發新話題

[認真] 如何保養辣雞?

尼個POST或者可以放上新手區/精華.. 學到野啦

引用:
原帖由 潛陣水 於 12-11-2012 02:03 發表

事實上新學制的確令學生唔知自己讀緊乜
叫你寫下低能program, 整下識跟線行既車仔之類
師兄你係邊間U既broad discipline of engine...?
點解有D咁好既野玩架......

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-11-2012 11:45 發表
可否教下上鍚手勢尼?
做電子佬個手辣雞係練出泥。。。。技巧會有D。。。。等我過兩日出番個同WARGAME有關既焊錫實戰分享post先

係law,我辣一個20mins,電子廠女工就機械人咁辣

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-11-2012 13:07 發表
現代工人極小揸雞。。。。全程刀係由机械人生產。。。。除較大電流既接點重係需要靠人手外。
揸得雞個班多數係維修同改裝電子野。
幾十年前既電子廠女工刀只係做插機位。。。。。焊接就用浸錫方法。。。

注:

插機:。。。係行內術語。。。意思係將電子零件分類插在電子㡳板之特定位置。

浸錫:。。。係指插機工序完成後會將電子板底浸入錫池。。。。。另所有板底零件腳。。一次過。。上錫。

我支焊雞同錫都好平, D錢去晒夾具同表面清潔劑
鴨記經常聽到的對白:" 2支有咩分別? 80W梗係"好"過25W啦!!"

以前五金鋪買幾蚊松香錫線,焊出來好靚,立立令
而家十幾蚊買一卷,焊出來都無以前的咁靚

你個問題出事地方係無鉛鍚線上面,無鉛鍚線溶點較普通線高,你要買一些高温辣雞先得,最好有温度較個類。

引用:
原帖由 mikeymike 於 12-11-2012 15:00 發表
你個問題出事地方係無鉛鍚線上面,無鉛鍚線溶點較普通線高,你要買一些高温辣雞先得,最好有温度較個類。
無錯 。。。。小弟4,5枝辣雞。。。其中兩枝有D特別。。。一枝差gas出外打game時幫人急救。。。。另一枝係手槍型。。。只得二段火力。。。插電keep住30W。。。再拉板機最勁係會提升到120W

引用:
原帖由 T-800 於 12-11-2012 08:15 發表
唔洗煩咁多嘢.....

1.買個辣雞座(不過您好似已經有用...),有舊海棉濕下水,每上一次錫之前習慣點抹一下雞咀「如tango兄所教」,辣雞座有降溫作有,stand by時插住枝雞,可以降溫.....好有用。
ps:又唔駛 ...
又話唔好懶高檔用含銀線?

引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 13:43 發表

現代工人極小揸雞。。。。全程刀係由机械人生產。。。。除較大電流既接點重係需要靠人手外。
揸得雞個班多數係維修同改裝電子野。
幾十年前既電子廠女工刀只係做插機位。。。。。焊接就用浸錫方法。 ...
潮流興Reflow,睇完覺得幾有趣

再拉板機最勁係會提升到120W----扣實幾耐到120?

順便講埋我揸雞手法,有錯一次過插埋
手勢同揸筆一樣
先係雞咀沾一點錫
再將點左錫既位隊落支Pin
之後隊錫線落去,感覺到有座"山"出左黎就拎走鍚線,吹住拎走隻雞

引用:
原帖由 loveless 於 12-11-2012 14:02 發表
我支焊雞同錫都好平, D錢去晒夾具同表面清潔劑
鴨記經常聽到的對白:" 2支有咩分別? 80W梗係"好"過25W啦!!"
80W,可能塊底板用鋼做呢

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-11-2012 13:07 發表
1.先吾計浸錫,以前人手辣計,人地工多藝熟...
2.電子廠女工用專業版weller,幾千銀一支(set)架,加上高級含銀錫線,係人揸住都快架.......

happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

發新話題