73 12345
發新話題

神舟插天宮

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-6-2012 01:43 發表

冇錯飛船係做緊圓周運動,人feel到重力係因為有向下既重力加速度,當人係一部斷纜電梯入邊free fall果一刻就係失重,
試想像呢部free fall緊既電梯連人係以秒速7.98公里係百幾公里既上 ...
[冇讀physics]
其實係咪即係速度夠快同距離岩岩好,架機同人free fall時地球又因公轉離開緊架機同人,
所以keep住速度同距離佢地就可以岩岩好不停free fall,而又唔會撞落地球
而地上觀察/測量到既就係架機好似跟住一條軌道咁行?
[/冇讀physics]

引用:
原帖由 tango1997 於 19-6-2012 00:20 發表
美國太空人上太空有槍..........唔知中國有無?

唔好話水槍
應該有,之前陽痿上太空果次新聞話佢有帶枝手槍仔,
如果降落錯去左d有野獸既地方都有手槍仔保命,
今次都應該唔會例外

雞屎PHY一問:太空人於太空倉內是否有道向心力?

唔記得左任何只有G既motion都係free fall添

引用:
原帖由 louis265 於 19-6-2012 03:05 發表
雞屎PHY一問:太空人於太空倉內是否有道向心力?
是, 只不過是他感受不到

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-6-2012 01:43 發表

冇錯飛船係做緊圓周運動,人feel到重力係因為有向下既重力加速度,當人係一部斷纜電梯入邊free fall果一刻就係失重,
試想像呢部free fall緊既電梯連人係以秒速7.98公里係百幾公里既上 ...
死神好野
對住佢 我就黎叫救命

引用:
原帖由 於 19-6-2012 00:11 發表

起太空, 邊個方向先係下面.
以原本地球果陣既形狀為標準
下面就即係向腳指方向啦

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:09 發表

(既然無重飄浮,何以有引力呢?須然我知引力同無重狀態係兩樣野。。。。但刀係諗唔明乎)

簡單既解釋就好似玩鏈球一樣,個鐵球係投手獲得作用力而浮起,我地同月球,衛星之間既引力就係條睇唔到既鐵鏈

http ...
你up乜鏈?

引用:
原帖由 mujiadam 於 19-6-2012 12:04 發表

你up乜鏈?
我都係左抄抄右抄抄乍....我乜都冇up過

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-6-2012 12:37 發表

我都係左抄抄右抄抄乍....我乜都冇up過
睇得易明就得啦

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 19-6-2012 02:12 發表

[冇讀physics]
其實係咪即係速度夠快同距離岩岩好,架機同人free fall時地球又因公轉離開緊架機同人,
所以keep住速度同距離佢地就可以岩岩好不停free fall,而又唔會撞落地球
而地上觀察/測量到既就係架機好似跟 ...
正解!!

引用:
原帖由 jn_jona 於 2012-6-19 02:56 發表

應該有,之前陽痿上太空果次新聞話佢有帶枝手槍仔,
如果降落錯去左d有野獸既地方都有手槍仔保命,
今次都應該唔會例外
http://big5.3mt.com.cn/g2b.aspx/ ... ow1597160c30p1.html

UNDER DEVELOPING

引用:
原帖由 tango1997 於 18-6-2012 20:32 發表

問得好 地球有氣压......太空無........典解唔向外擴散
This is related to the term "Escape Velocity" .

73 12345
發新話題