發新話題

我珍藏28年的HK絕版野

其實個上箭咀點解? H↑K

回覆 31# 的帖子

我都想知

引用:
原帖由 louisli 於 8-11-2012 15:33 發表
其實個上箭咀點解? H↑K
岩岩打左電話比“黃家瘡“問D老屎忽。。。
據佢透露。。。個箭咀俗稱“雞爪“。。。 H↑K 係一個Trade MK。。。係由當年港英正苦注册左。。。。當年所有由外面交比GSD(乜料供應處)所有物品及貨品。。。。唔理你。。印好。。刻好。。噴好。。貼好。。鎚仔仆。。。刀好。。。一定收貨時要有哩個Marking。。。無就唔收
此標誌八十年代尾至九十年代頭經已漸漸停用。。。九七後完全絕跡

附件

8-11-2012 16:57

8-11-2012 16:57

引用:
原帖由 tango1997 於 8-11-2012 16:41 發表

岩岩打左電話比“黃家瘡“問D老屎忽。。。
據佢透露。。。個箭咀俗稱“雞爪“。。。 H↑K 係一個Trade MK。。。係由正苦注册左。。。。當年所有由外面交比GSD(乜料供應處)所有物品及貨品。。。。唔 ...
果然係絕版野
捐比博物館
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 33# 的帖子

呢啲嘢唔靠你地前輩講 真係完全無頭緒係乜

雞爪係有一段大故的,今晚先講,公司危險

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-11-2012 16:55 發表
呢啲嘢唔靠你地前輩講 真係完全無頭緒係乜
禾刀係岩岩問D就泥咬糧既先知

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 8-11-2012 17:14 發表
等你。。。 。。。我刀好好奇

引用:
原帖由 2slow 於 8-11-2012 16:43 發表

果然係絕版野
捐比博物館
係呀 。。。。朱SD。。。鹵屎忽問我典解拱好野。。。。重有兩手正苦股票係度。。。。叫我得閒拎去比佢睇吓同影相留念喎

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 8-11-2012 17:14 發表
英兵某些舊裝備也有此"雞爪"

Oh.... H up K have such a meaning

公發真品
今晚打老虎

回覆 40# 的帖子

雞爪在英國沿用歷史超過300年了.

我一心以為是舒淇寫真集!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 RCman 於 8-11-2012 15:15 發表
公發物資?
Yes

發新話題