發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 高!高!高! 於 11-8-2008 22:05 發表

一般人的亞爸的對話內容正正是相反的.
所以咪睇下囉...咪答下佢囉~難得人地有得買機...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-8-2008 22:10 發表

所以咪睇下囉...咪答下佢囉~難得人地有得買機...
辛苦你喇

睇定D好阿....
我記得4月果陣佢都有講過"過一兩個星期同你去睇"呢句說話架....

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 22:13 發表

辛苦你喇

睇定D好阿....
我記得4月果陣佢都有講過"過一兩個星期同你去睇"呢句說話架....
咁你想點買 je?

plan1(canon):
24-70/2.8 + 70-200/2.8 再等5DMK-II
例排鏡....小三元就唔砌喇....

plan2(都係canon):
24-105/4 再等5DMK-II
影景鏡....焦距冇咁廣....光圈冇咁大....玩起手上黎要用冇得用....但最經濟....

plan3(nikon):
24-70/2.8 + 70-200/2.8 + D700
例排啦....上得FF既....

plan4(咪又係nikon):
14-24/2.8 + 24-70/2.8 + 70-200/2.8 + D700
其實14-24真係好難用得著....

補一個plan5(canon):
24-70/2.8 再等5DMK-II
阿叔有70-200/4....

老友我玩canon都玩過一陣... 小弟有幾個意見,

24-70 你可以用sigma.. 我大力recommend.. 2成價錢7成功力.. 又係f/2.8, 又上到ff  
tamron 28-75無得比, 開盡光圈, 散晒, 唔好話有成像圈..
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

24-70/2.8 + 70-200/2.8 再等5DMK-II

好嘢!好嘢!小弟甘拜下風
Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne
法軍既象徵~!

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 22:36 發表

影景鏡....焦距冇咁廣....光圈冇咁大....玩起手上黎要用冇得用....但最經濟....
...
...好叉大想頭....你買俾我玩就話je...
你都係 plan 2算啦...咪鬼哂d器材...(唔係話你一定會,但係,tends to會/有可能會)

nikon.. 好似大件夾抵食, 但係佢依家先出d700去頂5d個市 (大佬canon 2年半前已經出中階FF啦.. 依家先頂遲唔遲D)
加上個個都等photokina到.. 個個望Nikon出 d90, d3x, Canon出5d2, 50D, Sony出A900, 點解唔等多1個月呢?
1個月後canon真係唔出5d2當佢衰仔囉, 到時你揀咩牌子都得

我依家平平地玩下canon混三元..
17-40, (sigma)24-70, 小小白.
cover晒17-200.. 二手價都係岩岩一萬蚊賣單
有排你玩

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 22:46 發表
我依家平平地玩下canon混三元..
17-40, (sigma)24-70, 小小白.
cover晒17-200.. 二手價都係岩岩一萬蚊賣單
有排你玩
咁既setting先正常ga ma!?

再者... nikon.. 我個fd搵支小黑五搵左2個月先搵到  買左又"依依鵝鵝"話點解nikon唔出f/4可以又平又輕一大截
24-70同14-24都未等到就跳左去canon  渣住枝小小白IS開心到佢死

~9000 + ~9000 = $18k
無ultra wide

~$7k
無頭無尾得個IS, 又得f/4...

plan3(nikon):
24-70/2.8 + 70-200/2.8 + D700
你買到先算. 24-70抄到萬3蚊都買唔到, 小黑5 萬4
= ~28k
都係無ultra wide..

plan4(咪又係nikon):
14-24/2.8 + 24-70/2.8 + 70-200/2.8 + D700
nikon用唔著ultra wide?... 你買到先啦..

補一個plan5(canon):
24-70/2.8 再等5DMK-II
阿叔有70-200/4....
依個唔差.

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 22:45 發表
nikon.. 好似大件夾抵食, 但係佢依家先出d700去頂5d個市 (大佬canon 2年半前已經出中階FF啦.. 依家先頂遲唔遲D)
加上個個都等photokina到.. 個個望Nikon出 d90, d3x, Canon出5d2, 50D, Sony出A900, 點解唔等多1個月 ...
係囉....遲d多d選擇....再選都唔遲....

回復 25# 的帖子

我又買左枝50mm f/1.4啦

回復 27# 的帖子

再講.. 用sony.. 根本係個笑話
sony個碌 minolta心sony皮的小白 萬5蚊都好似唔多見街...
ATM兄好似有碌
24-70... 好似掛zeiss名... 留意.. 係 "掛"
唔好講個system同入面D chips, UI同 N/C無得比..

依家唔係時侯入sony住.. 等多1-2代先啦

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-8-2008 22:48 發表

咁既setting先正常ga ma!?
比我都會買這個plan,$10000樓下齊晒,
加支閃燈我影咩都得,唔會output 8"x10"(相紙質數計)已上,
唔一定需要最利最好的鏡.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

發新話題