41 123
發新話題

重案組又要出動!!

又唔係隻抽,又唔係群抽,無野好睇
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

#29 里安兄已代答基本原則,我剩係想補充一樣野:當一件案件 預期引起/已經引起 公眾關注 / 傳媒注意時,
動用資源較充足既警區重案組,甚至總區重案組負責調查,都係慣常而又合乎指引既做法。

唔好所有野稍為同政治沾邊就無限上綱好無?  

老老實實,假如警方真正要做所謂「政治檢控」、「政治逼害」的話,
你又認為真係會咁容易比公眾/傳媒得知?

有心可以參考下D政治部前輩寫既回憶錄,
或者經歷過六七十年代左派人士既回憶錄。

今時今日既香港警察,我唔會話完美,但做野一定有法可依,有規有矩。
引用:
原帖由 HunterX 於 22-7-2011 16:47 發表

咁請問艾未未果單點解要出動重案組?
定係傳媒誤導, 根本無出動過?

引用:
原帖由 gd1893 於 23-7-2011 02:50 發表 #29 里安兄已代答基本原則,我剩係想補充一樣野:當一件案件 預期引起/已經引起 公眾關注 / 傳媒注意時,動用資源較充足既警區重案組,甚至總區重案組負責調查,都係慣常而又合乎指引既做法。 唔好所有野稍為同 ...
但係我個人認為如果噴艾未未就重案做, 噴皇帝先生就雜差做, 如果兩者犯案程度大致類似的話(區域性/地點, 範圍), 我諗多少都幾難說服我...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 gd1893 於 23-7-2011 02:50 發表
#29 里安兄已代答基本原則,我剩係想補充一樣野:當一件案件 預期引起/已經引起 公眾關注 / 傳媒注意時,
動用資源較充足既警區重案組,甚至總區重案組負責調查,都係慣常而又合乎指引既做法。

唔好所有野稍為同 ...
又, 就算係重案組負責調查, 佢告果條同cid告果條有分別嗎?上到court重案組判嗎?

九龍皇帝喎! 可以控癲覆罪啦! 重案一定做硬!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 里安 於 23-7-2011 12:31 發表

又, 就算係重案組負責調查, 佢告果條同cid告果條有分別嗎?上到court重案組判嗎?
呢D都只係其中一D自圓其說既說法姐, 講真, 殺雞焉用牛刀丫

破壞公物, 刑毀, 遊蕩呢D案, 留返俾雜差做一樣得...

拉到入到坐到都分分鐘唔到一碌,

大館一樣有CID, 可以我小心眼啦, 睇D唔睇D, 有怪莫怪

PS: 拿, 對事不對人架, 到打GAME果陣唔好趙我呀~
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 12:40 發表

呢D都只係其中一D自圓其說既說法姐, 講真, 殺雞焉用牛刀丫

破壞公物, 刑毀, 遊蕩呢D案, 留返俾雜差做一樣得...

拉到入到坐到都分分鐘唔到一碌,

大館一樣有CID, 可以我小心眼啦, 睇D唔睇D, 有怪莫怪

...
Hos我無諗過說服你 ,你咁易比我呢d口靚仔講得掂就唔係你啦

只係有人問我咁答姐, 信又好唔信又好, 日子一樣咁過

(我以前讀社工既老師, 知我做左第二樣野之後, 直頭我叫佢佢都唔理我啦, 又如何?)

如果環頭cid接埋呢壇, 我諗個個即時求笠都似, 今時唔同往日, 環頭cid多野做到你唔信

仲邊有咁多時間查呢壇肯定有排查又無咁快end得既case

引用:
原帖由 里安 於 23-7-2011 13:05 發表

如果環頭cid接埋呢壇, 我諗個個即時求笠都似, 今時唔同往日, 環頭cid多野做到你唔信

仲邊有咁多時間查呢壇肯定有排查又無咁快end得既case ...
家陣即係話重案組好得閒咁話啦....?

引用:
原帖由 里安 於 23-7-2011 13:05 發表

Hos我無諗過說服你 ,你咁易比我呢d口靚仔講得掂就唔係你啦

只係有人問我咁答姐, 信又好唔信又好, 日子一樣咁過

(我以前讀社工既老師, 知我做左第二樣野之後, 直頭我叫佢佢都唔理我啦, 又如何?)

如果 ...
咁每個環頭既雜差忙都唔係今日既事喇...有開工無收工,

所以我覺得就算大館CID接波都無可厚非, 但係依家係重案做, 又真係有點令人覺得奇怪姐
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 gtoray 於 23-7-2011 13:15 發表

警司仲得閒 ……警察司機

重點係在於「係多個不同地方發生」嘛。
其實原因真係好簡單,就係要妥善利用資源,同埋統一調查。

如果呢D咁既煩case交比環頭老值去做的話,根本上就無咁既資源去處理。
比我係OC/IO,仲唔即時打紙落場?

試想下,就以艾未未呢單野為例,假如分別交比六隊唔同既CID查,
六隊人有唔同手法,搵到唔同既證據,最後六個OC有六個唔同既決定,
就當幾隊都拉到同一伙人,
但有兩隊話告,
有隊話bound over,
有隊就警告後release,
剩低就有不提證供起訴
同埋證據不足。

你估下告果兩單case上到庭的話,
老爺會唔會「重妖」個OC Case同 DOJ丫o拿?
引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 13:16 發表

咁每個環頭既雜差忙都唔係今日既事喇...有開工無收工,

所以我覺得就算大館CID接波都無可厚非, 但係依家係重案做, 又真係有點令人覺得奇怪姐
同老值比,有九五返既單位簡直係天堂啦。
引用:
原帖由 gtoray 於 23-7-2011 13:15 發表

諗下好囉,不論係TPT果隻「警司」抑或 SP果隻真警司都好,
今時今日都好難同「得閒」兩隻字扯上關係...
引用:
原帖由 里安 於 23-7-2011 13:52 發表

警司仲得閒 ……警察司機

41 123
發新話題