發新話題

[認真] 煨番薯母女遭檢控 200人圍觀求情

回應RoyalMarines兄:

立場觀點唔同, 意見相左亦小不免,
希望我地既熱烈討論, 唔會影響到日後大家落場見面時既樂趣,
始終大家都係英軍玩家嘛
=D

我明白同理解你對情>理>法排位既期望,
同樣,我亦希望你明白, 係法制社會入面, 以情>理>法作處理事件, 特別係涉及公眾利益既情況下,
係幾咁危險既一件事.

人的而且確係有思考同判斷能力既動物,
而正正因為咁, 假如係執行公務時,以情>理>法, 而非法>理>情為出發點的話,
就會愆生好多貪污舞弊既危機.
現實生活中, 大家都唔係聖人, 都制度容許執法人員事事都有一定既操作空間果陣,
就難保無人會從中取利.
正所謂"防微杜漸",
以法為先, 就防止左有人會以"情"影響公眾利益,在從小處, 動搖整個社會既廉潔.

同樣, "係執法問題上, 以情為先"
就正正係現時現實生活中, 被大眾視為"不合情理"而須要用法律條文去解決及防止既問題.

x x x

回應多小小,有關你所提及 "肚痛而遺例泊車"既問題.

(1) 投訴 / 抗辯 真係唔須要浪費你幾多時間同資源, 正如我係上文回覆過, 一封fax,幾個電話 就已經可以做到,
    當然, 抗辯有無效就視乎不同案情, 但我可以好清楚咁話你知, 你唔抗辯, 就一定無囉.
    認為自己無錯 / 情有可原的話根本唔須要感到甚麼"屈辱就範".
    法律係對所有人平等, 盡可能做到公正既, 但同樣, 法律唔可能照顧晒所有人. 你唔企出黎, 永遠無人幫到你.

(2) 我明白你既諗法, 但請試試易地而處.
    (i) 我唔相信有太多人會認為自己罪有應得,
        當警察放得前面果架因為肚痛而違例泊車既車主之後,
        假設你係第二架,而且係罪有應得果架車既司機, 你又會點諗?

(ii)你係個警察, 你又可以點做? 真係叫佢除褲證明剛剛屙完屎?
        事後諗既辦法可能有一萬個, 但係現場, 你得幾分鐘時間去應付所有人既時候,
        一視同仁, 會係最為大眾接受既辦法.
        請記住七百萬人有七百萬個須要,政府 / 執法人員無可能逐個去100%咁滿足.

至於服務對象既問題, 你講得無錯, 公務員的而且確係服務緊公眾.
你可能服務緊你老細, 你老細既老細, 同埋你老細既老細既老細...
你係直接受薪於佢, 你當然要按佢既喜好而執行你既工作.

但請記住, 公務員並唔係單單服務緊你一個,十個, 甚至200個公眾,
我地只能根據法例, 同時按照政府既政策, 去服務整個社會.

度身訂製, 人手車工既衫固然滿足到你個人既須要,
大量生產, 機器製做既衫就只能做到滿足"大圍"既要求.

而政府服務, 就正正係大量生產, 去滿足整個社會既要求已而.
呢個唔係推卸責任, 而係現實資源分配既問題.

引用:
原帖由 101653 於 27-1-2009 16:50 發表

阿公....唔係話我想開火 / 得罪你....
我由頭到尾都冇講過一句執法者今次執法唔岩....
而係我覺得執法者的手法有問題....
更加冇講話係事實....
但覺得都要比人插....我就點都唔同意....
佢覺得執法者今次執 ...
我唔係想抽你後腳, 但係喺post #20
"所以有時就由得d非政府既垃圾蘿放係街度....果頭多人食煙就搬遠d個垃圾桶....引人犯罪??

我正正就係見過....亦有朋友中過招....雖然佢有錯....

可能你話平時放學校側少少果個垃圾桶有腳自己識走到街尾既....我吹唔脹....

唔知點解我有次放學見到d食環仔搬政府垃圾桶咁解ja...."

Post #27
我番左兩個月學既時候....本來個垃圾桶一直都係學校門口側既(街頭)....
跟住放休息果陣我落去買野食....我FD係度食煙等我....
咁果時個垃圾桶係唔見左....我FD見周圍冇垃圾桶就好順手掉煙頭落地下踏熄佢....
跟手有個便衣寫住告票走埋黎....
同一日放學....見到果個便衣同另外兩個食環仔由街尾搬番個垃圾桶過黎....
之後果幾個星期....個垃圾桶都係係學校門口側....

Post #29
咁當然係我FD唔岩啦....我之前個POST都有講....
但係....即使我FD唔岩....我都覺得佢地既手法係有問題....
點解要咁樣線人呢??為交數??為出糧??

你咁樣寫法, 同直接寫話食環搬有乜分別.......
講咗, 咪認囉.........又無人要告你..........

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-1-2009 16:44 發表

算啦, 唔好咁燥!

公道自在人心!
公道自在人心!

引用:
原帖由 101653 於 27-1-2009 16:50 發表

得咩罪我??

Com'on, 新年流流唔駛咁勞氣, 討論遮?

你朋友抗唔抗辯唔關我事.
不過,既然你認為係食環署執法手法有問題囉, 又點解唔將件事係法庭上提出,
如果法庭認同你意見既, 法官亦都會將成件事交回食環既負責人去處理.
咁樣, (1)對你既朋友更公平; (2)亦有助改進整個香港丫.

同樣, 無人阻止過你將你所見所聞所知所相信既事件講出黎,
亦都無人指責過你講既唔係事實喎.
我只不過係希望你提出證據證明屬實遮, 難道咁都有錯?

在下認為你不負責任既係:
無憑無據咁將一D損害別人聲譽既事件係網上"上綱上線",
當有人質疑你既說話真確性時, 你就發爛渣指責別人霸道唔比你講野.
從而逃避提出真憑實據既責任.

順手回應埋你係#73既問題
>究竟佢點肯定果兩架警車黎之前有二百人係度插果幾個食環....

因為, 我睇左你貼出黎果篇明報新聞囉...
引用:
原帖由 101653 於 27-1-2009 16:32 發表

點解我要叫我朋友選擇抗辯?? 我地做唔做關你咩事?? 由頭到尾我冇講過一句佢地收埋個垃圾桶wo....
我講左我見到既野出黎....同埋我覺得係咁ja....唔係要死丫ma??
我夠覺得曾特首係變性人啦....洗唔洗你管埋丫??
...

引用:

我依家叫你唔好言論過激呀!
我邊有話你錯呀?
知唔知咩叫言論過激呀?!
係咪我講句野都唔得呀?
係咪我管都唔得呀?
你岩咪聽唔岩咪唔聽囉!

p.s. 我呢d咪係言論過激lor!!

引用:
原帖由 queen 於 27-1-2009 17:06 發表

我唔係想抽你後腳, 但係喺post #20
"所以有時就由得d非政府既垃圾蘿放係街度....果頭多人食煙就搬遠d個垃圾桶....引人犯罪??

我正正就係見過....亦有朋友中過招....雖然佢有錯....

可能你話平時放學 ...
1) 我又冇話邊個搬,我更加冇話邊個放係度,究竟係你認為定係點呢??

2) 呢個係事實,唔只我,幾個同我一齊放學既同學都見到,肯定地見到果個便衣同兩個食環搬番個垃圾桶番黎

3) 我有講明我覺得囉ok??

如果你話我唔講明你都知我講佢特登搬走個垃圾桶既....你諗多左喇....
我冇話唔認....但我想表明....1&3我只係覺得....2係事實....
當然....覺得同事實係差好遠....我見到佢地係街尾搬番個垃圾桶出黎....唔等於佢地搬走個垃圾桶....
至於你腦內補充既....與我無關囉....

引用:
原帖由 gtoray 於 27-1-2009 17:26 發表

我邊有話你錯呀?
係咪我講句野都唔得呀?
係咪我管都唔得呀?
你岩咪聽唔岩咪唔聽囉!

呀公!
來個示範表演!

引用:
原帖由 gtoray 於 27-1-2009 17:26 發表

我邊有話你錯呀?
係咪我講句野都唔得呀?
係咪我管都唔得呀?
你岩咪聽唔岩咪唔聽囉!

車!! 我平心而論ja....

我加番幾個icon上去喇

引用:
原帖由 101653 於 26-1-2009 20:36 發表

嘩....掉件垃圾落垃圾蘿....又唔係隨街掉....可能佢唔知咁樣係犯法....

都要無啦啦比兩個人大力按到半跪....佢又唔係想走....佢又唔係想還拖....點解要做到咁ja??

另外....關五十萬個阿伯乜事??

食環做 ...
小弟唔知您講嘅係唔係事實嘅全部,如果係嘅嘅話班友真係明<虾>個伯老wow...........發告票還發告票,郁手郁脚做乜??試下大力按吓我,我一定還咗拖先講!我點知你係咪打劫?食環?點知你真定假,有嘢同我律師講.........係真嘅就速速攞張告票來,發完告票我仲叫佢<過主!>添呀 $1,500比唔起咩!食環咋!家陣邊個授權佢駛用暴力架

HAPPY SHOOTING!

引用:
原帖由 T-800 於 27-1-2009 17:31 發表

班友淨識蝦老弱婦孺...........發告票還發告票,郁手郁脚做乜??試下大力按吓我,我一定還咗拖先講!我點知你係咪打劫?食環?點知你真定假,有嘢同我律師講.........係真嘅就速速攞 ...
你想表達d乜 .....
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

引用:
原帖由 gd1893 於 27-1-2009 17:24 發表
Com'on, 新年流流唔駛咁勞氣, 討論遮?

你朋友抗唔抗辯唔關我事.
不過,既然你認為係食環署執法手法有問題囉, 又點解唔將件事係法庭上提出,
如果法庭認同你意見既, 法官亦都會將成件事交回食環既負責人去處理.
...
首先....我認為 =/= 我要提出....
我提唔提出你都識講唔關你事....你理得我改唔改進香港....我想香港死你都吹我唔脹架 ....

其次....如果你認為我覺得既野會影響你既思想而令你有同想看法令別人聲譽受損既....
我唔覺得係我既問題囉....你自己腦內補充我控制唔到架....我低估左自己既影響力tim....
(無憑無據咁將一D損害別人聲譽既事件係網上"上綱上線" )....
我講咩損害左佢地既聲譽....我冇講過一句佢地執法錯wo....
至於有冇人情味 / 手法岩唔岩....我個人認為冇咁好喇 ....

再者....(因為, 我睇左你貼出黎果篇明報新聞囉)
你自己講耳聽三分假, 眼看未為真....
你講得出呢句我相信你有你自己既思考能力....
當然....我尊重你思考後得出既答案....

"發爛渣" <----我唔係發爛渣....
"勞氣" <----我係有少少勞氣....

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 27-1-2009 17:33 發表

你想表達d乜 .....
sorry!寫到有D一舊舊,想表達公職人員執行職務時要有智慧同用適當手法,不可亂來,市民亦會合作.........(當然大前提係以上事件過程是否如果位c-hing描述一般....)

HAPPY SHOOTING!

引用:
原帖由 T-800 於 27-1-2009 17:31 發表

小弟唔知您講嘅係唔係事實嘅全部,如果係嘅嘅話班友真係明個伯老wow...........發告票還發告票,郁手郁脚做乜??試下大力按吓我,我一定還咗拖先講!我點知你係咪打劫?食環? ...
呢個係我食緊面時見到既事實....
我兩個fd....其他食緊面既人....路人....收緊銀既阿姐都知有件咁既事....
如果佢地要咁樣執法....我都冇計架....佢係要拉人....
但問題對住個咩都唔知又手無吋鐵既阿伯....需唔需要咁做....我認為唔需要喇 ....

引用:
原帖由 101653 於 27-1-2009 17:29 發表

車!! 我平心而論ja....

我加番幾個icon上去喇
其實我都欣賞你年紀輕輕都咁有主見

發新話題