發新話題

wikileaks 果段直升機打人片

誤擊唔係問題

或者睇lee一個link好d? 一條link過, 感覺上清小小...

http://www.youtube.com/watch?v=5 ... ure=player_embedded

個人覺得只係直昇機gunner錯估人群中既攝影師係民兵姐....咁既高度同黑白畫面, 好難分出係步槍定係加左長炮既相機... (就當係小白好啦 , 都唔細支架...)
引用:
原帖由 hkncnc 於 7-4-2010 23:30 發表
誤擊唔係問題

最大問題係:.......................(cut左)
仲有其中一句 " 都算係一個合理既火器準繩度評估啦可? " (12:18)

我只係感覺到個gunner不斷地向上級beg for engage lor...
5D mark II
Canon PowerShot S90
580EX II
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM
EF 50mm F/1.8 II

其實我又唔係覺得好似RPG,RPG有無咁大個彈頭???
戰地記者係危險,但係佢地都唔係好鬼鼠者,記者唔駛TAKE COVER?
仲有好似唔只得部AH64見到佢地,仲有係個射手一直催促要FIRE部救人車輛
片中都睇到車上面既人,係救緊人,但射手 REPORT係車上面既人執緊枝AK,仲要話想射多槍
之後地面部隊到場,搵唔到AK,搵唔到RPG,仲搵車蹍過D遺骸,仲有D官方回覆內容,

引用:
原帖由 天煞孤狼 於 8-4-2010 00:00 發表
我只係感覺到個gunner不斷地向上級beg for engage lor...
跟規矩做!?
而家出事隻獲邊個揹??
批佢個官唔洗揹?
delete

我睇段片都覺得....會要求開槍
片頭有兩個人揹住相機袋就唔似拎住武器
可是, 3:35 左右果兩個人似乎係拎住槍同rpg
之後比建築物遮住
然後在建築物角位就出現了非常可疑ge cover 式拍攝(應該係?)
我個人就覺得成件事係冇做錯, 但係結果非常不幸...

rip

誤殺係戰爭中係無可避免,

但睇完段片, 個機師明顯係好輕鬆, 好愉快.. 我完全 feel唔到佢有幾危急要亂射

之前看記綠片, 美軍現在教攻擊真升機機員既理論係...

“對地面上所有有生命既敵人一個不留"

可能因為九三年美軍在索馬里比民兵用RPG打得太傷

九一年波斯灣時, AH-64 還有在空中收POW

引用:
原帖由 gtoray 於 8-4-2010 12:06 發表
我睇段片都覺得....會要求開槍
片頭有兩個人揹住相機袋就唔似拎住武器
可是, 3:35 左右果兩個人似乎係拎住槍同rpg
之後比建築物遮住
然後在建築物角位就出現了非常可疑ge cover 式拍攝(應該係?)
我個人就覺得成 ...
只可以話佢地係唔適當既時間出現係唔適當既地點

第一輪嘅射擊,我都覺得只能說認命..
但第二輪嘅射擊,真係接受唔到....以影片內容所視,第二輪嘅射擊真係冇必要囉...!!
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 7-4-2010 22:57 發表
做戰地記者,要拍好影像,自然要走得近,自己衡量過,負自己責任,都係果句,"食得咸魚底得渴",無話可說!
最無辜係兩個小朋友,可以睇清楚係AK,只要小心d慎重d,就會見到兩個小朋友...
殺人殺到已經麻木晒,加上佢地d對話,我 ...
食得咸魚底得渴,呢句講得好,同樣地,果兩個細路亦一樣,係D戰亂地方行埋D有武器既人道,比人打死,可以話係理所當然既~要怪既,就怪自己衰八掛~

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 8-4-2010 23:14 發表

食得咸魚底得渴,呢句講得好,同樣地,果兩個細路亦一樣,係D戰亂地方行埋D有武器既人道,比人打死,可以話係理所當然既~要怪既,就怪自己衰八掛~
果度.....唔係戰場...原本...只不過係佢地的家門口.....
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

回覆 26# 的帖子

我有d想知果兩個細路點八掛,係D戰亂地方行埋D有武器既人道?
1. 個記者無武器,機上人都未搵到武器,而係估佢地有武器
2.車上既人渣車救人又係八掛?
3.戰亂地方唔係佢地想去,而個地方係佢地國家,社區,係戰爭被人帶去佢地家門

我唔係好認同有幾理所當然

無論今次邊個啱邊個錯,今次點都係一場慘劇,其實係一個戰亂既國家帶武器係合理嫁喎,同時個部直昇機為保地上戰友安全而開火又係合理嫁喎

其實d記者又真係唔應該哩哩埋埋既
好令人懷疑
但個gunner第二輪真係過份左d
都未肯定佢地係救人定汁武器就猛話要engage
太過引?

發新話題