發新話題

iphone5 912 點睇

引用:
原帖由 derek 於 14-9-2012 21:08 發表
請問一下, 什麼是NFC ?
近距離無線通訊(Near Field Communication)
something like RFID
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

點解要有NFC呢?有咩實質用途?查8達通仲有幾多錢?一樣未普及的野 裝上去做咩 同PC廠機D預載軟件一樣 雙層魚柳包....

引用:
原帖由 nathan852 於 14-9-2012 22:11 發表
點解要有NFC呢?有咩實質用途?查8達通仲有幾多錢?一樣未普及的野 裝上去做咩 同PC廠機D預載軟件一樣 雙層魚柳包....
香港人唔普及既野唔代表佢無用途…NFC VISA已經廣泛設定中。
日本同好多國家都應用響LOCKER,停車場,購物系統,銀行卡,保安系統,電子器材…連電飯煲都支援
無NFC功能真係有喲估唔到
講真…以咁既功能要捱到5S我相信APPLE風光已經不再

引用:
原帖由 亞延 於 15-9-2012 03:24 發表

香港人唔普及既野唔代表佢無用途…NFC VISA已經廣泛設定中。
日本同好多國家都應用響LOCKER,停車場,購物系統,銀行卡,保安系統,電子器材…連電飯煲都支援
無NFC功能真係有喲估唔到
講真…以咁既功能要 ...
NFC無論在香港定係世界上普及性都唔算高 比你簡 用信用卡定手機比錢?
蘋果唔係冇理nfc 而係仲未係時候將佢放入手機 佢有關NFC的專利都唔少

唉...又冇ipod classic...我想要部200gb + 既Ipod classic...唔係你出部128gb ipod touch 都好呀.又係得64gb....

引用:
原帖由 nathan852 於 16-9-2012 00:25 發表

NFC無論在香港定係世界上普及性都唔算高 比你簡 用信用卡定手機比錢?
蘋果唔係冇理nfc 而係仲未係時候將佢放入手機 佢有關NFC的專利都唔少
睇下日本發展NFC同舊年開始GOOGLE同其他企業開始重視NFC就會覺得IP5真係落後左俾google
我覺得無NFC真係錯…始終蘋果唔係三星,佢唔會三個月後就出ip5s

引用:
原帖由 亞延 於 16-9-2012 04:44 發表

睇下日本發展NFC同舊年開始GOOGLE同其他企業開始重視NFC就會覺得IP5真係落後左俾google
我覺得無NFC真係錯…始終蘋果唔係三星,佢唔會三個月後就出ip5s
佢唔放入IP係一個商業選擇 如果放左入去 佢就有責任推廣 依家呢D責任就去左google手中 仲唔係我出豉油 你出雞 到你搞好晒D配備 我再放入去 得左

唔洗幾耐又見IP5s, 又昆多次水

引用:
原帖由 潛陣水 於 16-9-2012 18:10 發表
唔洗幾耐又見IP5s, 又昆多次水
願者上釣

引用:
原帖由 abcd123 於 16-9-2012 18:23 發表

願者上釣
Iphone3G -> Iphone3GS
Iphone4 -> Iphone4S

所以推斷出 Iphone5 -> Iphone5S 以及往後的 IphoneN -> IphoneNS, where N>5

以前d人就話iphone係潮流
依家成街都係IP4S, 連過半百d阿叔都用
甚至有人話IP唔再係潮流用品, 直頭係藝術品

仲有....iP5 佢分版本, 有CDMA GSM 版, 香港係"型號 A1429(GSM 型號)"
支援1 (2100 MHz) 3 (1800 MHz) 5 (850 MHz).........
美版(Sprint Verizon) 日版(KDDI)"型號 A1429 (CDMA 型號)" 應該係最值錢因為支援最多頻段1 (2100 MHz) 3 (1800 MHz) 5 (850 MHz) 13 (700c MHz) 25 (1900 MHz) /_\

http://www.apple.com/iphone/LTE/

引用:
原帖由 潛陣水 於 16-9-2012 18:47 發表
以前d人就話iphone係潮流
依家成街都係IP4S, 連過半百d阿叔都用
甚至有人話IP唔再係潮流用品, 直頭係藝術品
唔係日常用品咩?

123轉i5會唔會有贖約優惠?

垃圾膳稿一則, 轉載自某免費日報
(內容偏頗, 不知所謂)

-----------------------------------------------------------------------------------------
美國現場直擊 升級iPhone 5有理
2012年9月14日

全球蘋果粉絲們引頸以待的iPhone 5,日前正式在美國三藩市發布。和網絡傳聞一樣,它配備四吋熒幕與輕巧機身,並特別強調闊度不變,更首次將香港加入為首發城市,下周五(9月21日)正式發售。究竟原iPhone用家是否值得升級iPhone 5?記者直擊發布會現場,解答這個問題。

瘦身拉長闊度不變

筆者由iPhone 3GS、iPhone 4用到4S,今天手執這部全新iPhone 5時,第一個感覺是明顯更薄身與輕巧。因為機身闊度不變,操作iPhone 5時就像把玩一部瘦身拉長版本的iPhone 4S,而四行加至五行的Apps介面,亦容許我在首頁放上更多常用Apps,可略為減少資料夾數量。由於轉用四吋熒幕,解像度提升至1,136×640,瀏覽網頁或欣賞影片時,舒適度委實提升不少。同時,蘋果又設計了全新EarPods耳機,提供更強勁低音輸出。

承繼操作介面便利

鍵位數量與位置方面,iPhone 5相比前作其實改動不大,慣用的音量鍵仍舊就手,同時其中央Home鍵尺寸不變,習慣度幾乎與iPhone 4/4S相若。但因為用上iOS 6的關係,iPhone 5的通知頁面功能變得更為實用,特別是一鍵facebook及twitter發文功能,對像筆者般經常上facebook等社群網絡的使用者,能更簡易地發布或共享相片。另一個iOS 6必玩功能,就是學會了港式粵語的Siri語音助理,香港用家終於可一試和她Chit-Chat的滋味。

優化通話拍攝出色

通話功能通常是智能手機最難做得好的部分,今次iPhone 5就使用前方上下與機背共三組收音咪,透過立體收音與降噪方式,提升通話質素。其中機背收音咪能收集現場環境聲,再進行運算降噪音,媲美頂級免提耳機技術。至於內置相機方面,雖然像素上仍維持八百萬像素水平,但就在低光拍攝與系統反應上表現更出色;以新設一掃全景拍攝為例,橫向掃過景觀後即可儲存相片,毋須等待反應快速。

搶試自家地圖App

無論場中記者與「果粉」們,都在聚精會神地試玩iPhone 5,但觀乎筆者所見所聞,大部分用家必定試玩的機身賣點,相信非蘋果自家製地圖App莫屬。在發布會上展示的缳星立體地圖,實際試用時流暢度相當不錯,特別是二指扭動立體角度與縮放時,幾乎不覺其畫面遲滯。至於其地圖介面,就仍然頗接近以前Google Map的影子,只是在顯示地圖資訊時有所不同。
膠人不滅! 膠貼長存!
討論M14 點少得我?
http://www.youtube.com/watch?v=1AjqN-5rBM0
http://www.youtube.com/watch?v=F4CowGhcl8g&NR=1

發新話題