發新話題

致曾當英軍的朋友們... (感激萬分!!!)

引用:
原帖由 mswong 於 1-11-2007 02:32 發表
TA都有ID,平時keep在寫字摟開工才泒發,只有小數部隊才自巳keep,何必斤斤計較,二十幾歲升到少校,無得頂,我二十幾歲才當兵!幾時介紹我識呀!有朋如此,我都好威喎!
MS兄都過去交流下囉...
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

引用:
原帖由 皇家御貓 於 1-11-2007 21:36 發表

MS兄都過去交流下囉...
可能MS兄唔夠抽...

24歲的少校?唔係嗎!

皇家空軍

引用:
原帖由 Royal_9413 於 1-11-2007 22:08 發表
24歲的少校?唔係嗎!
女仔黎...叫....草薙素子...

回覆 #31 皇家御貓 的帖子

其實我好想將佢張ID送返HQ求証?不過如果係開玩笑,請收回文點!莫謂唔比面 Maj亞sir!因閣下藏有假的British Army ID???我已問所有朋友全部認為有問題?
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 1-11-2007 22:50 發表
其實我好想將佢張ID送返HQ求証?不過如果係開玩笑,請收回文點!莫謂唔比面 Maj亞sir!因閣下藏有假的British Army ID???我已問所有朋友全部認為有問題?
多口一問:如果是假的,這樣會被起訴嗎?
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 WAIKO01 於 2-11-2007 00:29 發表

多口一問:如果是假的,這樣會被起訴嗎?
作為特種部隊, 佢的身份在英國未必會被確認, 但作香港就不會被否認! 真與假就只有自認或不認.
好玄呀!

回覆 #36 WAIKO01 的帖子

根椐反恐条例,持有British Army之ID,從該ID之文字格式,持有者想使人相信他是英軍!British Army ?朋友我的耐性差,24小時內請自重!!!我會將資料報上.

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 khwchan888 於 31-10-2007 14:42 發表
Major at  24 in the British Army, is a joke.  You graduate around 22 from academy as a second lt., at least 8-10 years to become a Capatain!!!!  Then another 3-5 to become a Major.  You consider  ...
Should read 3 to 5 years to become a Captain

Another 7 to 10 years to be promoted to Major

回覆 #37 tango10 的帖子

英國特種部隊,一九九七後在香港!作故事作好d喇!
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 Royal_9413 於 1-11-2007 22:08 發表
24歲的少校?唔係嗎!
It's possible, but only during a general all out war like WWI or WWII when the casualty rate was horrific and there was a huge number of command slots to fill.

Colonel by late 20's/early 30's were quite common in WWI and WWII

But during peace time, promotion to Major would normally require 10 to 12 years of commissioned service and through positive selection.

引用:
原帖由 mswong 於 2-11-2007 01:02 發表
英國特種部隊,一九九七後在香港!作故事作好d喇!
唉! 我都係咁諗, 唔合理, 但又好多人肯信呢! 所以我都好服佢咁有辦法令人信佢!

mswong兄, 我現在真正服你, 請受小弟一拜 m(_ _)m

唔好怪小弟
回來打疫苗

如果當時人係響香港
警方會請英國使館人員求證
而我相信偽造軍人證呢d咁敏感ge case
英國一定唔會nfa

如果當時人曾經用偽造軍人證而間接令佢獲得任何好處
香港警方就可以告

或者同各位做個分析吧:

對不超mswong先生借圖一用

1. 重疊位置對比

各部位置都有出入, 字體, 全式防偽都有不同