發新話題

神舟插天宮

引用:
原帖由 MinG325 於 18-6-2012 02:05 發表
唔知係無重狀態度
景海鵬同劉洋可以交接幾多下呢
丫....數漏左個劉旺
有三洞.....最多比人過一洞

引用:
原帖由 MinG325 於 18-6-2012 02:05 發表
唔知係無重狀態度
景海鵬同劉洋可以交接幾多下呢
丫....數漏左個劉旺
要留一個人做渣機錄底野果個

引用:
原帖由 一舊水 於 17-6-2012 15:18 發表

典會係Free fall
從頭到尾太空船都係做緊Circular motion, 距離不變
我估佢講緊既,係指太空人感覺到係 free fall 既情況,而家際上佢地係做緊 circular motion .

但係人既重量唔係黎自大氣壓力既咩?
Cause everything starts from something
But something would be nothing
Nothing if your heart didn't dream with me
Where would I be, if you didn't believe

自封為: 女(鋁;aluminum)神

引用:
原帖由 Paul 於 2012-6-18 15:27 發表

要留一個人做渣機錄底野果個
全程監控, 邊洗人揸機.

UNDER DEVELOPING

引用:
原帖由 6638 於 18-6-2012 15:43 發表
響抽真空/低氣壓既房,你應該都唔會覺得自己輕左。

引用:
原帖由 mkmonkey 於 18-6-2012 15:37 發表

我估佢講緊既,係指太空人感覺到係 free fall 既情況,而家際上佢地係做緊 circular motion .
有幾個因素,
距離地球夠高
太空船有足夠既運行速度
軌道正確
and 地球係圓既~
唔知我咁講,你地明唔明.....
太空人感覺無重係因為不斷地進行自由落體運動
基於軌道高度、足夠既速度、地球既弧度,而令到太空人趺唔到地面............

引用:
原帖由 6638 於 18-6-2012 15:43 發表
反問一句,點解大氣會聚集係地球表面,而唔係向太空擴散?

引用:
原帖由 Alex_山 於 18-6-2012 20:23 發表

反問一句,點解大氣會聚集係地球表面,而唔係向太空擴散?
問得好 地球有氣压......太空無........典解唔向外擴散

引用:
原帖由 061084 於 17-6-2012 13:27 發表

出艙同係艙裡面個件壓力衣是不一樣的!
當飛機飛到好高,大氣層薄的地方就已經會出現無重狀態,美國太空總署都有架特別改裝的客機經常飛到大氣層的臨界點訓練太空人!
sorry.......唔係好同意..........如師兄所講.........如果隻机去到臨界點.......之後掉個有太空衣既太空人出機......咁佢狀態係飄浮......咁佢咪唔會跌落地面囉

等隻机走一轉番泥再接番佢

地球有引力..有氣壓,但太空無,所以唔會比太空"抽乾"

引用:
原帖由 samsamyu 於 18-6-2012 20:42 發表
地球有引力..有氣壓,但太空無,所以唔會比太空"抽乾"
明白....引力另到所有野刀有重量
包刮墮lin

引用:
原帖由 tango1997 於 18/6/2012 08:39 PM 發表

sorry.......唔係好同意..........如師兄所講.........如果隻机去到臨界點.......之後掉個有太空衣既太空人出機......咁佢狀態係飄浮......咁佢咪唔會跌落地面囉

邊個話要放佢地出機?
飛機E個時候開艙真係會解體!
其實佢係機艙裡面冇晒D座位,好似之前有位C兄話架機會升到最高點跟住飛機下降,之後上升到最高點,(E個時候機艙會開始冇重,D訓練員可以係E短短1分鐘學習「漂浮」)

E樣野冇得你同唔同意,因為真有奇事,E架機係太空總署特別改裝的!
發現頻道同BBC都有播過關於E架飛機的記錄片!

引用:
原帖由 mkmonkey 於 18-6-2012 15:37 發表

完.

引用:
原帖由 tango1997 於 18-6-2012 20:39 發表

有適當速度就唔會比地球吸過去
所以, 只要架機掉個人出去果時夠快, 就可以一路飛
當然要忽略風阻先
所以現實唔太可能,除非一路有野去補償風阻造成既動能損失

發新話題