發新話題

香港警隊有無大口徑既槍?

引用:
原帖由 基爾芬 於 27-3-2011 14:40 發表
[真心]水警輪上有M2
係咩年代有冇相睇?
可能小弟都未出世 [/真心]
反走私ma
用嚟打爆引擎的

引用:
原帖由 rho837 於 26-3-2011 16:40 發表
佢應該講大火力唔咪口徑大小!  

水警有.50BMG M2

凹警凸警有SR-25

最大口徑咪PTU用12G及40 x 46毫米榴彈定係teargas grenade launcher (35mm)! 其實PTU有冇呢隻野呢?    Anyone can help?

聽講大 ...
警用榴彈槍應該係37mm(?)

引用:
原帖由 gtoray 於 27-3-2011 15:22 發表

反走私ma
用嚟打爆引擎的
打海盜
走私倡旺時,瞄得準時,隻六個engine大飛已out of range

引用:
原帖由 基爾芬 於 27-3-2011 14:40 發表
[真心]水警輪上有M2
係咩年代有冇相睇?
真是有架! 在船頭!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

"吹"淚彈鎗,夠唔夠大?

引用:
原帖由 tango10 於 27-3-2011 15:47 發表

真是有架! 在船頭!
係呀!係2號船度有.50,宜家唔知退役未。

引用:
原帖由 基爾芬 於 27-3-2011 13:10 發表
[真心]水警輪上有M2
係咩年代有冇相睇?
相就冇啦!睇片啦!
可惜72號已經退役好耐lu

引用:
原帖由 sunny2014 於 27-3-2011 15:34 發表

警用榴彈槍應該係37mm(?)
38mm,香港ptu的話

我一開始以為係40mm,女警姐姐話比我聽係38mm,當場叮左聲

附件

28-3-2011 22:29

會唔會榴彈細槍管1mm呢?
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 tango10 於 28-3-2011 22:41 發表
會唔會榴彈細槍管1mm呢?
唔會我耳殘掛 果陣時我中四昨
不過粒彈我就冇影到個口徑,只知型號係cs 565,可以查查

警用野真係用細1mm,支野上面唔寫明,我又覺得有d過份
會唔會因為香港警察就整多條生產線整槍管?香港用左呢支野咁多年

睇錯字del

以前水警支M2, 多數都被包到成條屍咁~~~

係水警輪上面既M2HB,已經全部拆晒落黎架喇...
(依家連大船都唔多艘,裝支咁大既槍係艇仔到把咩? )

當中兩支最常見既就係 機動部隊總部大操場檢閱台旁邊,其他既就各散東西,
有一支就去左我舊寫字樓果邊既Officer Mess :

講返支M2HB,據我所知,其實當年主要係打...
係北面海上越界既解放軍 / 邊防 / 民兵 / 公安...etc

海盜... 邊會同你硬碰硬丫?
私梟... 九十年代初係有向過佢地開火,但好似係ASTF係艇上面開槍,唔係大船打。

x x x

至於大口槍 (Federal Laboratories M203A Gas Gun),
據我所了解,槍既口徑的確係38mm,
而我地用既252 Baton Shell同埋565 CS呢,都係37mm口徑既。

x x x

至於香港警隊,唔計博物館門口支炮同埋學堂parade ground果兩支炮之外,
有無再大口徑D既武器,我就真係答唔到囉...

而家先知警隊都咁大火力

發新話題