發新話題

探秘菲律賓民間輕武器手工作坊

引用:
原帖由 丫凡 於 22-9-2010 00:10 發表

除非親自試過,
否則都要找下資料架
這樣師兄你有無資料講有p90的資料?
如果有資料講P90的射程可以射上月球
你信唔信?

引用:
原帖由 101653 於 22-9-2010 00:11 發表

你信唔信?
ok哦
良好的回應方式。

引用:
原帖由 101653 於 22-9-2010 00:11 發表

你信唔信?
琴晚我係火星有粒5.7打埋黎....

引用:
原帖由 wonglk 於 22-9-2010 00:17 發表

琴晚我係火星有粒5.7打埋黎....
我都見到, 仲爽穿左火星兩面

你地......................

不過我唔係噤信打得穿lv.5
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

引用:
原帖由 一等兵 於 22-9-2010 00:25 發表
你地......................

不過我唔係噤信打得穿lv.5
如果做到,mp7就不會威脅到p90
到時打劫應該拿p90仲好

引用:
原帖由 丫凡 於 22-9-2010 00:28 發表

如果做到,mp7就不會威脅到p90
到時打劫應該拿p90仲好
所以你話水份有幾高?

引用:
原帖由 101653 於 22-9-2010 00:34 發表

所以你話水份有幾高?
所以我問你這那說我相信呢?
問資料,是想多點對比。

引用:
原帖由 丫凡 於 22-9-2010 00:36 發表

所以我問你這那說我相信呢?
問資料,是想多點對比。
首先我問你一樣野
Kevlar是甚麼?

============================================================

現時美軍配發的單兵裝甲板
相等於PACA公司的level3
而該板可以抵受.308 (7.62mm) 以847.344M/s擊中的148gr.彈頭
而SS90 (初速最高果粒57) 的最高初速都係做到850M/s (槍炮世界數據)
先唔計彈頭設計 , 睇口徑 , 你就會知道佢個彈頭重量一定唔會重過148gr.啦
其一係口徑細 , 其二係火藥劑量少 , 如果要做到148gr.係冇可能以850M/s飛行 , 甚至咁細體積係冇可能做到148gr.咁重
再睇睇彈頭設計 , 的確SS190係以 "輕量化" 著手 , 但佢的彈頭設計是參考SS90 , 應該話佢基本上係一粒低火藥量的縮水版SS109
再睇埋舊的SS90 , SS90則是SS190的彈頭加長&改尖版 , 穿透力更高 , 但衝擊力亦相對較差 , 終點亦相對近
試問下佢地既150M穿甲程度最高可以去到邊? 比你高過SS109好未? 高唔高得過.308? SS109都打300M跌火啦 , 5.7mm的火藥劑量仲要少5.56mm成倍
穿透力係強 , 但佢射程根本唔會遠 , 火藥劑量少 , 粒彈既跌火跌得快 , 再加埋佢寫果150M距離 , 仲保唔保持到850M/s既速度飛行?
150M穿level5? 唔好講話打level5 , 打level3都未必得 , 我咁講你又信唔信?

真的有 level 5 的防彈衣嗎 ?!

引用:
原帖由 gtoray 於 22-9-2010 10:48 發表
我淨係search到有lv 4 ......
擋到166 gr速度878m/s既點30穿甲彈

引用:
原帖由 gtoray 於 22-9-2010 10:48 發表
我知既係去到level4囉

果然係  「自己動手 豐衣乞食」

P90最特出的性能是低於手鎗子彈的後座力卻對個人防彈裝備有高於手鎗子彈的穿透力,這全歸功於全新設計的SS90、SS190子彈。SS190的總能量與9mm相若,但速度高一倍,後座力只是9mm的70%,重量較9mm輕,彈頭較尖、長。SS190膛壓只比9mm高約50%,讓P90可以採用簡單可靠的運作方式,同時擁有良好射擊精準度。
雖然對防彈裝備有很高的穿透力,但5.7x23mm書子彈的制止作用(stopping power)並不低,因為彈頭在人體內翻滾足以做成相當的破壞,而對人體的穿透力也不高;因此在警務上使用時有助減少穿過目標後傷及無辜的機會。1999年,皇家加拿大騎警測試顯示SS190打穿25m外的level II 防彈背心後穿越仿人體膠質只有9吋深;候斯頓警方的SWAT測試也發現SS190對無保護裝備的越仿人體膠質只穿越11-13吋深。
但碰巧冷戰結束,在各國一遍裁軍潮中,增加一種新子彈的使用實不可能,做成P90推廣上的另一困難。
早期的子彈型號為SS90,採塑質蕊的全金屬被覆(FMJ)彈頭,重1.5g,比9mm手鎗子彈輕,彈速848m/s。1994年被短2.7mm及略重的SS190所取代。SS190,子彈因為略重,彈速約為712m/s,以鋼及鋁製作彈蕊,穿透力比SS90高。
現今彈藥中,性能與SS190(5.7x28)相當的只有H&K的4.6x30mm。為了標準化個人防衛武器的彈藥,北約曾有兩小組(ETBS及QRT)對此兩子彈作比對性測試,綜合各方性能指標與統計,兩小組都傾向採用SS190(5.7mm),但由於研發4.7mm的德國作出反對,因此北約停止了評審程序。

發新話題