發新話題

原來要玩珍品件好易

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 3-11-2016 15:27 發表

上次聽人講 某D 步槍 grip 同發射系統有關....禁  
MP5,G3果D咪同"發射系統"有關
但不論是否"發射系統"有關部件,進出口都需要有牌申請

引用:
原帖由 jyannu 於 3-11-2016 16:19 發表

有一點矛盾就係要有牌攞貨, 然後賣俾無牌嘅人?
所以我係代購, 唔係代運, 兩件事黎
其實重點係低調.代購之後咪代運囉,我建議你都係刪左個帖啦
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 jyannu 於 3-11-2016 16:19 發表

有一點矛盾就係要有牌攞貨, 然後賣俾無牌嘅人?
我曾經係美國買glock 槍盒,Glock D 周邊配件 等等
間店話要攞美國出口批文先可寄比我, 咁我反而仲放心, 批文都要搞咗兩個幾三個星期先惦

不過最緊要買的心安理得, 唔想下次去美國比人原機遣返

引用:
原帖由 jacko 於 3-11-2016 16:24 發表

其實重點係低調.代購之後咪代運囉,我建議你都係刪左個帖啦
刪都無用啦,相信以樓主咁開心興奮既心情,一早已經喺其他地方開心些牙咗啦

一上報紙。。。記者唔理你乜野配件。。。 總之大大隻字標題...... 成功偷運真槍配件

引用:
原帖由 Tango1997 於 3-11-2016 18:36 發表
一上報紙。。。記者唔理你乜野配件。。。 總之大大隻字標題...... 成功偷運真槍配件
無錯

網民討論區自稱成功偷運真槍配件,警方表示正了解事件,XX專家稱野戰迷私下進口真槍配件屬普遍.....就算無事都煩死了,何況記者專家議員喜歡抽水
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

報紙佬 。。海關把關不力。。。 入口武器配件。。。 本港淪為恐怖分子交流中心

[quote]原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:51 發表

幾樣野 ...
1. 海關主要係做出入口,入左境內既未必關佢地事。
2. 就算真係拉你,通常都係警務處。
3. 一街大把走私貨,拉得幾多?好似有師兄講過,瞄準鏡開過但放行,呢個要睇到底開既時候個關員有幾認識件野。Nikon 有出瞄準鏡,ACOG 又係瞄準鏡,你估有幾多知道 Nikon 邊 d 有 control 邊 d 無 control ? 你入個 ACOG 就梗係追到你去天腳底啦,但你充公枝 Nikon,到時人地查起上黎發現唔關事既,你估開 69/70 form 好有趣?香港海關日日都大把野要搞,幾時輪到呢 d 雞毛蒜皮既野。不過,唔好因此而以身試法,錯左一劑,包你有排煩。

P.S. 如果都係要拉,可能販毒入冊仲好 d ,因為買玩具用既部件而入冊,真係比人笑到 ...

回覆 49# 的帖子

請教一下師兄~聽落有申請就OK
想問番美國槍店搞你搞手續費會唔會好貴?
可以PM埋間野既ebay比我問問?

引用:

有一點矛盾就係要有牌拎貨, 然後賣俾無牌人?
有冇牌拎貨係講緊合法進出口問題。
E家係講緊你用的途徑從外國購買尾托及護木並不合法。

賣俾無牌的人就係另一個話題,管有及販賣。
舉個例,一把菜刀係廚具,但使用不當可以被當作具攻擊力武器。
使用方法及動機每個處境都唔同,唔能夠一概而論一件物品既性質。

但有D物品法例上列明需要有牌管有,假如無牌管有,即使無犯案動機,都足以定罪。
例如真槍彈匣,法例列明市民不能管有,雖然你無任何子彈,或可令子彈發射的物件,彈匣只作收藏觀賞用,但都已經違反法律,會被定罪。

你係市面上會見到有店舖販賣真MAGPUL出品槍尾托、手柄等,但唔會見到店舖販賣真MAGPUL PMAG,就係咁解。

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 21:29 發表
請教一下師兄~聽落有申請就OK
想問番美國槍店搞你搞手續費會唔會好貴?
可以PM埋間野既ebay比我問問?
出口申請可能好易 (出口嘛)
不過,入口証呢?

補充返句,你可以share你使用新買的配件

但假如你購買方法並不合法,就唔好提你點買返黎啦
講下件玩具有幾正,你心情有幾high咪算

回覆 47# 的帖子

你究竟知唔知咩係ITAR?
http://lmgtfy.com/?q=ITAR

回覆 57# 的帖子

http://www.legislation.gov.hk/bl ... 22162C?OpenDocument

我搜配件2字 其實好難明確話真品配件入口就肯定唔得.雖然佢話配件係唔入得口 但係仿品ctr托同仿品大陸鏡都係可以上槍上面又算唔算真槍配件?
其實好含糊.... 我覺得樓主師兄好可能已經犯左美國ITAR既條例 只係美國海關周唔到佢...  香港海關我覺得算係冇問題~

不過睇番鏡方面如果要搞你可能真係會搞到
因為
(c)        具有以下所有特性的武器瞄準具及武器瞄準具裝定器:
(1)        經特別設計作軍事用途的;
(2)        為項目ML2(a)指明的武器而特別設計的; (2011年第161號法律公告)
(d)        為項目ML2(a)指明的武器而特別設計的裝定器; (2011年第161號法律公告)

發新話題