發新話題

單反入門求指路

高 ISO noise control 的存在往往比想像中重要.
Zu jeder Zeit
an jeder Ort
bleibt das Tun
der Menschen das qleiche

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 5-7-2012 12:42 發表

有build in flash ma。。。

你估佢果部係5d2

其實新手我建議買齊窮人3寶先,試晒咁多個range,睇下自己要既係咩,再放返晒出去換自己想要既鏡都未遲

講真我一櫃都係L鏡又咪係窮人3寶起家。。
Build in flash最大鑊係食電ma
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2012 07:58 發表

當然要...

自己暫時無室內黑景會拍...所以其實高iso對小弟作用不大...

請問咩係窮人3寶?
其實高ISO唔一定要好黑先用到, 有時室內燈光不足已足以要你推上ISO6400
但問題係就算5D2都好啦, ISO6400 一樣起晒渣

其實新手應該諗住高ISO 大光圈已經足夠, 不過聽講N記好似話今個SUMMER會推一部平價FF, 等一下睇下真定假吧
FF係絕對地善用鏡頭
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 5-7-2012 12:42 發表

有build in flash ma。。。

你估佢果部係5d2

其實新手我建議買齊窮人3寶先,試晒咁多個range,睇下自己要既係咩,再放返晒出去換自己想要既鏡都未遲

講真我一櫃都係L鏡又咪係窮人3寶起家。。
全中,我第一部機係350D(當時已出500D)加窮人三寶.....之前有4個body,有1D3,5D,剛放出1D2 + 50D, 準備入5D3
單反係好用,不過玩單反係一個深坑,越追求高質素就越貴~

其實s95係一個幾好選擇~

窮人三寶係C50.8 , 18-55 , 55-250

引用:
原帖由 xyzchan 於 11-7-2012 13:01 發表

全中,我第一部機係350D(當時已出500D)加窮人三寶.....之前有4個body,有1D3,5D,剛放出1D2 + 50D, 準備入5D3

窮人三寶係C ...
我既第一部機已經係FF...

EOS rebel s
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 xyzchan 於 11-7-2012 13:01 發表

窮人三寶係C ...
我而家都仲係用緊d70,
之前有個fd買左部60d,成日就話我部機得6xx萬像
後尾有幾次出去影相,次次都影得靚過佢,所以器材唔係先決,平平地買部熟習下先

早前買左枝sigma 70-300 marco,二手價幾舊水有交易,平平地買黎影下花花不知幾過引

另外搭單問問,自己有枝kit鏡(18-70)入晒塵,想買返枝個焦距差唔多既鏡
ching們有冇咩好介紹(不要太貴就可以...)

引用:
原帖由 okccc3137 於 11-7-2012 14:50 發表

我而家都仲係用緊d70,
之前有個fd買左部60d,成日就話我部機得6xx萬像
後尾有幾次出去影相,次次都影得靚過佢,所以器材唔係先決,平平地買部熟習下先

早前買左枝sigma 70-300 marco,二手價幾舊水有交易,平平地買 ...
呢支唔錯!
http://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=308
Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO HSM        

又TELE又MACRO

BTW, 你筆直幾多先...
如果想千零蚊可以諗下A16既, 但係佢黑角都幾利害
鵰。豹。狸。獅。狒

ISO是同讀書一樣..........書到用時方恨少
唔係一定要係好黑環景至要推高ISO
比方:支鏡唔係大光圈,室內快門跌至1/15, 1/10?點算?
又例如....有防震鏡話頂到慢快門?影小朋友四圍走....你對手及VR勁....都唔能夠freeze到個moment!
所以無話無用,用到時無就無得用
因此,大光圈/高ISO/防震鏡頭.....其實係互存。
互補現場環景的不足。

引用:
原帖由 RCman 於 11-7-2012 15:47 發表
ISO是同讀書一樣..........書到用時方恨少
唔係一定要係好黑環景至要推高ISO
比方:支鏡唔係大光圈,室內快門跌至1/15, 1/10?點算?
又例如....有防震鏡話頂到慢快門?影小朋友四圍走....你對手及VR勁....都唔能夠freeze到個moment!
所以無話無用,用到時無就無得用
因此,大光圈/高ISO/防震鏡頭.....其實係互存。
互補現場環景的不足。
真理

不過我估樓主都係影景多, 但係高ISO一定有用...
以前用30D年代最盡都係1600, 仲要起渣, 都現在5D2, 如果同一情況下用3200都無咩事, 所以高ISO係一定有用
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 11-7-2012 15:40 發表

呢支唔錯!
http://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=308
Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO HSM        

又TELE又MACRO

BTW, 你筆直幾多先...
如果想千零蚊可以諗下A16既, 但係佢黑角都幾利害
sigma呢枝個價錢都ok
唔該ching

但係我搵果時見到有另外一枝sigma 17-70mm f2.8-4 DC MARCO OS HSM
唔知ching有冇用過????

我由5D轉5D3原因就係要高iso影自然光。5D可用極限係iso 800

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 11-7-2012 15:58 發表

真理

不過我估樓主都係影景多, 但係高ISO一定有用...
以前用30D年代最盡都係1600, 仲要起渣, 都現在5D2, 如果同一情況下用3200都無咩事, 所以高ISO係一定有用
中左
但其實都會影模型, 但會打燈, 問題不大

所謂平價ff即係會幾平價...
因為老實以現時600d價錢對小弟荷包都已經幾痛...

引用:
原帖由 zeta 於 11-7-2012 20:57 發表

中左
但其實都會影模型, 但會打燈, 問題不大

所謂平價ff即係會幾平價...
因為老實以現時600d價錢對小弟荷包都已經幾痛...
據說body係6-7k hkd。。。

但可信性幾低
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 14-7-2012 11:50 發表

據說body係6-7k hkd。。。

但可信性幾低
6-7k...咁咪殺曬650d個grade....

引用:
原帖由 zeta 於 15-7-2012 17:06 發表

6-7k...咁咪殺曬650d個grade....
問題係如果係呢個價的,d半片機,原廠同副廠鏡都一齊死,c同n唔會做呢d自殺行為
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

發新話題