發新話題

[歷史]點解廣華街會有咁多鋪頭賣槍

80's個陣D Cap $25 50粒.......$50 100粒........

我第三次搬屋個陣放係紅A防潮箱........都潮鬼哂.......潮到溶 ....痴冧冧......一次過掉哂......後泥係CGF舊壇二手街......一次過買哂比一個C兄.....colt lawman mk3 x2.....colt python 4"......貓耍駁殼....巴啦打M84.....HP mk2....m11a1輕機

引用:
原帖由 tango1997 於 3-5-2012 17:52 發表

刀係華山派M1911淚事
好多文具鋪有售
咩事就唔知了, 華山對我而言係頗新的牌子了...

印象中禁售係80後半的事, 當時除了CAP, 弩都差唔多禁了, 以前係D商場都有賣弩的舖頭.
眼光光~

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 3-5-2012 02:42 發表
因為鋪租平?
方便打wargame?

求解
當大家聚集, 可形成宣傳效應, 等wargame愛好者一想買槍就去廣華街, 咁咪每間槍店都有客經過lo

引用:
原帖由 忘不了您 於 3-5-2012 20:05 發表

當大家聚集, 可形成宣傳效應, 等wargame愛好者一想買槍就去廣華街, 咁咪每間槍店都有客經過lo
係呀......台湾呀...日本呀....成日刀搞D wargame展.......就係太分散........香港槍街日日都係展覽會場........香港槍街.....有朵架

除左條巷仔,重有唔少槍店係左近

九十年旺角失蹤鋪頭
鴻都商場”黑店”(係鋪頭名黎嫁)”倉瘋”高氏大廈>今日唐百府位置>郎廷軒一樓

皆旺二樓"橋頭佬”

早期東方街,後期巷仔”進瘋”(SXAT個老闆)

登打士街83號"M1+1"後期易手唔記乜野名,但後期老闆上過報紙港文版!

廣華街登打士街”超級市場”後期搬左過二三鋪位現時三根位置最後老闆要要移民摺左
偽君子!永遠虛偽!

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 3-5-2012 15:14 發表 山根灣仔果時縮左去後街幾乎冇人去細個最有印像就係興記,一出香港仔隧道就見到,有段時間放左支M134做display反而戰四我太細個冇乜印像,灣仔戰四果時係咪叫氣槍工作室?定還是氣槍工作室係聯合國前身?同埋 ...
戰四當年響灣仔電車路近英皇果度,上樓的
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 3-5-2012 20:44 發表
戰四當年響灣仔電車路近英皇果度,上樓的
yes
1/F
偽君子!永遠虛偽!

江湖逸事...仙瘋爆屎渠.....搬左

回覆 69# 的帖子

嘩!睇完各師兄啲posts記番起好多嘢!我本身係香港島人,記得70's去露營,第一次買軍品係俗稱〝八爪〞嘅軍用背囊,帆布腰帶,水壺,斧頭....等。果陣係西灣河尾電車路邊嗰間舖買!印象中好多英軍嘢買,不過對一個重係十零歲嘅死靚仔,點係識分真品吖!唔知有冇港島東區師兄知道呢間嘢呢!

引用:
原帖由 MANKF 於 3-5-2012 21:44 發表
嘩!睇完各師兄啲posts記番起好多嘢!我本身係香港島人,記得70's去露營,第一次買軍品係俗稱〝八爪〞嘅軍用背囊,帆布腰帶,水壺,斧頭....等。果陣係西灣河尾電車路邊嗰間舖買!印象中好多 ...
禾NT人........甚小過江......兩個字......唔色

引用:
原帖由 MANKF 於 3-5-2012 21:44 發表
嘩!睇完各師兄啲posts記番起好多嘢!我本身係香港島人,記得70's去露營,第一次買軍品係俗稱〝八爪〞嘅軍用背囊,帆布腰帶,水壺,斧頭....等。果陣係西灣河尾電車路邊嗰間舖買!印象中好多 ...
果間野仲喺度!
但係名就真係唔記得了

係咪筲簊灣電車總廠側邊好細果間?
鵰。豹。狸。獅。狒

嘩!幾位大哥d資料十分詳盡,難得記性重咁好 ....軍醫年紀大尤其近年記性差了,浄係記得自己早年幚襯過廣華街以外買槍的:
官塘模型( 30年前 SS9000時代,好細間路邊檔位... )
官塘巴士站偉利
佐敦興記
SSP福利
荔枝角道三和
SSP兆利隆(買過枝Charter Arms Bulldog 左輪,當年係得佢有得賣)
勝利道宇就
太平洋(當年超人成日喺度),前幾年再重蓬打過摩x....
灣仔南太平洋
黃滿
千你達
紅磡廣場地下大舖同樓上一樓有間
買Daisy、高士文果d 4.5mm槍去倫敦廣場搵袁大哥....
灣仔一樓戰4.....賣咗支gamo co2 2吋半左輪(算好後期了...)
20年前灣仔近交加里灣角位果間(唔記得叫乜名....?
20年前改槍搵麥林(唔記得乜嘢商場....?  ),舊年再重蓬打過海灣....
10幾年前官塘戲院斜路(唔記得叫乜名....?
20年前銅鑼灣近禮頓道轉灣位果間(唔記得叫乜名....?
20年前集成中心(好似唔係叫蛇3.....叫國際....??
古代係咪有一年喺北角有間細舖(門口飾櫃有枝亞沙兒M60)....?

其它無乜印象,人老真係無記性,還係tango兄、皇太后您地好記性 !  請受軍醫一拜!

Ps:可否解答以上軍醫已遺忘的問號....?

Thank you so much....!
Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

我真係唔知點多謝大家

一番到黎見到咁多大家既回憶
我生得聰明得罪你咩!!!

發新話題