發新話題

外地帶用完既彈殼番香港可以嗎 ?

我上年去北京, 有去軍事博物館, 在館內的紀念品店買了一隻用11粒子彈焊成的戰鬥機模型, 最大個粒係.50BMG  及1粒子彈鎖匙扣+即時用!
回程當日在北京機場過海關, 人過測金屬機前要先取出金屬物品,拿出子彈鎖匙扣,海關沒有出磬, 但件手拉行李過X機後就給海關叫停及打開檢查! 海關見到隻子彈模型! 我話在軍事博物館買的, 那就放行了!!  香港入境是直行直過的
享受期待  珍惜擁有.

引用:
原帖由 silvano126 於 22-7-2010 12:23 發表

2千銀
係果到玩左幾耐...打咩...

唔同係M134 掃左40秒 ?
聽落好多,其實吾係好多架炸,
平均幾蚊到十蚊港紙一粒,成個靶場每支打幾夾,
平時無得燒係甘架啦,差吾多啦

引用:
原帖由 ohnavi 於 22-7-2010 14:21 發表

聽落好多,其實吾係好多架炸,
平均幾蚊到十蚊港紙一粒,成個靶場每支打幾夾,
平時無得燒係甘架啦,差吾多啦
我應該打10飛夠...

引用:
原帖由 M1616 於 22-7-2010 13:25 發表
我上年去北京, 有去軍事博物館, 在館內的紀念品店買了一隻用11粒子彈焊成的戰鬥機模型, 最大個粒係.50BMG  及1粒子彈鎖匙扣+即時用!
回程當日在北京機場過海關, 人過測金屬機前要先取出金屬物品,拿出子彈鎖匙 ...
有單據理論上無問題的

回覆 49# 的帖子

我上年又係去北京軍事博物館,又係買咗玩具,又係用北京國際機場返香港,當然重有單據,但係過機場安檢時佢收咗我排1/4嘅子彈!理由係:〝我不知道你這排子彈可不可以射出來!你再鬧我連你這【仿真槍】都可以沒收!〞 死未!可以射的話!我第一個射死佢   所以大陸啲野

附件

29-7-2010 17:43

29-7-2010 17:43

你個袋過x光機會睇到....

引用:
原帖由 MANKF 於 29-7-2010 17:43 發表
我上年又係去北京軍事博物館,又係買咗玩具,又係用北京國際機場返香港,當然重有單據,但係過機場安檢時佢收咗我排1/4嘅子彈!理由係:〝我不知道你這排子彈可不可以射出來!你再鬧我連你這【仿真 ...
Ching 你好狼 又誇o左D
享受期待  珍惜擁有.

引用:
原帖由 Pvt.King 於 20-7-2010 11:29 發表
話時話, 好多年前係西貢某山頭見成地都彈殼, 原因不明, 作為奉功守法既良好市民, 我當然係一粒都"無"執到啦
你應該見到同我見到同一樣既野...
不過果d彈殼已經氧化...

即係再reload唔到
咁如果管有呢d廢既彈殼又得唔得咩?

但係....我睇個條文

(f) 任何炮彈殼或槍彈殼,
不包括
(i) 只能作滅火用的手榴彈;
(ii) 只用作私人、住戶或辦公室裝飾用品的射彈、子彈或投射物、已使用的或空的炮彈殼或槍彈殼

小弟愚昧, 想問問各位c兄...我唔係好明, 咁究竟已使用的或空的炮彈殼或槍彈殼用作私人收藏用咁係唔係犯法?

引用:
原帖由 NathanCPT 於 15-9-2010 11:43 發表
但係....我睇個條文

但不包括─
(ii) 只用作私人、住戶或辦公室裝飾用品的射彈、子彈或投射物、已使用的或空的炮彈殼或槍彈殼

小弟愚昧, 想問問各位c ...
一粒粒ge彈殼你好難用呢個做解釋
除非明顯係一件用彈殼做ge擺設

引用:
原帖由 NathanCPT 於 15-9-2010 11:43 發表
但係....我睇個條文

但不包括─

小弟愚昧, 想問問各位c ...
其實"已使用的或空的炮彈殼或槍彈殼" 係可以re-use/reload...所以一樣入得, 同埋有段新聞(其實係舊聞, 因為都幾耐之前) 有家回收廠回收大量彈殼, 一樣照拉
鵰。豹。狸。獅。狒

哦....完全了解

多謝各位c兄回答!!

岩岩係yahoo搵到既一則新聞

http://hk.news.yahoo.com/article/080313/4/6gyl.html
引用:
爆炸品處理課警司袁漢榮表示,該批彈殼有不同類型,相信是英軍裝備,但不適合本港的槍械使用,不排除是從外國當廢鐵輸港,以便循環再造。袁指出,該批彈殼已無炸藥,不具殺傷力,但經改裝後或可再用,加上彈殼屬軍火裝備之一,在港受到嚴謹監管,除非持有處理軍火的牌照,否則管有彈殼亦是犯法。

好似煙花咁,都好多人帶

引用:
原帖由 skynet1983 於 20-7-2010 12:00 發表

萬宜水庫某制服團體的基地....
正門旁邊的小山坡上面都有好多...
仲要係L1A1的彈殼....
不過第一次上去個丫SIR同我地講...
仲有近期我帶D仔上去同佢地講.....
一粒都唔好以執落山  
師兄你係HKA屍架?
有冇帶過培僑

發新話題