39 123
發新話題

新界原居民示威要求當局容許保留村屋在第四層僭建的玻璃屋

其實點解仲要有丁屋呢家野 香港本身地又唔係多,丁權之下佢地真係好,一出世唔駛做都可以有屋收租

引用:
原帖由 tango10 於 29-4-2011 15:38 發表
當我地認為內地來港人仕不算港人, 沒有資格攞六千蚊時!
咁正宗港人的新界原居位點解又沒權起四, 五層的丁屋? (聲明, 我並非原居民, 並無丁權)
點解我地會變成咁!
法例有規定可建層數的, 如果冇寫依家就冇嘢好嘈啦...師兄

引用:
原帖由 tango10 於 29-4-2011 15:38 發表
當我地認為內地來港人仕不算港人, 沒有資格攞六千蚊時!
咁正宗港人的新界原居位點解又沒權起四, 五層的丁屋? (聲明, 我並非原居民, 並無丁權)
點解我地會變成咁!
我連起丁屋權都冇!
佢地一出世已經駐定有樓
依家唔係叫貪得無厭係咩?

引用:
原帖由 ACYY 於 29-4-2011 16:16 發表
其實點解仲要有丁屋呢家野 香港本身地又唔係多,丁權之下佢地真係好,一出世唔駛做都可以有屋收租
好命既仲要有幾間收緊租....

引用:
原帖由 gtoray 於 30-4-2011 12:44 發表

我連起丁屋權都冇!
佢地一出世已經駐定有樓
依家唔係叫貪得無厭係咩?
當年英國入侵香港時, 原居民好少, 而且在新界居住, 有丁權對房地產業真是無影響.
家陣回歸, 又因為基本法, 政府暫不能收回丁權.
至於第四層的問題, 好多都是走法律隙, 因為好多玻璃屋都並非固定, 隨時可以拆下剩返個頂!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

丁權一早要取消, 香港邊有咁多地比新界人起屋.

佢地1出世就有橦樓收租,我地供1世先有層樓,咩世界?

當時新界原居民英勇抗英, 為民族利益流血力拼, 令英國人深表敬意, 因此賜於丁權, 流芳百世!
前人種樹, 後人遮蔭!
現今港人只懂為利益互相踐踏, 綜援是大食懶, 內地人就是蝗蟲, 有丁權就是貪心, 老板就是無良顧主, 年青人就唔捱得.......這樣的民眾又有誰會尊重! 難怪內地人都笑找們港燦!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 tango10 於 2-5-2011 15:53 發表
當時新界原居民英勇抗英, 為民族利益流血力拼, 令英國人深表敬意, 因此賜於丁權, 流芳百世!
前人種樹, 後人遮蔭!
現今港人只懂為利益互相踐踏, 綜援是大食懶, 內地人就是蝗蟲, 有丁權就是貪心, 老板就是無良顧主 ...
我仲見識到斷章取義添!

39 123
發新話題