzNTcy.html
"The only thing we have to fear is fear itself" Franklin D. Roosevelt
"LIFE IS A DREAM FOR THE WISE,
A GAME FOR THE FOOL, A COMEDY FOR THE RICH,
A TRAGEDY FOR THE POOR."
SHOLOM ALEICHEM

小人物, 真英雄!既冷靜又專業!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 Lolanto 於 3-6-2012 23:33 發表

睇完段片
司機比塊鐵打中左仲郁到
如果及時急救的話可能有得救
內出血+內臟爆裂

飛來橫禍,安息吧...
13億人吾係個個都衰的

1% HERO

君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

看大陸新聞,話係對面有架車的老番煞車鼓爛左碎片飛出來打中師機.

E家攪到好大,又送錢,根又送樓房,個女又唔洗錢讀書,出來後永遠錄用,仲封左做烈士添..

不過好野,老婆仔女話全唔需要.

引用:
原帖由 mk23 於 5-6-2012 12:32 發表
看大陸新聞,話係對面有架車的老番煞車鼓爛左碎片飛出來打中師機.

E家攪到好大,又送錢,根又送樓房,個女又唔洗錢讀書,出來後永遠錄用,仲封左做烈士添..

不過好野,老婆仔女話全唔需要.
同毛澤東一樣無要錢。。。。之後搞到。。。
鵰。豹。狸。獅。狒

南無阿彌陀佛......
南無阿彌陀佛.......
南無阿彌陀佛......
RIP....!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

26 12
發新話題