發新話題

問有關(MTB)越野單車事宜

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:44 發表

我諗我遲下會買giant架,但我格車,令去單車鋪換架,好似好怪禁
師兄你好傢唔係買左好耐?你部單車?

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 16:45 發表

師兄你好傢唔係買左好耐?你部單車?
唔係,未有半年,但計劃換架中....

ps:我的計劃起碼半年先會實行

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:44 發表

我諗我遲下會買giant架,但我格車,令去單車鋪換架,好似好怪禁
睇你係咪幫襯開啦
如果係的話,應該會幫你過架
而且你依家d parts都未必o岩新車,果度買果度換就好d
分分鐘要買埋其他野
買工具又至少幾舊水

引用:
原帖由 Legionee 於 28-3-2011 16:02 發表

其實MERIDA 96應該六萬左右, 貴過TOP FUEL∼ 

呢一級我就要SPECIALIZIED S WORK EPIC喇
尋日flyball見到5k6
Btw.架dahon係咪放je?

引用:
原帖由 gtoray 於 28-3-2011 17:19 發表

睇你係咪幫襯開啦
如果係的話,應該會幫你過架
而且你依家d parts都未必o岩新車,果度買果度換就好d
分分鐘要買埋其他野
買工具又至少幾舊水
係唔係好少野唔fit??

而且我無幫襯開果d

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 17:31 發表

而且我無幫襯開果d
過件,hosing 及R-der轉波wire一定要買過新(原本舊車條R-der wire換去前面F-der用)
如果Giant 車架,多數會跟個27.2 step ring(seat tunnel)
即係如果用緊27.2mm 的seatpost就唔洗買過條seatpost
沒有相熟鋪頭,一般同佢買車架可能要比多二三百佢做過件費用。

F-der, 現在一般Deoro級以上的F-der都是support 上下拉的,所以多數用得番。
Crankset用得番,Fork用得番(因為Giant是內置heaset, 而且Giant frame係跟heaset的,不同另外買)
Wheels用得番, R-der 用得番,Brake set用到.......

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 17:31 發表

交個波比RC兄

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 17:35 發表

過件,hosing 及R-der轉波wire一定要買過新(原本舊車條R-der wire換去前面F-der用)
如果Giant 車架,多數會跟個27.2 step ring(seat tunnel)
即係如果用緊27.2mm 的seatpost就唔洗買過條seatpost
沒有相熟鋪頭, ...
好深澳.....

其實我諗....如果車過件咁多野搞...
不如儲夠錢一劑過仲煩少d

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 17:41 發表

好深澳.....
即係換架的話....最基本係一定要買條新的轉波線,重有線穀。
因為個個車架的走線位都不同,長度又不同。

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 17:48 發表

即係換架的話....最基本係一定要買條新的轉波線,重有線穀。
因為個個車架的走線位都不同,長度又不同。
利害利害!
但我多數都係比人整....

引用:
原帖由 gtoray 於 28-3-2011 17:22 發表

尋日flyball見到5k6
Btw.架dahon係咪放je?
5K6?邊架?

架DAHON仲想要嗎?

引用:
原帖由 Legionee 於 28-3-2011 18:32 發表

5K6?邊架?

架DAHON仲想要嗎?
56k.....sor

引用:
原帖由 Legionee 於 28-3-2011 16:02 發表

其實MERIDA 96應該六萬左右, 貴過TOP FUEL∼ 

呢一級我就要SPECIALIZIED S WORK EPIC喇
D貴野都係留返你講,我冇玩咁高卡...

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:32 發表

換個架要幾耐時間??
我次次都比人搞....

發新話題