發新話題

APS M870在台灣被查緝?!

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 3-7-2016 10:48 發表

「一日未判 一日都未係有罪
捉你返去唔太需要理據 協助調查嘛
點判有時都睇埋動機既」

呢種係香港所行的英美系普通法的原則。
台灣的司法制度行法典,剛剛完全相反。
官非上身就算唔入都好麻煩
點判都要睇果邊法律同個官

個人覺得捉埋代理就唔多合理
原廠已經有防改 道高一尺魔高一丈
再搞新版 有人要改既都阻佢唔到
一係就好似田中咁停產

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 3-7-2016 10:48 發表

「一日未判 一日都未係有罪
捉你返去唔太需要理據 協助調查嘛
點判有時都睇埋動機既」

呢種係香港所行的英美系普通法的原則。
台灣的司法制度行法典,剛剛完全相反。
台灣好似係行大陸法, 的確做起野上黎同香港比會唔同~

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-7-2016 13:51 發表

官非上身就算唔入都好麻煩
點判都要睇果邊法律同個官

個人覺得捉埋代理就唔多合理
原廠已經有防改 道高一尺魔高一丈
再搞新版 有人要改既都阻佢唔到
一係就好似田中咁停產
都係果句, 而家人地就係唔係個人覺得...
除非我地呢度就係台灣既法院同埋陪審員...
如果唔係既話, 睇真D到底人地衰左邊PART比人搞、人地D例點寫、人地用咩黎告/協助調查先LA~
代理其中一個功能就係如果當地面臨問題時, 佢就會係先被追究法律責任果個...
而唔係單單係

引用:
原帖由 stevechau 於 3-7-2016 17:40 發表

都係果句, 而家人地就係唔係個人覺得...
除非我地呢度就係台灣既法院同埋陪審員...
如果唔係既話, 睇真D到底人地衰左邊PART比人搞、人地D例點寫、人地用咩黎告/協助調查先LA~
代理其中一個功能就係如果當地 ...
所以未話睇返當地法律
有冇罪一直都唔係個人覺得
由頭到尾都只係討論緊會唔合理姐
我都係覺得一人做事一人當 水槍改到變ak都係改果個事
冇理由搞個賣水槍掛
但改版係有需要既 一個改得就其他人都可能會改
台仔之後都未必夠膽入貨

個人覺得係 :法,理,情or情,理法的問題, 永沒有最好的法律條文, 只有人是否墨守成規的去辦案/事!!
一個什麼也不懂的老兵!!

純粹邏輯問題
如果有人將架benz改裝超大馬力油成紅色然後通街撞人,
咁你拉人的時候拉揸車果個定係拉改裝油顏色果個定係拉benz車廠?

揸車果個...一定拉;所以台灣用槍果個照拉~
改車果個...協助調查, 調查期間發現賣違法野...照拉;即係台灣代理既角色
(其實揸左幾年車有時都心諗, 如果香港警方真係有心郁改車既鋪, 佢地會搵到位入...只係而家屬非不能實不為也)
廠...無辜的, 唔使拉;所以APS今次都無事, 不過佢自己決定改模暫時唔出貨住JE~

如果今次件事係香港, 其實唔係邏輯問題...
法制既野從來都係原則問題, 係睇揸到個原則有幾緊~
槍係一種例子, 就算樓上CHING講車做例子都一樣~
當法理原則揸到好緊既話, 換粒雜廠燈膽仔都可以照拖你走/飛紙仔叫你驗車GA~

引用:
原帖由 stevechau 於 6-7-2016 09:34 發表
揸車果個...一定拉;所以台灣用槍果個照拉~
改車果個...協助調查, 調查期間發現賣違法野...照拉;即係台灣代理既角色
(其實揸左幾年車有時都心諗, 如果香港警方真係有心郁改車既鋪, 佢地會搵到位入... ...
今次冇拉APS只係純粹因為APS間廠唔係台灣.
佢係23號一次過拉158把CAM870返去查,如果APS間廠係台灣佢地當然唔會放過咁大筆業績

當時以為香港會跟臺灣! 一時冲動買了一批叉氣殻 !

這篇在講台人對APS案的理解,和司法系統的信心。
http://www.arms-cool.net/forum/r ... o=lastpost#lastpost
http://www.arms-cool.net/forum/r ... o=lastpost#lastpost

反而這篇台仔抄家調查的故事,最值得各位見識台警的執法手法
http://www.arms-cool.net/forum/thread-132513-1-1.html

並非想講港優台劣,不竟法系文化制度全無相似性。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

我都入咗30粒彈!!
一個什麼也不懂的老兵!!

通常遇到呢d 隔個海的事也是食下花生算,
對香港影響有限,咁耐以來真是沒聽過香港玩具會因為危害社會而回收 ( bb 玩具小零件怕誤食回收 就有 ) ,
都係果句舞照跑馬照跳,亦不見得台灣有權拉人封艇,始終公司是香港公司。
充其量是不准入口,不過cam870 賣左咁多年要回本早就回了,亦是閒事,亦不見得aps 會全面停產,
香港今時今日仍然有aps 現貨賣,自己是不太擔心冇得玩。
何況在香港消費者惡過狗的文化下,要全面回收是沒有可能,除非有著數例如 5000 蚊回收一支不理新舊,
到時2 手區即時洗版 收cam870 愈舊愈好。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 27-10-2016 10:03 發表
通常遇到呢d 隔個海的事也是食下花生算,
對香港影響有限,咁耐以來真是沒聽過香港玩具會因為危害社會而回收 ( bb 玩具小零件怕誤食回收 就有 ) ,
都係果句舞照跑馬照跳,亦不見得台灣有權拉人封艇,始終公司是香 ...
何止有得買,仲要比第一水的價錢(4200),便宜一半.(我7個月前才在E何B 9折入了一支木把版)

想問問台灣如果回收係無條件回收定有水比返
同埋條數入邊個

引用:
原帖由 kornhill401 於 27-10-2016 15:39 發表

何止有得買,仲要比第一水的價錢(4200),便宜一半.(我7個月前才在E何B 9折入了一支木把版)
唔明當年價同質量仲要有入肯入

發新話題