29 12
發新話題

澄清氣槍威力與危險 !!SOS!!

這個實驗兩分鐘做完. 三粒不同重量的彈, 電動氣槍, 測速機, 射射射, 寫底焦耳. 完.

我有沒有了解錯你的題目? 如果無, 禁 hea 老師當然反對

引用:
原帖由 titaniumcat 於 22-4-2013 22:50 發表
這個實驗兩分鐘做完. 三粒不同重量的彈, 電動氣槍, 測速機, 射射射, 寫底焦耳. 完.

我有沒有了解錯你的題目? 如果無, 禁 hea 老師當然反對
大致上係
但係有人做紙巾吸水....咁我衣d唔算hea挂....

引用:
原帖由 kaige321 於 22-4-2013 22:44 發表
唉...慨嘆一句香港人未100%清楚了解氣槍/電動氣槍..
有d人仲以為一槍會打到1000M(某某份報紙既'報導')
有咩好概嘆?唔了解氣槍相當正常,或者講,平民百姓冇接觸個氣槍自然唔識,咁都唔得?

究大把女人分唔到 HDD 同 CPU 啦.. 主機 = HARD DISK.. 呢D 係唔係比較值得慨嘆呢?

引用:
原帖由 kaige321 於 22-4-2013 22:44 發表
唉...慨嘆一句香港人未100%清楚了解氣槍/電動氣槍..
有d人仲以為一槍會打到1000M(某某份報紙既'報導')
呢個好正常。。。。唔係生活用品。。。。無需要去認識

真心想問, 紙巾吸水, 他想研究什麼? 因為水的物理是非常非常複雜的

引用:
原帖由 titaniumcat 於 22-4-2013 22:59 發表
真心想問, 紙巾吸水, 他想研究什麼? 因為水的物理是非常非常複雜的
水係唔同物質之間擴散速度?

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%89%A9%E6%95%A3%E4%BD%9C%E7%94%A8
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

其實真正解讀是:

我搵氣槍表演物理,用身體做測試對像,即係有人比人狂FULL ,之後有另一個同學仔渣住個砵向觀眾吸水,其實而家係上堂商業與實踐課

你用氣槍的想法可以,但學校會考慮你帶氣槍返來會唔會有玩/比人拿去玩的成份。
我會建議你淨係拆份波箱出來,配支透明槍管,咁樣做illustration會清楚D,而且無左槍的外表,睇起來更加有學術意義。

先當你老師們冇接觸過氣槍而唔了解
但講真,就算比著係我,有個學生話要拎支氣槍返學校做實驗.我都唔會比你咁做
就算落場既休息區,一樣不時有人忘記退匣,無心走火,有心試槍
係場入面打傷打腫流血可能冇咩事
但發生係學校隨時變大件事
你憑咩令我相信整個過程係100%安全?
我反而想睇下你篇600字既報告係點寫

引用:
原帖由 kaige321 於 22-4-2013 22:53 發表

大致上係
但係有人做紙巾吸水....咁我衣d唔算hea挂....
1. 你要做既實驗,在物理/科學層面上, 根本唔需要用槍.
2. 什麼澄清氣槍威力與危險, 呢樣就已經唔係科學, 而係政治.

做人如果太自我中心, 就永遠都只會偏向一廂情願去扮演受不公平對待受害人角色.

要做呢個實驗唔一定要用電槍
其實我認為只要唔用槍型的發射裝置老師們應該會放心好多
希望你明白我意思

你的實驗同時牽涉到氣槍呢件機械,輸出的動力會有太多variable影響,實驗係唔會準確的。我作為老師都見唔到點解要用氣槍的必要性。換句話講,係太懶...

簡單d做,可以做個斜台 (或者彎的斜台)主要比你粒珠加速,整個裝置令粒珠每次在斜台的相同地方起步。
你用來做實驗的珠,重量要比較明顯,唔好拿粒點2珠,拿粒點25來計,相差唔夠significant,做出來個結果明顯,盞玩死自己。可以出去買唔同size /重量的bearing珠。
至於測速機用唔用得著呢?首先你憑咩野認為部機準先?部機有無做過較正?幾時做?邊個做?有無證書?呢d 問題都可以質疑你部機可唔可以用來做"準確"測量,從而影響你個實驗的可信性。

我建議你自製 / 改裝一個測速裝置。假設你用金屬珠,可以在斜台底整兩個接觸點,用來trigger一個timer,去計算速度。鴨記應該有呢類套件,或者上網查一下點做。

計完數再用方程式去計你需要的結果,再推論你的觀點係正確,再引申你關於氣槍的睇法,咁就拿滿分了

改成用氣泵吹氣入管再吃粒彈出O黎,同測槍一樣用測速機測速度

原理同氣槍一樣,但冇槍O既改表,再降一下速度,

個樣包裝得科學D,D老師就會覺得冇O野

畢竟好多O野好多人都有偏見,如果唔係D乜大論文,都懶得同老師嘈

29 12
發新話題