發新話題

[認真] 又係梅窩

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:16 發表

係因為呢個政府認為間學校太少人...所以要殺校.
d人就要散晒去東涌或者大澳又或者出去出面讀書..
間學校少人用或者無人用都好..社區配套就一定要有
某區個公廁因為少人用什至無人用...係咪就可以某區唔洗有公廁 ...
公廁你預計唔到幾多人使用 , 但學校可以

公廁只需要一個清潔工人就可以服務市民 , 學校唔可以只有一個教師一個校工一個校長

社區配套唔係話有人就要有 , 要計返該區有幾多人口

梅窩常駐人口 , 適學年齡 , 就讀南約區中學人數 , 全部都有數得計

我覺得間學校殺左 , 最可惜既係只用左唔夠兩年既天文望遠鏡

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:31 發表

無人入黎讀要人出去讀書?????
你知唔知一間學校既運作需要幾多資源?

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:31 發表

無人入黎讀要人出去讀書?????
我認同就算得一個適學年齡小朋友 , 佢都一樣有受教育既權利

呢個係基本人權/人道立場

到達適當人數 , 就有相關社區配套

你明唔明呀 ?

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:21 發表

咁你明我想表達d咩嘛?

用一個自打嘴巴ge比喻去話我地無知

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:48 發表

你肯定政府所統計既數字係正確?
咁唔通我自己入去數人頭咩大佬 !!

一個社區老化左 , 年青既搬去市區

呢d 係離島區普遍現象 , 冇得避免

亦冇可能要求政府好似發展中環銅鑼灣一樣撥咁多資源掛 !?

有幾多家長為左子女讀名校 , 一樣都係咁跨區

亦都不能否定呢一個都係導致殺校既原因

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:03 發表
你地對入面認識幾多???
全港6百幾萬人...個個都可能1年或者幾年先入去一次 2日1夜游下水
你地就清楚人地要既係咩???唔接納就要比人話唔識包容??
有樣野叫做社區配套...學校係社區配套其中之一...但正生呢d學校段估 ...
唔知你又有冇真正行過入去正生書院…
佢只不過係一座學校……

簡單啲嚟講…佢只不過…係一種另類職業訓練學校…
明未……

唔知就唔好扮知……

"The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tryants"   Thomas Jefferson

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 01:44 發表

你知唔知從前有幾多人讀呢間野...又因為咩事呢間野同埋筏可為咩越黎越少人讀
又知唔知點解殺左南約..而無殺筏可
你地對入面都係一知半解...不如入去住返幾個月...我相信你地會改觀
師兄,我地討論緊既係梅窩唔係大澳,請不要離題!

其實我不嬲都想搬去離島住 , 貪佢環境清優

我識既梅窩人普遍都冇乜野

如果你話對梅窩有所改變

無錯 , 的確係

如果你係梅窩人 , 好希望你係冇乜野個批

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 02:10 發表

你又知唔知呢2間學校有咩關係???
你又知唔知大嶼呢一個社區係點既樣???
入黎住下先再講
咁你知唔知上葵涌同下葵涌既分別?
唔知就入黎住番個幾月

基於Topic 有歧視成份

特此更改 , 敬請留意

發新話題