發新話題

[認真] 如何保養辣雞?

引用:
原帖由 潛陣水 於 11-11-2012 23:24 發表
錦又唔係高檔既, 18蚊一細筒邊會有銀,頂多比銅姐
主因係成日用,唔想用60/40
但係主要問題係燶頭搞到唔導熱, 用鉛線會唔會好D?
鉛線就真係唔識
含鉛錫線。。。。溝鉛主要作用我估係要另到錫線再柔軟D同溶點低D。。。。我十幾年前買個卷係美國線。。。$48蚊。。。卷野細過拳頭小小。。。應該重有兩圈層就用哂。。。。遲再買

引用:
原帖由 kenchan3037 於 11-11-2012 23:43 發表
請問..........我隻雞 一插電,通電 就跳掣,請問發生咩事?
THX
短路所以跳掣?
隻雞可能壞左
唔知用電錶睇電阻得唔得, 如果Live同neutral短路就保證壞

引用:
原帖由 kenchan3037 於 11-11-2012 23:43 發表
請問..........我隻雞 一插電,通電 就跳掣,請問發生咩事?
THX
漏電。。。。火線L同中性線回路(N)。。。。兩組電流值出入唔平衡。。。。跳左水氣制(RCCB)

引用:
原帖由 潛陣水 於 11-11-2012 23:50 發表

短路所以跳掣?
隻雞可能壞左
唔知用電錶睇電阻得唔得, 如果Live同neutral短路就保證壞
短路唔會先跳掣。。。。係爆完火花先會跳制。。。。如果個制係正常的話!
另想請教乜野數值先為之唔短路???thx

引用:
原帖由 tango1997 於 11-11-2012 23:58 發表

漏電。。。。火線L同中性線回路(N)。。。。兩組電流值出入唔平衡。。。。跳左水氣制(RCCB)
岩岩睇完wiki,原來係靠入同出既電流控制,重以為係純粹input過大就會跳
引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 00:07 發表

短路唔會先跳掣。。。。係爆完火花先會跳制。。。。如果個制係正常的話!
另想請教乜野數值先為之唔短路???thx
原來個原理唔係我想像中錦,講錯野
引用:
含鉛錫線。。。。溝鉛主要作用我估係要另到錫線再柔軟D同溶點低D
例如用60/40
對保養隻雞有無幫助架?
用起上黎,會唔會易上鍚d?

松香只是令工件上錫時易少少减少張力

溝鉛主要作用我估係要另到錫線再柔軟D同溶點低D-----正好相反,錫線含鉛皆因平,但硬身同難溶.所以平線好難焊

其他野吾係睇tango兄教學,我錯Q o酉

焊野我都唔靚....好多問題同D c兄一樣

引用:
原帖由 潛陣水 於 12-11-2012 00:40 發表

岩岩睇完wiki,原來係靠入同出既電流控制,重以為係純粹input過大就會跳

原來個原理唔係我想像中錦,講錯野
你係大學讀邊科架?

回覆 37# 的帖子

工程...

引用:
原帖由 潛陣水 於 12-11-2012 00:49 發表
工程...
乜野工程?

引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 01:20 發表

乜野工程?
今年係得工程選, 無主修選

引用:
原帖由 潛陣水 於 12-11-2012 01:23 發表

今年係得工程選, 無主修選
口甘。。。。即係乜野工程???。。。机?電?冷?車?電子?電腦?建築?鉄路?網絡?水喉?裝修?通訊?電梯?飛機?船機?油柒?氣体?太空?潛艇?吊重?焊接?礦務?爆破?防盜?咁多飯讀哂牙?

引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 01:51 發表

口甘。。。。即係乜野工程???。。。机?電?冷?車?電子?電腦?建築?鉄路?網絡?水喉?裝修?通訊?電梯?飛機?船機?油柒?氣体?太空?潛艇?吊重?焊接?礦務?爆破?防盜?咁多飯讀哂牙?
事實上新學制的確令學生唔知自己讀緊乜
叫你寫下低能program, 整下識跟線行既車仔之類

引用:
原帖由 tango1997 於 11-11-2012 18:47 發表

一係你"突"過佢....佢耍你
一係你寸過佢.....佢玩你
一係佢眞係廣東旅遊社(GD)......GD唔GD
[認真]
表現較其他學生好, 所以有得嗲多幾句"學下野", 點知原來...

唔洗煩咁多嘢.....

1.買個辣雞座(不過您好似已經有用...),有舊海棉濕下水,每上一次錫之前習慣點抹一下雞咀「如tango兄所教」,辣雞座有降溫作有,stand by時插住枝雞,可以降溫.....好有用。
ps:又唔駛下下関電源嘅。
2.錫線咪貪平,用”含銀”錫缐,用過您唔會再用cheap錫缐.....。( 這是重點 )
3.辣雞咪貪平,買枝HK$80至HK$100嘅台灣雞或百幾蚊嘅日本雞,貴買平用,尤其初學者,平辣雞要就住來用,平買貴用....。
4.買咗平辣雞都唔緊要,換枝靚d嘅咀,重新來學過D正確嘢.......咪學壞師 !
5.唔想煩又成日用嘅,出巨資買套”well 乸”辣雞,用十年八年閒閒地...。
軍醫揸辣雞超過25年,同Tango兄所講一樣:從來唔用松香....

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

可否教下上鍚手勢尼?

發新話題