發新話題

[認真] [呢類Surefire]其實帶出街有冇犯法?

引用:
原帖由 jim1224 於 27-5-2009 22:39 發表
錯?
對與錯好在乎你點睇喎....
適合作非法用途的工具.....真係睇你點睇.....
對嗎?
如果你係一個警務人員
係街上踢到一個人
有住一把20吋長既老牛
但係佢又講到好有道理
又好有合理解釋
唔通你放左佢??

出黎操野既人, 已經諗定好多理由架啦
Never Forget

引用:
原帖由 Pan 於 27-5-2009 22:44 發表

如果你係一個警務人員
係街上踢到一個人
有住一把20吋長既老牛
但係佢又講到好有道理
又好有合理解釋
唔通你放左佢??

出黎操野既人, 已經諗定好多理由架啦
其實jim1224 已經講左~
引用:
原帖由 jim1224 於 27-5-2009 22:11 發表
咁就係你要有合理既解釋....
你唔好話用黎攻擊人....或有意圖.....什麼自衛????
其實就算人地打你....你可以選擇走....真係走唔到...還手先叫自衛.....
如果同人嘈....就拎出黎隊人....你話係唔係叫自衛呀????

引用:
原帖由 gtoray 於 27-5-2009 22:43 發表

即係有d o野, 係咪攻擊性武器, 要睇情況lor
果件物品本身既用途唔係一作攻擊用途, 基本上唔可以算做"攻擊性武器"
我所講既"攻擊性武器"係代表可以拉既"攻擊性武器"

引用:
原帖由 gtoray 於 27-5-2009 22:47 發表

其實jim1224 已經講左~
原來係咁....
咁你問問 candy~睇下佢會點

引用:
原帖由 Pan 於 27-5-2009 22:47 發表

原來係咁....
咁你問問 candy~睇下佢會點
佢會叫我問你 lor~

引用:
原帖由 jim1224 於 27-5-2009 22:44 發表
Pan那我又想問問你如何能將工具的人定罪(如一把長度超過七寸長的牛肉刀)
或如果有工具又不能定罪嗎?(如一把長度超過七寸長的牛肉刀)
如果你答到我....你就真係完全明白...同可以話我錯
如果有一個人, 深夜.....插住一把長度超過七寸長的牛肉刀係腰間
同一個人下午係新填地街, 用一個膠袋入住一把長度超過七寸長的牛肉刀, 而且仲有單既

同一把刀, 兩個情況

其實..合法化左支電筒咪得囉..
好似瑞士刀..cutter之類
只要有用途,唔係無啦啦出街
應該都算合法

引用:
原帖由 gtoray 於 27-5-2009 22:49 發表

佢會叫我問你 lor~
我會答返我之前所講過既野~
明明有一 D 刻意改裝既工具, 令其可以作攻擊用黎
咁都仲要問佢有咩解釋既....你真係好好人

其實答到好有道理都係無用....根據警隊的內部守則如果無買刀既單據...再答得理由唔夠充份既話
就可以立刻拉得....你要解釋既就番局慢慢講
一.因為如果一個正常人唔係做肉檔或者肉類生類生意既真係好少用咁長既刀
二.如果你用黎切肉又好少人會將舊刀拎黎拎去....同埋又係咁長既刀
三.有可能攝及幾他兇案

雖然如果番到去係証明佢係pig肉佬會比DO炸形....但係如果破到案就唔同啦....分分鐘有讚賞添

引用:
原帖由 Tyiji 於 27-5-2009 22:51 發表
其實..合法化左支電筒咪得囉..
好似瑞士刀..cutter之類
只要有用途,唔係無啦啦出街
應該都算合法
你又試下半夜三間袋住d咁o野行停車場~

引用:
原帖由 jim1224 於 27-5-2009 22:53 發表
雖然如果番到去係証明佢係pig肉佬會比.....
老 com ~

引用:
原帖由 Pan 於 27-5-2009 22:52 發表

我會答返我之前所講過既野~
明明有一 D 刻意改裝既工具, 令其可以作攻擊用黎
咁都仲要問佢有咩解釋既....你真係好好人
好亂呀~~~~
你又叫我問佢
佢又叫我問返你
你又話之前講左~~~~

其實真係答左.....不過又似又離左題.....
都係我唔好
同呀Pan玩問答遊戲

引用:
原帖由 jim1224 於 27-5-2009 22:53 發表
其實答到好有道理都係無用....根據警隊的內部守則如果無買刀既單據...再答得理由唔夠充份既話
就可以立刻拉得....你要解釋既就番局慢慢講
一.因為如果一個正常人唔係做肉檔或者肉類生類生意既真係好少用咁長既刀
...
如果真係豬肉佬你仲唔死
點只炸型....
不過現場既查問都好重要既~如果佢真係 provide 比豬肉檔既地址電話, 再打去証實左黎個人既身份之後
先再決完拉唔拉都唔遲呀

對嗎?師兄~

引用:
原帖由 jim1224 於 27-5-2009 22:57 發表
其實真係答左.....不過又似又離左題.....
都係我唔好
同呀Pan玩問答遊戲
師兄~交流姐

發新話題