發新話題

有無HKAC嘅師兄們入黎

引用:
原帖由 gtoray 於 12-4-2012 14:15 發表

我想問你係覺得自己好型?
對住解放仔就嗲都唔敢嗲
響香港就巴巴閉?
真唔明以家O的人點諗
服從命令唔係睇落ORDER既惡唔惡, 係睇你有無服從性
係要違反命令既話為咩入尼O的CAMP..?
反屋企訓好過

引用:
原帖由 gtoray 於 12-4-2012 14:15 發表

我想問你係覺得自己好型?
對住解放仔就嗲都唔敢嗲
響香港就巴巴閉?
學校規定活動嘛
頭3年返去都幾反感下

再一次證明體罰的高效率
絕對可以令港童嗲都唔敢嗲!

正所謂唔見棺材唔流眼淚~~

引用:
原帖由 gtoray 於 12-4-2012 17:49 發表
再一次證明體罰的高效率

係大陸溶左都無人知

引用:
原帖由 小兵 於 12-4-2012 01:19 發表
各位師兄好 我係HKAC12-13 新仔 想問下HKAC d camp會做咩? d阿sir惡唔惡? 同埋聽人講話果度只得凍水沖涼係咪真? 果度D環境點?(尤其是食同訓果度 )
仲有7月1號面試會問D咩? 大唔大可能收?
住既環境你一定唔使擔心OK既.....有冷汽
食都OK既有野飲買不過只係CANTEEN開先.....有水機供應......
有SLR奄槍俾你學下噤囉.....另依二年入左D國狗SA80同M係既電槍
步操就唔係好辛苦......夜晚就要輪更......PT一早要由舊營跑新營再回程同一D熱身跟住係早餐同上堂噤囉
其實唔使太擔心都OK好玩既......啊SIR方面睇你撞係邊個教嘞不過都係果句.......去得就要唔好帶住塊面去....要型要威就唔好去嘞
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

引用:
原帖由 小兵 於 12-4-2012 11:12 發表
咁佢地會點落你面?
步操係咪好嚴, 會唔會捉制服?捉到會點
$100: 真係有氣槍玩?
同埋體能會唔會好辛苦? 之前聽人講話有個師兄操到死鬼左係咪真?
面人地俾下句自己諗
講明制服噤你話呢......衫褲直唔直之類

[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

小弟都去過5日4夜,F2學校搞...我個次著便服......個次我有一半時間係WILD CAMP....夜晚輪間冇試個被人抽中,但係去WILD CAMP個時太熱,訓唔到,我去個時係9月到........成個CAMP真係冇咩玩,最多都係玩個支M1911仲要係壞.....

罰味又係罰PUSH UP.......步操都好HEA下.........重知個CAMP對於我黎講係用作識下D新朋友

PS.只係我個人觀點...有D FD話好辛苦

引用:
原帖由 kin123450 於 12-4-2012 21:23 發表
小弟都去過5日4夜,F2學校搞...我個次著便服......個次我有一半時間係WILD CAMP....夜晚輪間冇試個被人抽中,但係去WILD CAMP個時太熱,訓唔到,我去個時係9月到........成個CAMP真係冇咩玩,最多都係玩個支M1911仲要係壞.....

罰味又係罰PUSH UP.......步操都好HEA下.........重知個CAMP對於我黎講係用作識下D新朋友

PS.只係我個人觀點...有D FD話好辛苦
你個camp既夜晚輪姦係淨係山上札營定係連營地都要?
5日4夜唔係冇野玩架
我覺得行18k同山中作戰唔錯, 重有野炊同露宿, 再加水上活動

1. 行18Km
視乎人喇, 上次係札完營第2朝起行行去創興, 路上d景真係好正, 不過又上又落, 有時重好斜, 又無欄杆, 但係就好測試耐力, 行左9點至12點

2. 山上作戰
朝早搭車上山,係山頭度camp, 整水彈+motion sensor, 之後要係果度坐到夜晚, 一班分兩team,攻守, 最休閒一個活動

3. 創興水上活動
爬船搶旗+投石機(我無玩到)
爬船仔無乜野好講, 係個湖度郎下郎下

4. 野炊
比出前一丁,罐頭同米你, 自己搞掂, 用mess tin+露營gas爐

5. 游繩+札繩結
都係無乜好講, 一人淨係夠玩一兩次
不過可以比你扮SDU, 游3次就到地

6. 氣槍射擊
曬氣

7. "帳外賽"
我地5班, 鬥快全班人跑完成個course, 抓繩上斜, 捐"假裝既鐵絲網", monkey bra, 抓住條繩一面飛去另一面,捐水管
OK刺激

8. 走火演習
無啦啦夜晚12點1點fall in, d阿sir通定水叫你今晚咪訓住

個次我我得野炊,札營, 游繩+札繩結,帳外賽, 走火演習

最記得係走火演習,有條有放左舊"金"係BATHROOM.......D阿SIR同全場講:邊個係BATHROOM啊屎!!!!!

仲有,我地個次有人做錯野,全世界都要比人罰,仲要大叫多謝.例如,陳小明遲到,我地就要大叫多謝陳小明之後每人PUSH UP 10下

引用:
仲有,我地個次有人做錯野,全世界都要比人罰,仲要大叫多謝.例如,陳小明遲到,我地就要大叫多謝陳小明之後每人PUSH UP 10下
無乜野, 不過我地果次就好有義氣地
有條友跑到氣喘都遲到
阿sir: 一係佢做, 一係除左佢之外全班做
我地就成班一齊做push up
千其唔好拍手

我好記得要多謝人,,,,,,,,CHING 你地個次有冇

唔好拍手依件事可能係PE堂已經習慣左,因為PE老師係UNIFORM GROUP,之前有人試過跟住中大伏

引用:
原帖由 gtoray 於 12-4-2012 17:49 發表
再一次證明體罰的高效率

呀公,我都覺得係,但息可而止,過多會有反效果!

但有時,又要講下道理,唔係下下都罰

但都要睇反你入咩sqn而定啦.....係校隊係sqn trg,還是入trg sqn啦!
呢個post睇黎都有ac人係到了

引用:
原帖由 tango10 於 12-4-2012 14:08 發表
入AC之前不如諗清楚你是為什麽而要入去!
因為AC只是民政事務局轄下的一個青少年制服團隊, 並非什麽軍隊性質或紀律部隊的附屬機構! 所謂軍事式的訓練只是青少年陪訓的其中一種模式! 當中的導師雖然有前 ...
無錯,入ac真係要有動力!睇你堅唔堅持到!
但真係學業為重!

引用:
原帖由 kin123450 於 12-4-2012 22:06 發表
個次我我得野炊,札營, 游繩+札繩結,帳外賽, 走火演習

最記得係走火演習,有條有放左舊"金"係BATHROOM.......D阿SIR同全場講:邊個係BATHROOM啊屎!!!!!

仲有,我地個次有人做錯野,全世界都要比人罰,仲要大叫多謝.例 ...
咁樣咪即係玩針對! 這樣作為青少年訓練合適嗎?
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

發新話題