發新話題

香港警槍

引用:
原帖由 auxair 於 24-6-2008 16:08 發表

Mswong 兄,應該有嘅....SDU 同 GSG9 重成日有人員交流,正如 GFS 同 RAF 一年有幾 Team 人交流一樣,不過依家比97前反而仲多左選擇
Auxair大佬, 小弟不才, 但在香港服役期間, 有幸參與香港警察數大部門訓練, 但由於須求及時間上之原因, 訓練多會係cut down program. 故與小弟教軍人之教材有所出入......
我要重申此乃須求問題, 並無高低好壞分別.

又有人取笑MS印出書皮, 實無必要, 其實此乃英軍教學Training Manuel, 全軍隊教官, 都要依教材施教, 並非書皮咁簡单, MS任教官多年, 最後在香港任Training Depot Sergeant Major, 跟住來英國又做後備軍(TA) Warranty  Officer Training Instructor (or call SMI), 如果只利用一两本"書皮" show料, 就未免狗眼看人, 而自己又似乎井底之蛙之嫌!

井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 tonyjaa 於 24-6-2008 19:42 發表
警察部係好捨得駛錢(小毛)同接受供應商邀請試用新野,但真正一批批訂購俾部隊採用(大毛花真銀)就好少,常規廣泛用一定唔會係g36,太貴喇。
COLT同FN出品嘅M4佢地都用過,
不過佢地都話支野唔好打,CQB打AUTO ...
Ah 師兄,警察部真系セ都有,sdu未用m4前,177都有用添,

回復 23# 的帖子

Glock 在扣扳機時會帶動Striker向後一段短行程, 因此「可被視為雙動模式」, 但若 Slide 沒有動作(例如子彈失效) 則無法令Striker再次擊發, 所以操作上與 SA Only 無異。
正式 DA trigger 只要不停扣扳機即可在無 Slide 動作下令Striker/Hammer 連續做出擊發動作。

回復 46# 的帖子

師兄誤會喇~ 我只係覺得用前朝嘅野押下去,實在有點反感,兼具沒必要咁做,我只係強調,對事不對人,並無踏人之意。
觀立於這版裡,並非小弟唔明道理唔知程序,而否定或輕視之意,我重視師兄這般實話實說勝於別人嘻笑怒罵厚此薄皮~

若然我說得淺白簡單,都仲有老友記攞d 177黎借題發揮曲解意思,
咁未免太稚氣了。

Kurtzns

香港回歸偉大祖國, 轉眼都有11年之久, 我唔明既事實就係, 各紀律部隊仍沿用"前朝"風格, 最慘更晝蛇添足, 加多減少, 如以十年回歸軍操, Eye Right 比 槍礼

唔知是否此等係因為"用前朝嘅野押下去,實在有點反感"而產生既改變.

其實, 無論使用槍械, 軍操, 戰術, 搏擊, 都係有書為據, 如果唔想再用前朝嘅野, 咁就早d改用祖國方式, 唔好再做"四不像"....

再講用乜槍? 全部改用人民警察"红星"就惦晒!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 25-6-2008 17:18 發表
香港回歸偉大祖國, 轉眼都有11年之久, 我唔明既事實就係, 各紀律部隊仍沿用"前朝"風格, 最慘更晝蛇添足, 加多減少, 如以十年回歸軍操, Eye Right 比 槍礼

唔知是否此等係因為"用前朝嘅野押下去,實在 ...
香港係WTO會員要國際投標的

回復 46# 的帖子

大佬chan:唔係晒料..........係話俾各位聽軍隊不同警察,軍隊教材人手一本,唔同警察?所謂有錯書錯如果書錯當無講過?

尊重人格, 請勿抄習

回復 45# 的帖子

君此言差矣,
1.MS從不喜歡在軍事...........吹水,所以從前ms所有發表皆在吹水板,後來俾負責人搬板搬得多,所以隨波逐流矣,本人就是活軍事字典,但憑什麽你講人地要相信!當兵習慣by Reference.by Book,所以俾d書皮你睇睇..........以証明軍隊之制度好過警察啫現在回歸巳十多年君不見香港不中不英...........咦班大sir仲好有興致配上前港英medal喎嘩MBE,仲有太平"身屎"仲之好野話之你中國又好,英國又好..........一句前朝セセ軍操大大声"MOVE TO THE RIGHT IN 3"點解唔叫向左轉仲要用京(北京話)!

尊重人格, 請勿抄習

回復 46# 的帖子

QMSI啫,唔好作大我!
尊重人格, 請勿抄習

回復 51# 的帖子

差人用セ都關世貿事?
尊重人格, 請勿抄習

[quote]原帖由 mswong 於 25-6-2008 19:59 發表

引用:
原帖由 gtoray 於 25-6-2008 13:35 發表

係ga
好似係所有政府合約都要公開招標咁上下, 唔可以益自己友
大佬G, 香港政府所有合约都要公開招標, 係冇錯, 但與世貿無直接關係, 係香港政府既政察, 正如你所講, 唔可以益自己友!
井底之蛙, 啋你都傻!

[quote]原帖由 jwlchan 於 25-6-2008 21:47 發表

大佬G, 香港政府所有合

引用:
原帖由 gtoray 於 25-6-2008 13:51 發表

我都唔太清楚當中詳細啊
只係有 d 咁多印象而已
吹水ge, 無問題, 講完笑吓再講過!
井底之蛙, 啋你都傻!

後輩多口講句,其實都可以話係「與時並進」同「因地制宜」遮。

好用 / 合用既,就參考 / 抄考。
唔合用既,咪自己修改左佢到合用囉。

以人為本嘛。

照搬英國既,或者照搬國內既黎香港,
可能感覺上純正D,但,實唔實用呢?

太過強求「純種」英式 / 中式 方法,
會唔會流於「八股」而唔得現實?

依家係做野,講得大D係「搵命搏」既,
並唔係「儲野」或者青少年團體咁,可以追求純正。
開工,講既係實用同合用嘛。

而指責現時本港執法單位「四不像」,
又同文革時,紅衛兵指責蘇聯「修正主義」有咩分別?

x x x

論點及例子純粹以事論事,
絕無挑釁或對任何人士 / 團體不敬之意。

[quote]原帖由 jwlchan 於 25-6-2008 17:18 發表
香港回歸偉大祖國, 轉眼都有11年之久, 我唔明既事實就係, 各紀律部隊仍沿用"前朝"風格, 最慘更晝蛇添足, 加多減少, 如以十年回歸軍操, Eye Right 比 槍

發新話題