發新話題

反鋼珠、反鉛彈,否則wargame好快會完蛋!

引用:
原帖由 mic_hk 於 5-4-2013 04:59 發表
公開呼籲退群呢樣味免太無大將之風! 我就一定唔會走嫁啦!
問題始終係人身上! 而且金屬彈亦比較傷害性大係事實!
仲有其實我仲想講~ 係味另有所途我唔知! 我都叫玩過氣步~
用枝野得果2J既槍去打金屬彈? 打氣步既標准靶黎講~
十米內個準確度都有問題! 打黎把鬼咩!
所以一係枝野唔只JJ、一係射"鈀"以外既野~ 一係得個睇字............
仲有乜野用真係要大家諗諗同打出黎.....
但唔好打"我鐘意呀!吹咩"同"關你忍事"咁囉~ THX
以你的概念, 很有趣.......

"用枝野得果2J既槍去打金屬彈? 打氣步既標准靶黎講~十米內個準確度都有問題! 打黎把鬼咩!"
2J既槍去打金屬彈十米內準確度,射程, 火力都是垃圾, 這麼你擔心什麼??

"所以一係枝野唔只JJ"
意味著你擔心的是 over JJ 槍而不是打金屬彈, airgun好 airsoft gun好, 只需要 over 2J打何種彈也是非常危險的............

so what you want???

我剛退出了羣組,其實我上面post都講過,我反對一般槍鋪賣金屬子彈,但唔反對人合法地玩,退出原因只係唔喜歡羣組內”非友即敵”的氣氛,希望大家可以和平討論
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 queen 於 5-4-2013 12:08 發表

以你的概念, 很有趣.......

"用枝野得果2J既槍去打金屬彈? 打氣步既標准靶黎講~十米內個準確度都有問題! 打黎把鬼咩!"
2J既槍去打金屬彈十米內準確度,射程, 火力都是垃圾, 這麼你擔心什麼??

"所以一係枝野唔 ...
佢可能少玩過其他4.5mm AlRGUN,軍醫支陳年古董垃圾玩具級無來福線(香港版1.85j)daisy M 914單泵步鎗10m站立打靚D嘅鉛彈輕易打到1cm集彈區(5發)....香港版GAMO COMPACT 手鎗打靚D嘅鉛彈集彈區小於1cm(5發)更是等閒事!雖未達比賽級,但一般6mm bb AIRSOFT gun望塵莫及的...

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 5-4-2013 12:34 發表

佢可能少玩過其他4.5mm AlRGUN,軍醫支陳年古董垃圾玩具級無來福線(香港版1.85j)daisy M 914單泵步鎗10m站立打靚D嘅鉛彈輕易打到1cm集彈區(5發)....香港版GAMO COMPACT 手鎗打靚D嘅鉛彈集彈區小於1 ...
以我所知。。。。。兩個台既post發起人刀係無玩4.5mm既野

引用:
原帖由 tango1997 於 5-4-2013 12:49 發表

以我所知。。。。。兩個台既post發起人刀係無玩4.5mm既野
正常丫.....自己無玩個d咪叫"一少撮人"law,應該要牺牲架可....完全乎合祖國情!中國的國民教育辦得相當成功..!

happy shooting!
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 mic_hk 於 5-4-2013 04:59 發表
我都叫玩過氣步~
用枝野得果2J既槍去打金屬彈? 打氣步既標准靶黎講~
十米內個準確度都有問題! 打黎把鬼咩!
...
以你所講既話 , 你就真係 "玩" 過氣步 only.
個人認為 , 先唔講airforce RWS Beeman 呢d中高階 airgun
什麼 pellet彈 箭頭彈 pellet+銅珠頭彈 鋁合金彈 鍍金pellet彈 呢d高精度貴價野都唔好計
單單一枝Daisy牌 model 10, 12-3年前玩過
最平 最cheap 最無精度 無膛線 既拉一打一 拉桿仲要用膠造 垃圾彈弓長槍 (現在市值USD$35左右)
1.6J 槍配上crosman眼鏡蛇包銅珠 , 仲要陳年貨 , 成盒彈都係锈粉
屋頭屋尾5-6米 室內無風 打10個五毫子 槍槍中 , 可能係我撞彩死好命
以上條件 + grouping , 我有既 KSC MARUI WA KJ 6mm膠珠槍無一枝可以做到 , 可能係我人屎槍爛

用彈種黎分門分派 , 真係9唔答8
試問有邊個未見過10歲8歲小朋友拎住枝書局手拉膠身槍仔係公園玩佢地既wargame
可能大多數人住高尚住宅區未見過 , 但我呢d "小部份" 住公屋村既窮鬼就見得多
佢地射緊既係6mm膠珠,又需唔需要反
刀既殺傷力絕對唔係會金屬彈之下 , 咁又洗唔洗禁下刀 ?

今日你標籤人地 , 他日人地標籤你

岩岩退出依個GROUP...........
因為睇到佢地既回應完全係冇POINT,又串,以為自己有1700個MEMBER就懶巴閉....
以為自己替天行道,可以代表哂WARGAME 界....

引用:
原帖由 alien_wong 於 5-4-2013 15:38 發表

以你所講既話 , 你就真係 "玩" 過氣步 only.
個人認為 , 先唔講airforce RWS Beeman 呢d中高階 airgun
什麼 pellet彈 箭頭彈 pellet+銅珠頭彈 鋁合金彈 鍍金pellet彈 呢d高精度貴價野都唔好計
單單一枝Daisy ...
軍醫的陳年古董垃圾玩具級無膛線(香港版1.85j)daisy M914單泵步鎗....10M内吾用鏡...暫時未發現有一枝6MM BB AIRSOFT GUN個集弾區細得過イ巨...

PS:不過因為彈重、無HOPUP、無膛線,反而無軍醫D 6MM 打GAME長鎗射得咁遠就真,(...就算吾打鉛彈打鋼珠亦吾會遠得幾多...)所以話2J以下4.5MM AIRGUN其實十分安全,近距離打靶一流!(正確使用的話)。

HAPPY SHOOTING!

附件

5-4-2013 17:12

引用:
原帖由 rYaN 於 5-4-2013 17:01 發表
岩岩退出依個GROUP...........
因為睇到佢地既回應完全係冇POINT,又串,以為自己有1700個MEMBER就懶巴閉....
以為自己替天行道,可以代表哂WARGAME 界....
我退出果陣係1711 members (1710 new)

係亂加搵人充數姐
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

不過話分两頭....鋼珠、鉛弾確實不應該存在於WARGAME圏子當中....因為鋼珠、鉛弾確實不可用於打WARGAME,不過 " WARGAME 人仕 "絶不可代表整個"玩鎗人仕"的圏子,而事實上 WARGAME 只不過是整個"玩鎗人仕圏子"中的一部份而已.....

HAPPY SHOOTING!

其實你講開又係 , 真係本沒倒置左
玩槍 , 你可以用黎打wargame , 打靶 , 什至打自己黎進行 , wargame 只係其中一個 mode.
airgun 同 wargame 根本完全無關係

引用:
原帖由 tinyau1134 於 5-4-2013 17:19 發表
我退出果陣係1711 members (1710 new)

係亂加搵人充數姐
睇完ching個post留意左陣,笑了’

引用:
原帖由 tango1997 於 5-4-2013 10:42 發表

唔好話加入fb羣組。。。。直頭係隔離台出post嗰個刀有問題。。。。怪老二亦衝動左小小
隔離台出post嗰個...我識佢十年了,一名熱血,熱愛wargame的好人

有時大家出泥講下,或吾定無咁激化

網絡年代的悲哀

引用:
原帖由 mic_hk 於 5-4-2013 11:10 發表

隔離台講以經有好多人講到變成"為嗌而嗌~ 吹都要吹到贏~"既地步~
所以我不會在此問題上留什麼言.因為問題的徵結在頭兩頁已有答案,餘下的只有意氣之爭

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 5-4-2013 19:56 發表 亻巨

隔離台出post嗰個...我識佢十年了,一名熱血,熱愛wargame的好人

有時大家出泥講下,或吾定無咁激化

網絡年代的悲哀
我g佢係好人。。。。我同高羔榚刀識既。。。。但係呢件事。。。。唔代表一定同一立場

發新話題