發新話題

香港警槍

回復 19# 的帖子

Double Action 是Full Double...............點講呢!一般所謂D/ACTION是第一槍,跟住變S/action,但sig250每打一槍都係D/action,各位大佬好難寫俾你個電話我,我打俾你(MS仔女俾電話費),當然歡迎打電話俾MS,如果你中意俾電話費,
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-6-2008 22:15 發表
另外,1948年有啲叫山東部隊警員
足否來自山東?
香港鲁警是香港警察成立初期的其中一种警员类别,泛指从山東来港的警员,主要来自威海卫。1926年,香港警队将警员分成不同组别,其中A组是欧洲及葡国警员,B组是俗称「大头绿衣」的印度警员,C组是本地警员,E组是反海盗的白俄罗斯警察,而山东鲁警则属於D组。..

香港警察用槍............各位君可記得有個軍警聯合處,當時政治部SP(邵氏)屬MI6........你估班MI6班大哥用セ野槍洗唔洗槍械牌照科批淮呢!
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 24-6-2008 00:08 發表
香港警察用槍............各位君可記得有個軍警聯合處,當時政治部SP(邵氏)屬MI6........你估班MI6班大哥用セ野槍洗唔洗槍械牌照科批淮呢!
這個嗎???當然唔洗,MI6直接受祖家管理

引用:
原帖由 gd1893 於 23-6-2008 23:42 發表
唔敢當唔敢當,英軍野係細時跟朋友玩開,
玩到依家叫做有DDDDDD咁多可以拎出黎炫耀一下啦。
同Queen兄、Marco兄、SB兄、AJM兄等達人相比,
在下仲差好遠好遠。

...
當年中五畢業打算入衙門服務市民
家父雖曾也是衙門捕快但仍大力反對
一.衙門黑暗,馬房主意
二.當年有葉生和張生橫行香港,ヌ黑星ヌAK
每星期也Open Fire,差人又唔夠避彈衣

九代單傳...你咪話唔驚

請問HKPF有否使用G36呢??

在下於最近期的招募海報中,,發現有G36及M4同時出現,,未知是否model 或是屬實(包括圖中槍械及人物 )

引用:
原帖由 derek_lok 於 24-6-2008 15:47 發表
請問HKPF有否使用G36呢??

在下於最近期的招募海報中,,發現有G36及M4同時出現,,未知是否model 或是屬實(包括圖中槍械及人物 )
唔係近期了, 都起碼係一,兩年前

回復 36# 的帖子

警察部係好捨得駛錢(小毛)同接受供應商邀請試用新野,但真正一批批訂購俾部隊採用(大毛花真銀)就好少,常規廣泛用一定唔會係g36,太貴喇。
COLT同FN出品嘅M4佢地都用過,
不過佢地都話支野唔好打,CQB打AUTO時很難與步伐並進,
效果不理想,佢地認為人槍合一打MP5始終狀態維持最好。

曾投考、服役中、或退役的飛虎、槍房、a仔、水警等等嘅前輩朋友,佢地都異口同聲話裡面真係好多不同品種嘅槍都有。

好似以前FIREARMS主力仲係用緊BROWNING HP嘅九十年代,人地先剛開始試入GLOCK俾隊員試用,選擇採用。
D友仔睇完飛虎之後,就話飛虎手槍係GLOCK~ 其實有時,小弟覺得,就好似D媒介刊物來給警察定位。
警察部自己本身都好含糊。

其實,簡單D講,警察部真係古靈精怪無奇不有,
宜家飛虎常規FIREARMS用哂GLOCK咁滯,但仲有D叔公頑童仲照打BROWNING HP,更有隊員自認用緊226,所以,真係冇話太特定。

所以,我都覺得我講緊廢話。

Kurtzns

回復 38# 的帖子

警察用セ都好,最僅要有本教材,口話口賠的時代巳過?

無論你用什麽傢生,セ警都好未睇過lee本書.............唉點開工呀,ms唔識英文.........都要認字喇,睇都唔睇又話去打仗,你估war game咩?

尊重人格, 請勿抄習

回復 38# 的帖子

其實我都奇怪,HKPF竟然肯花錢再去採購G36,,一枝德國制既武器,,再訓練過,,又對後勤同維修做多左功夫??

引用:
原帖由 tonyjaa 於 24-6-2008 19:42 發表
警察部係好捨得駛錢(小毛)同接受供應商邀請試用新野,但真正一批批訂購俾部隊採用(大毛花真銀)就好少,常規廣泛用一定唔會係g36,太貴喇。
不過佢地都話支野唔好打,CQB打AUTO ...
Tony 師兄,(您可能都知)警察部 D M4 係 Knights Armaments出品(同土瓜環槍店訂,個 contract 成四百個), SDU係一人一支 MP5A3 + M4,視乎情況環境選擇使用(如對手有冇避彈衣)

M4之前嘅 5.56mm Commando 就的確係 Colt 廠出嘅

引用:
原帖由 mswong 於 24-6-2008 20:34 發表

警察用セ都好,最僅要有本教材,口話口賠的時代巳過?
http://i293.photobucket.com/album ...
Mswong 兄,應該有嘅....SDU 同 GSG9 重成日有人員交流,正如 GFS 同 RAF 一年有幾 Team 人交流一樣,不過依家比97前反而仲多左選擇

引用:
原帖由 tonyjaa 於 24-6-2008 19:42 發表
不過佢地都話支野唔好打,CQB打AUTO ...
glock 可能真係對一D人來說好用, 因為現左GSG-9都唔用自己D國貨, 而用G1ock。

引用:
原帖由 derek_lok 於 24-6-2008 23:36 發表
其實我都奇怪,HKPF竟然肯花錢再去採購G36,,一枝德國制既武器,,再訓練過,,又對後勤同維修做多左功夫??
引用:
原帖由 auxair 於 24-6-2008 23:51 發表

Tony 師兄,(您可能都知)警察部 D M4 係 Knights Armaments出品(同土瓜環槍店訂,個 contract 成四百個), SDU係一人一支 MP5A3 + M4,視乎情況環境選擇使用(如對手有冇避彈衣)

M4之前嘅 5.56mm Comm ...
早就講左警察部多架生,但冇人話果d g36呀,hk33呀,落實訂單俾班force用~!
但基本上佢地係會有哩d槍,幾多支,夠唔夠數供force,試驗定採用,冇人咬定。

大家即管可信政府公佈的為之最可靠。

至於有老友記拋書包,印份皮出黎話果d野,根本無意思~
有時我覺得無須斟酌,警察部入邊支,同force用邊支,同架構概念上的實用考慮,根本就不宜在此裡談,
大家都表達左重點未ok囉。

事實上m12、aug哩d不成氣候嘅槍,警察部都有~ 冇實演冇落場,冇人要拗邊支force用,先係正確答案~

打比喻,香港同澳門嘅force用嘅glock都係某人承辦供應,不是直接經澳地利glock總公司,邊個代理承辦唔係都要數埋出黎講咩。
咁就唔係咁好啦。

咁上下啦~ 多得罪喇

Kurtzns

引用:
原帖由 auxair 於 24-6-2008 23:51 發表

M4之前嘅 5.56mm Comm ...
一些我認同,但本人不希望閒談得數家珍或拋書包,所以如果細佬講得有咩"不足之處",敬請見諒。此一時比一時。
因此講得咁盡唔好a~ 這個圈很細o~
Kurtzns

發新話題