發新話題

估唔到真鐵GLOCK有個咁得意既問題

引用:
原帖由 rho837 於 19-2-2013 01:13 發表
楂槍要識得楂掔支槍之如又要身體平衡地有rigidity!

其實好多槍楂唔正就有呢類情況出現!

CZ75都有時有呢類情況!

MP5 頭幾次學射唔識楂!Jam槍Jam得重西利!
MP5唔識楂會Jam???

引用:
原帖由 ayaka 於 19-2-2013 03:13 發表

我知......
就係FRAME太輕好易後移, SLIDE未回得夠後
所以換條軟身D既RECOIL SPRING可能會好D....
咁樣條SLIDE 受既力會大左好多
小弟既氣槍channel :
http://www.youtube.com/user/withp90

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-2-2013 07:06 發表

MP5唔識楂會Jam???
MP5的確係一支最好既狗仔口徑SMG!你不防試試淨cock槍上30rounds滿子彈既彈夾後slap load chamber再用手拉cocking handle續粒狗仔從ejection port跳出來!你會見到粒粒fright path會有不同!初試唔楂掔支槍又行得chok下chok就會jam!原因同glock similar!所以班飛虎又長時間楂掔支槍又rigid form又描準打頭又行又走!下下bulleyes!又冇jam槍!佢地真係好勁!

家下打MP5可能去太角至有得玩啦!

Polymer frame + recoil operated 手槍都會有呢個現象
Polymer frame absorbs more recoil force when cycling the gun, thus it requires more firm grip, 換recoil spring、轉火藥/ammo等等都係辦法, 但要取得平衡...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

其實係咪所有blowback action 既槍都係會有機會咁?

引用:
原帖由 ayaka 於 19-2-2013 11:27 發表
其實係咪所有blowback action 既槍都係會有機會咁?
或者是polymer下身先會?

引用:
原帖由 ohnavi 於 19-2-2013 11:34 發表

或者是polymer下身先會?
應該係所有self-loading既槍都有可能發生
小弟認為只不過polymer較輕及會吸震所以比較易發生
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 ayaka 於 19-2-2013 11:27 發表
係。。。。所以左輪手槍仍有一定既市場價值

引用:
原帖由 kfc 於 19-2-2013 11:01 發表

奇聞!!
小弟見識小所以問左幾位"用"mp5既朋友會唔會有咁情況,但佢地異囗同聲地說:痴線!!
“完“
其實j 唔j。。。。好睇粒彈用D乜野藥

回覆 15# 的帖子

well...
it makes sense in certain extent
juz curious, will a softer recoil spring cause insufficient power to complete the whole recoil cycle?

回覆 23# 的帖子

Agree

引用:
原帖由 kfc 於 19-2-2013 14:03 發表

個重點係話"唔識楂"而j,唔係粒米有問題而j喎...
重點係咁! 岡岡同班"用MP5"老友吹下水! Jam槍有多種原因! 我地係外國學個此MP5係參不多要Dispose既軍品! 只要支槍Rock n' Roll下都Jam槍(食煙斗ka彈殼)! 所以手勢係可以扣成Jam槍可能性! 同時子彈級數(115gr, 124gr, 147gr 既9mm子彈)都有分別! 147gr 9mm(彈頭重,可做到較大回衝力)比較多人彩用! 玩時就一定盡平啦, 用115gr reload為多.

一般9mmx19mm子彈power比其他子彈(eg. .45ACP, 10MM, .40S&W)為細! 再加上啲槍Factory Tunne用Factory load以tunne到極限(盡合理地細recoil). 當eject時啲狗仔殼跳唔遠! 如果支槍唔咪太精神只要bolt recycle時"借力"個bolt-back行程唔夠咪ka彈! 對MP5來過ka彈唔咪大問題!

老友都話本土既MP5 keep得好企理! 所以好難出事! 唔同當年係外國玩射re-load! 會jam!

謝謝分享!睇完又知多樣野!

發新話題