發新話題

道出了一個香港結構性的問題

其實d水禁淺,抬個婆婆出來唔係好難姐,禁都唔做

引用:
原帖由 DevilGTO 於 4-7-2010 11:38 發表
其實d水禁淺,抬個婆婆出來唔係好難姐,禁都唔做
我媽媽係上次明愛個單講過,我又好認同
可能佢之前做過,但賴過野,俾人插過

引用:
原帖由 Marsses 於 4-7-2010 03:56 發表
個保安收你幾錢一個月
佢咁醒就唔係做保安啦
Ching 講出問題所在, 為低成本, 用超低人工請人, 請倒D乜人, 乜人用乜態度工作.  好多人都很麻木, 人命值幾錢.

引用:
原帖由 Boniface 於 3-7-2010 23:39 發表
學者﹕「指引癖」蒙蔽惻隱心
(明報)2010年7月3日 星期六 05:10

【明報專訊】保安員只報警不救人事件一再發生,有保安員工會批評保安公司制度僵化,前線員工若做了職責範圍以外的事,很多時候會遭上司警告。有學者 ...
我間大廈咪咁囉......
個保安伯伯最初系私人請既勁熱心.自從轉左被迫轉入新管理公司被大把規則管着人都謝曬

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-7-2010 04:07 發表

如果無記錯急救班教o個d野,見到有人出事,第一時間都係先報警call車再按DRABC去做急救
無錯, 係o岩架, 其實個實Q阿姐都無做錯架, 佢唔係救生員/救護員, 唔擔保100%平安架, 就算係水深得1尺.

其實實Q唔係你想像中咁易做架....你無警察相近既權力, 多數都無好似救護員一樣既急救知識.

我以前係黃金海岸7-11做時同D實Q CHAT過, 萬一遇到酒鬼發難係咁破壞你會點丫? 他話係遠處睇....報警.....一來他無權力拘捕他, 只可以阻止他. 如果他對你拳打腳踢你都唔可以打返佢...因為受酒精影響而打人打傷左你最多都係賠小小錢.....所以D精既實Q多數都係隔岸權火多....

而家好多實Q都係D瘦媽媽阿伯...你又點叫佢地出面...

引用:
原帖由 Marsses 於 4-7-2010 03:56 發表
個保安收你幾錢一個月
佢咁醒就唔係做保安啦
你無咁講野好喎,醒唔醒同份工、糧無關
人地明愛接待小姐人工實高過個阿姐咪一樣

引用:
原帖由 飛哥仔 於 4-7-2010 13:49 發表

無錯, 係o岩架, 其實個實Q阿姐都無做錯架, 佢唔係救生員/救護員, 唔擔保100%平安架, 就算係水深得1尺.

其實實Q唔係你想像中咁易做架....你無警察相近既權力, 多數都無好似救護員一樣既急救知識.

我以前係 ...
加拿大商場d食蕉個個都好大隻....
見過佢地真係?手制服個人落地
同埋佢地有對防𠝹手套,即係好似差人個對咁...

另一個係,香港法例有問題,市民無拘捕權,有時捉左個人,反而變被告

引用:
原帖由 Boniface 於 4-7-2010 17:30 發表
另一個係,香港法例有問題,市民無拘捕權,有時捉左個人,反而變被告
有的
有d條例賦予左權力
只係唔係叫"公民拘捕權"
引用:
章:221        標題:刑事訴訟程序條例       

條:101       

(2) 任何人可無需手令而逮捕任何他合理地懷疑犯了可逮捕的罪行的人。

101a
(1) 任何人於防止罪案時或於進行或協助合法逮捕罪犯或疑犯或非法地不在羈留中的人時,可使用就當時環境而言屬於合理的武力。

引用:
原帖由 gtoray 於 4-7-2010 17:40 發表

有的
有d條例賦予左權力
只係唔係叫"公民拘捕權"

但點解幾次,保安員使用武力制服可疑人物,反被告傷人?
警察出於咩野理據去控告?
就算最後告唔入,但保安公司都會為求多一事不如少一事,一於少管閒事,有野就不如call差人做

引用:
原帖由 Boniface 於 4-7-2010 23:17 發表

但點解幾次,保安員使用武力制服可疑人物,反被告傷人?
警察出於咩野理據去控告?
就算最後告唔入,但保安公司都會為求多一事不如少一事,一於少管閒事,有野就不如call差人做
無 details 好難評論喎

不過我想講
我覺得呢個結構性問題間接都係香港市民做成的

引用:
原帖由 gtoray 於 4-7-2010 23:27 發表

無 details 好難評論喎

不過我想講
我覺得呢個結構性問題間接都係香港市民做成的
其實而定香港人核心問題係輸唔起
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

係大陸有錢就有人做野

係香港要死左人先做野

我看到民主了
]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 5-7-2010 00:12 發表

其實而定香港人核心問題係輸唔起
特別一講到上海比較,輸唔起那種心情表現無遺
]

引用:
原帖由 MR_KFC 於 5-7-2010 20:01 發表
係大陸有錢就有人做野

係香港要死左人先做野

我看到民主了
咁都關民主事, 訓醒未?
今晚打老虎

發新話題