發新話題

醫院遲下會唔會收錢先救人?

我諗大家都唔好鬧呀仔喇....大吉利事講句針唔吉到肉唔知痛, 始終自己老豆有事咁梗係第一時間搵任何醫院職員幫拖亦合情合理丫

aq高ge人呢個世界唔多, 你見佢老粗一名都知唔會高, 所以我諗佢真係未必諗到親手送老豆去AED

而該女職員點解唔話俾佢知AED o係邊亦奇怪!

成班狗官一開始又死撐, 又唔係奇聞

成單野都只可以怪苦主唔好彩
鵰。豹。狸。獅。狒

又打個比喻!
你去警察總部,想報失!
但報唔到!.........................有無人知點解?

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-12-2008 10:16 發表
我諗大家都唔好鬧呀仔喇....大吉利事講句針唔吉到肉唔知痛, 始終自己老豆有事咁梗係第一時間搵任何醫院職員幫拖亦合情合理丫

aq高ge人呢個世界唔多, 你見佢老粗一名都知唔會高, 所以我諗佢真係未必諗到親手送老豆 ...
Sorry !!總版主!

我分析吓啫,不是鬧呀仔!

看來這是多個錯誤所引起的不幸事件.
事主兒子過度緊張, 慌不擇路, 未能及時送往急症事.
未能冷靜向職員表明要往急症室, 反而要求文員搶救.
文員被驚嚇過度, 未能指引及找協助前往急症室.
當日塞車, 消防需另調人手救援.
但在一個教育制度崩壞, 高分低能,
    經濟過度依賴財團, 人浮於事,
    回歸中華民文化的特質, 肥上瘦下, 假金融中心的社會,
這又顯得好正常. 相信會有更多類似事故會發生.

醫院叫急症室做A & E Dept., Accident and Emergency Department.
自動體外心臟除顫器叫做AED, Automated External Defibrillation.

A&ED 同AED我諗一般人o係正常情況下都分到掛

我都經常出入醫院, 我一講aed基本上都無人唔識
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 seals 於 23-12-2008 10:37 發表

Sorry !!總版主!

我分析吓啫,不是鬧呀仔!
傻豬尼ge, 我都係討論下姐
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 基爾芬 於 21-12-2008 15:26 發表
指引係岩既,人命係賤既
指咩引丫,自己打個電話去搵個醫生黎就得la

又賴壓力

明愛訽間處果位八婆因好大壓力明愛話佢病咗 做份後門詢間處生害人死害同事.........ms再講一句在香港有乜野工係無壓力.........做不了返屋企
尊重人格, 請勿抄習

回復 38# 的帖子

打電話?
抬佢入去唔好?

量地官係無壓力(不過,o係屋企量lor )
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

又賴壓力

避下風頭.....

其實我對現今的政府高官處理手法真是十萬個為什麼!
點解永遠一出事都是死撐,(泰國及明愛事件如是)而不是即時為市民著想,
我相信個東主都有交稅,話晒生前有為政府付出過,
到死既一刻,就是因為一個指引而導致救唔返,
人間是需要溫情的,有些事情是需要彈性處理
近來真的發生了很多不愉快的事情,真的希望政府能經一事長一智,

講真我行街見到有途人出事都會問下,睇下有乜幫到手,
而不會視而不見或叫佢自己打999囉.

ms60歲人做過無數軍事......民事事情.........當然有一定壓力......想將事情做得比人好........更大壓力
四年級的B仔考試........佢話亞媽我好大壓力
拾垃圾的四姑........拾來拾去都未夠十蚊.........好大壓力
從前ms與舊女友重逢.........當兩個器官接觸時....好担心怕做壞招牌,又怕老婆知道.........又驚......點解条女又"痴"翻ms........有乜企圖......好大壓力
世上只有一种人係無壓力...........就係痴乜綫

尊重人格, 請勿抄習

發新話題