發新話題

未日號角

唉!米囯!很定末日到啦!家陣同強國買任何東西都要比現金! 強國人收小個賓都唔出貨!舊數未找!新貨咪問!想借用打官司做借口成幾唔比錢唔找數!亞洲人一定唔再做佢地生意!問佢地死未!

引用:
原帖由 rho837 於 9-6-2012 09:18 發表
唉!米囯!很定末日到啦!家陣同強國買任何東西都要比現金! 強國人收小個賓都唔出貨!舊數未找!新貨咪問!想借用打官司做借口成幾唔比錢唔找數!亞洲人一定唔再做佢地生意!問佢地死未!

引用:
原帖由 T-800 於 9-6-2012 02:09 發表

軍醫叔可以好實在話您聽......................有用!懺悔吾係吾洗死,但誠心懺悔、積極改錯所産生的力量很多時是不可思議的大!
所謂:  < 知錯能改,善莫大焉 > 世上幾乎所有正信宗教包括:基督教、天主教、 ...
我只答你,我不信,我不信人出世已經做錯好多野,我只信要還~~~

P.S.唔代表我唔遵重師兄既立場~

我先唔信呢d

引用:
原帖由 T-800 於 9-6-2012 02:09 發表

軍醫叔可以好實在話您聽......................有用!懺悔吾係吾洗死,但誠心懺悔、積極改錯所産生的力量很多時是不可思議的大!
所謂:  < 知錯能改,善莫大焉 > 世上幾乎所有正信宗教包括:基督教、天主教、 ...
佛教好似無懺悔呢樣野呢, 係西方教先有
佛教講求"業報"
一生人做過乜死果時就清算
不過我唔明點解個個教既人死後都有機會不得安寧
乜教都有機會落地獄, 一生人已經受咁多苦點解死左都無得安息?

引用:
原帖由 JBL 於 10-6-2012 11:20 發表

佛教當然有懺悔,仲好重視,佛教認為懺悔可以『重業輕報』,係消除『惡業』嘅唯一方法,
例如大乘佛教有梁皇寶懺,大悲懺,水懺等,而密乘則有百字明懺.......
全對 ! 以上所有懺法軍醫有幸全部也有做.....而 ( 懺皇 ) 梁皇寶懺毎年最少参與一次或以上,而百字明基本上毎日也要做....
JBL兄想必也是道兄大徳....阿彌陀佛!

軍醫合十!

HAPPY SHOOTING!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 JBL 於 9-6-2012 20:16 發表

軍醫一定係修行人,仲要係大乘或密乘嘅行者,否則唔會咁清楚懴悔嘅真義.......
不敢、不敢......愧對根本、愧對三寶、愧對衆生也.......

懺悔的真義:
罪從心起將心懺
心亦忘時罪亦忘
心忘罪滅兩皆空
是之名為真懺悔
但願我也能早日做到.....
軍醫合十!

happy shooting!

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

回覆 26# 的帖子

引用:
原帖由 JBL 於 10-6-2012 21:57 發表

您所講嘅係空懺,係最終極最高層次嘅懺悔,的確唔昜做到,
當年殺父嘅啊闍世王就係釋迦佛親教之下成功做到,大幅減輕罪業,
但死後都要落無間地獄七日,之後再上生天界,
可見殺業之可怖,業力之不 ...
JBL兄乃善智識也....感恩交流....

Happy shooting!

引用:
原帖由 JBL 於 10-6-2012 22:19 發表
好神奇,會化開嘅,唔係實物黎.......
有聲又有煙!仲唔係放屁?

發新話題