發新話題

要黎始終會黎,又打風........

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2009 22:41 發表

義弟~~
義哥照住細路呀

引用:
原帖由 sunny2014 於 2-8-2009 22:48 發表

睇你咁既表情…你地係結拜定上契呀…
結拜?上契?
結誼是一種人際關係,又稱上契、認乾親、結乾親、拜乾親,「誼」是指情誼,「契」是指契約,是兩個或以上沒有血緣關係的人結為一種擬親屬的關係,稱為誼親,又稱契親、乾親,俗稱乾字輩,彼此以親情維繫,可以是長輩和幼輩,也可以是同輩。通常友上加親,亦友亦親,關係比一般的遠親和一般的朋友更密切。同輩的結誼又稱結拜、結義、換帖。

“上契”。俗稱“結契家”。自古已有,是人們“六親”之一。契父稱誼父,契母稱誼母,上契者自稱誼男、女,親誼比生父母僅次一籌。佛山人上契有如下特點:
  一、不論富貴貧苦之家,因多產難養,恐年幼兒女夭折,故將兒女契給別人,希望兒女長大成人。
  二、有數代單傳的老年人生了兒子後,契給子女成群之人,希藉別人福蔭,使已子長大成人,娶妻後開枝散葉。
  三、有富貴人家,各多子女,但為了加重情誼,互相協助,各將一子,對換上契為契家。
  四、因兒女大病,認為鬼邪所侵,將其契與神佛,以求保護平安。上契時除入廟祭祀外,並將兒女姓名八字,用一小紅紙寫上,貼於神像身上便作上契。
  五、因迷信神話“混元金鬥”(糞桶),能服神鬼,故將兒女契給倒糞婦為誼子女。

引用:
原帖由 sunny2014 於 2-8-2009 22:48 發表

睇你咁既表情…你地係結拜定上契呀…
大家都係 cgf 嘅好兄弟 ~

引用:
原帖由 sealsman 於 2-8-2009 22:52 發表

結拜?上契?
結誼是一種人際關係,又稱上契、認乾親、結乾親、拜乾親,「誼」是指情誼,「契」是指契約,是兩個或以上沒有血緣關係的人結為一種擬親屬的關係,稱為誼親,又稱契親、乾親,俗稱乾字輩,彼此以 ...
唔明算啦

熱q到....頭先5點先起步上山......上到山頂溶咁滯...

引用:
原帖由 sunny2014 於 2-8-2009 22:58 發表

唔明算啦
唔?搞事..?

呢幾個禮拜以黎第幾個????

引用:
原帖由 sunny2014 於 2-8-2009 22:58 發表

唔明算啦
講我聽la

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2009 23:05 發表

唔?搞事..?
有炸両做消夜.....

引用:
原帖由 sealsman 於 2-8-2009 23:10 發表

講我聽la
係囉~
sunny 弟兄, 有咩想講咪講囉~
我怕你冇機會....

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2009 23:16 發表

係囉~
sunny 弟兄, 有咩想講咪講囉~
我怕你冇機會....
唔講一陣可能冇得講架...

引用:
原帖由 kimkileo 於 2-8-2009 23:17 發表

唔講一陣可能冇得講架...
我仲有好多野未做
求你地唔好咁對我

引用:
原帖由 sunny2014 於 2-8-2009 23:23 發表

我仲有好多野未做
求你地唔好咁對我
我呢兩日發唔少通行証......整張過你呀....

附件

2-8-2009 23:30

引用:
原帖由 kimkileo 於 2-8-2009 23:30 發表

唔去得唔得
我驚呢兩日打風會無飛機番黎

引用:
原帖由 kimkileo 於 2-8-2009 23:30 發表

死神自已拎出黎,洗唔洗自已禁自已言?

發新話題