發新話題

[認真] 藍田警員開槍一男子死亡消息指有人曾以鎅刀襲擊警員

引用:
原帖由 tango1997 於 6-5-2014 13:12 發表

我就覺得有時沙。。。有PC。。。同一時間拔槍同發射。。。我深信當時係有一定既須要。。。唔信個PC既判斷。。。刀信個時沙。。。!。。。開槍純粹要立即制動。。。正常只會向軀體發射。。。千均一發。。。邊有可能 ...
正解....

還有,為何要開3槍....?受過正宗對戰訓練既人在危急下的制止性射擊都會連扣兩槍,比我都會,全世界大部分警方都會(尤其是歐美)
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 6-5-2014 13:23 發表

正解....

還有,為何要開3槍....?受過正宗對戰訓練既人在危急下的制止性射擊都會連扣兩槍,比我都會,全世界大部分警方都會(尤其是歐美)
軍醫意思係點解唔係四槍?
HKP 支左輪好大磅數

引用:
原帖由 kimberCDP 於 6-5-2014 12:53 發表

涂議員不嬲做法都係咁,有事就質疑,所以我睇完就算,但目的何在,大家心中有數
質疑係正常 到有一日打死人無人質疑呢 你就怕啦

<<警員開槍事件我見>>啦,呀sir今次我撐你地呀。成香港而家有群人仇警仇到發曬顛,顛倒事非黑白。而家事實係個男人先用致死武力拿武器(剔刀唔都係刀唔可以殺人呀?),襲擊個女人同女警,警員向疑犯係警告無效下開槍保護他人有何問題?唔好同我講點解唔用spray錦事後孔明。大佬,電光火石間可以立即制止疑犯停止疑犯的只有開槍。用spray唔可以立即制止疑犯行動重會有可能令疑犯更發狂令更多人受傷。點解d人可以顛倒是非反指警員過度使用武力??

至於另一爭論係點解打頭。大佬你地群高登仔係咪打CS打上腦,開槍就要瞄頭打頭先中頭架?我好sure呢群吹水既HIHI冇打過真槍係電腦前打手槍就大把。真槍尤其係手槍係較難熟練既,因為手部槓桿原理+大口徑手槍彈後座力+持槍者手部肌肉緊張下+警用軍警10型板機有十幾磅下+簡單準星+疑犯正移動下,要特登命中目標係好困難,電光火石間用M10瞄頭打頭百發百中我諗個個唔係萬中無一既高手,就一定係TBB d膠劇既情節先會出現;所以有前輩話手槍係瞄身打頭,瞄頭打失。同埋你點可以證明兩個呀sir當時瞄邊?支槍有GOPRO架?打中頭只可以係疑犯不幸。同埋三槍唔係問一人開,如果係既話就話過度使用武力者。其中一位警員一槍命中;另一位第一槍不中,再開補中,事實就係錦。你踢波射龍門唔入都會補射掛?

成件事冇可否認既客觀事實事就係警員開槍制止疑犯襲擊他人。香港人尤其係某d政棍就係錦HIHI,唔開槍就怪警員保護巿民不力;開槍就係過度使用武力。而家警察淪為市民發洩政府不滿的工具,而家做警察真艱難,啊sir辛苦了!
射擊之道: 起射線上,無情,無欲,無念.射不動心.有欲之射,必成濫射;無欲之射,方成精射;無射之射,是為至射也.

92# 呀公......

不是,而是因為有很多人说為何要開3槍咁多,而我覺得兩位差人開3槍是很合理.....
M10個雞係重D,但训練过既危急下連扣两槍亦不難....(軍贾醫在靶場亦试得多)

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 nathan852 於 6-5-2014 13:30 發表

質疑係正常 到有一日打死人無人質疑呢 你就怕啦
當然啦,但質疑的內容又係"點解當時唔打手腳","點解唔用棍","點解唔用手唔用口(叫佢)"以上邊個唔識講。
一個咁資深專員,咁多年見過同樣案件都係講以上依番說話。真係……除左"專業"我都唔知點形容,算喇,就當依個係佢嘅職責。但言語上佢已經暗示差佬有處理此案有不足,暗示無必要用槍處理。咁又係點解呢?
質疑個個都識,亦必定會,但係抽水定職責所在,真係見人見智

啱啱睇新聞,死者老父問点解唔先鳴槍示警....?亦充份表現出一般小市民的無知.......(雖然我很同情他....)

My question is why still using .38 Special !  More than 15 years (oversea) every security guard use .357 Magnum! One powerful shot can stop a moving mass easily without extra shots!

引用:
原帖由 rho837 於 6-5-2014 13:54 發表
My question is why still using .38 Special !  More than 15 years (oversea) every security guard use .357 Magnum! One powerful shot can stop a moving mass easily without extra shots!
所以.357mag亦係軍醫最愛的手槍子弹,但以现時一般基本警員的射擊训練,要控制357mag的後坐力,相信要花一段長時間重新適應....

引用:
原帖由 kimberCDP 於 6-5-2014 13:52 發表

當然啦,但質疑的內容又係"點解當時唔打手腳","點解唔用棍","點解唔用手唔用口(叫佢)"以上邊個唔識講。
一個咁資深專員,咁多年見過同樣案件都係講以上依番說話。真係……除左"專業"我都唔知點形容,算喇,就當 ...
處理有不足又唔一定係話佢開槍錯 當時警方有冇係事情未惡化之前解決問題? 呢D都係要研究 話晒死左人 不足就一定有 睇係邊個位的姐 佢提出來都係無可厚非...

引用:
原帖由 T-800 於 6-5-2014 13:54 發表
啱啱睇新聞,死者老父問点解唔先鳴槍示警....?亦充份表現出一般小市民的無知.......(雖然我很同情他....)
死左個仔 唔通你仲想佢讚警察咩...

引用:
原帖由 nathan852 於 6-5-2014 14:09 發表

處理有不足又唔一定係話佢開槍錯 當時警方有冇係事情未惡化之前解決問題? 呢D都係要研究 話晒死左人 不足就一定有 睇係邊個位的姐 佢提出來都係無可厚非...
不足就一定有?﹗咁點先叫足夠?
係人都知未惡化解決就當然最好,但邊個令案件惡化呢,警察?保安員?政府?

引用:
原帖由 nathan852 於 6-5-2014 14:10 發表

死左個仔 唔通你仲想佢讚警察咩...
當然我亦很同情他.....亦祝顾死者早日往生淨土...
只是想指出一般香港小市民對槍實在太無知...唔止是他,我聽到身边很多其他人/朋友说同样的傻話...什麽”鳴槍示警”云云....軍醫不知解释了多少次,口水都乾埋....

發新話題