發新話題

向警察致敬

遊行當日我睇緊蜘蛛俠,我老婆個家姐call我問,點解六點幾都未出維園門口?

心想,你問我?我問邊個?

我答,你去了遊行?去嚟做乜?

她答,我反對CY做特首!

我問,你之前支持,而家變反對?

她說,之前D人話佢好,我咪支持!後來D人話佢衰,我咪反對囉!

去遊行示威,現變成了嘉年華,參加未必有要求,只是潮,及表現自我的舞台!

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 19:42 發表
遊行當日我睇緊蜘蛛俠,我老婆個家姐call我問,點解六點幾都未出維園門口?

心想,你問我?我問邊個?

我答,你去了遊行?去嚟做乜?

她答,我反對CY做特首!

我問,你之前支持,而家變反對?

...
之前原本唐唐係熱門, 咁要推"lum"佢, 咪CY好囉
而家CY上馬啦, 咪反CY囉
再遲d又有另一個啦, 咪又反過囉

唔係咁仲有咩可以做啫...

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 19:53 發表

之前原本唐唐係熱門, 咁要推"lum"佢, 咪CY好囉
而家CY上馬啦, 咪反CY囉
再遲d又有另一個啦, 咪又反過囉

唔係咁仲有咩可以做啫...
支持淫賤黎做特手!

特首換馬是受著中共權力換班及脖起來同志事件影響, 連建制派都互相傾斬, 局外人評論只是一個笑話囉!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 tango10 於 8-7-2012 20:02 發表
特首換馬是受著中共權力換班及脖起來同志事件影響, 連建制派都互相傾斬, 局外人評論只是一個笑話囉!
你說出來,倒真是笑話一則!

引用:
原帖由 tango10 於 8-7-2012 20:02 發表
唔係話因為d人既反對而成功令特首換馬, 只係話無論咩都好, 總之我要反

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 20:11 發表

唔係話因為d人既反對而成功令特首換馬, 只係話無論咩都好, 總之我要反
有咩辦法! 特區政府咁本事, 用十五年時間就把港人的核心價值加加減減, 修修改改, 亂搞一通!
!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.

引用:
原帖由 tango10 於 8-7-2012 20:20 發表

有咩辦法! 特區政府咁本事, 用十五年時間就把港人的核心價值加加減減, 修修改改, 亂搞一通!
!
即係點呀?

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 20:20 發表

即係點呀?
比大陸同化左

引用:
原帖由 seamoncheng 於 8-7-2012 19:30 發表

唔企係佢地果邊...就是投共鳥
而且是被認為支持“拍手機器“式的共黨社會,完全沒有集會自由。

港警“叻唔切“的“類似公安行為“是值得注意的,但現在見到的多是在領導人級出現的場合,這到底是主辦方意願(即內地中央意思),港警驚死(害怕保安出問題)還是純粹的公安化(打壓表達自由),我覺得值得我們觀察一下。

1997年
我得萬幾蚊人工
老婆無做嘢
個女讀小學 (80後)
個仔讀幼稚園(90後)

2012年
我人工加到四萬幾!
老婆做工都有八九千
個女做了副經理(人工高過我)
個仔入大學!

我全家都好努力工作,為自己為將來,從不怨天尤人!
從不示威遊行,只要努力,八九十後,可愁無出頭天!

香港人的核心價值就是努力工作!
不知可時核心價值變成遊行示威!

我呢十五年活得好好,但我要多謝的不是那班政棍,要多謝的就是我自己!

以前港警被視為好仔唔當差. 但七十年代反貪之後警察形象漸好, 八十年代被視為公僕開始, 超級警察, 飛虎精英, 其正面形象深人民心.

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 20:41 發表
1997年
我得萬幾蚊人工
老婆無做嘢
個女讀小學 (80後)
個仔讀幼稚園(90後)

2012年
我人工加到四萬幾!
老婆做工都有八九千
個女做了副經理(人工高過我)
個仔入大學!
香港人的核心價值就是努力工作! 不知可時核心價值變成遊行示威!
他們會是指核心價值是自由,他們認為這是為了讓政府“聽到“他們的意願才造出一連串引人注目的“行為“,而且他們覺得現在不做的話,以後會連7.1這類的集會自由也會失去。

以我見過接觸過的支持者們,很多是相信:如果現在不反對,往後會連表達的機會也失去,所以要支持他們。

去除政棍攪局,我覺得支持者們有其道理,但是有點危言聳聽(即小學雞)。

引用:
原帖由 WAIKO01 於 8-7-2012 21:01 發表

他們會是指核心價值是自由,他們認為這是為了讓政府“聽到“他們的意願才造出一連串引人注目的“行為“,而且他們覺得現在不做的話,以後會連7.1這類的集會自由也會失去。 以我見過接觸過的支持者們,很多是相信: ...
今日不食飯,明天無K疴?呢d又係道理?

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 21:06 發表

今日不食飯,明天無K疴?呢d又係道理?
我只能說現在的遊行由表達訴求變成表現存在。

發新話題