發新話題

[認真] 不如大家傾傾六四吧....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-5-2009 23:00 發表

孔孟之說,宗教說教多咁多年,咁多人做,點解世界重係人殺人,命滅命,理想的國道重係咁遙不可及
不是理想
只說對錯

引用:
原帖由 stoneTS 於 30-5-2009 22:57 發表
就用暴力解决..

跟住唔認..妖言惑眾
同英美一樣
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 stoneTS 於 30-5-2009 22:44 發表
當年冇人要推翻中共喎
只係要求改善貪污,結束一黨專政
出發點係
點解要殺呢d用和平手段向政府素求嘅學生,市民呢?
結束一黨專政中共仲有定企咩?
我覺得當時ge示威者, 後期係已經失左d控, 而且唔算和平
而無論點, 以殺人為平亂手法係不可取的

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 23:02 發表

不是理想
只說對錯
佢地講的野,唔係將是非對錯劃左一條清晰的界線?
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 23:01 發表

乜原來下下都要有籐條印先得???

呢個我真係唔知
好多你哋都唔知!

你見過寫上「新義安」「和合桃」支持民運的標語未!?

又見到你成日拉D「道友」,攞住膠袋去勸捐未!?(d錢更係自己袋)

幾十架車唔俾錢衝香港隧道見過未?!,

呢d新聞無報,點解?我唔知!?

六四當晚知道天安門開槍,我雙眼通紅,淚掉在心裹!

一面擔心北京變天,更擔心的是香港!中國亂,香港會安穩嗎?

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 23:21 發表

好多你哋都唔知!

又見到你成日拉D「道友」,攞住膠袋去勸捐未!?(d錢更係自己袋)

呢d新 ...
三年零八個月o個時就在走難的路上收過路費
(「胯利友」)

當年募捐了三千萬,上面傳到只要你到天安門,就有錢分!
多了好多平民百姓上街!
原本將打算離開的學生,收到錢,帳篷及食物!
便改變主意留下來!

香港人愛你變成害你,也應負上責任!

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 23:01 發表

乜原來下下都要有籐條印先得???

呢個我真係唔知
虐兒分四種
1.身體虐待
2.精神虐待
3.性侵犯
4.疏忽照顧

唔一定要有籐條印!
可以有合理體罰!

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 23:21 發表

好多你哋都唔知!

呢d新 ...
睇左咁耐坦白講...我覺得有的野你比較主觀,道友做果的野去欺騙人,但係總有人受騙架,只不過係借民運過橋者
黑社會打正旗號話支持民運,係可能你地知得比較多內幕,但係我又會去理解....黑社會唔愛得國咩??....
不論前因如何....結果就大家都已經知道.....

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 22:28 發表

習慣做開便是對
中國歷史也冇朝代冇平民作反.....我都好想知有生之年會唔會有真真正正黎一次革命...

自問對64都係比較溫和,
平反一定要,但冇想過一下子就平反晒,
冇想過有生之年會平反得到,
所以好記得"無忘64"le個名,
因為件事的對錯實在太過簡單,
所以我真係接受唔到,因為現在有了繁榮,就要忘了過去的錯,
我生活上的必需品都係日本貨,我就要忘記南京大屠殺嗎~!?
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 23:34 發表
當年募捐了三千萬,上面傳到只要你到天安門,就有錢分!
多了好多平民百姓上街!
原本將打算離開的學生,收到錢,帳篷及食物!
便改變主意留下來!

香港人愛你變成害你,也應負上責任!
最記得係 " 李 桌 X "  果班友仔, 身懷巨款大大聲上去熱血支持,

跟住又話派剩d錢又被政府抹收, 根本無得求正, 唔通政府會開番張收據俾你, 真正係死無對證

我就唔信佢無抽水

成日得把死人聲, 夠POP就當日唔好走, 係天安門死守   

死番黎香港借機上位, 真係吃腦

係呢20年, 我發覺佢其實用黎用去, 都係用番 " 共產主義" 果招老絕招 .... 階 級 鬥 爭

引用:
原帖由 MS 於 30-5-2009 00:36 發表

講僅六四......借題發揮講北愛.....北愛果個新x黨入咗國會喇!共產黨........哈哈哈....有罪又好無罪又好......lee d人永遠不是ms朋友
MS兄,
看來你只是偏袒係英國
任何對英國不利者就不是朋友.
唔夠客覲.
同中國果d殺左學生唔認,同唔認英國係北愛到殺人的 人 有咩分別.

引用:
原帖由 keane 於 31-5-2009 02:00 發表

最記得係 " 李 桌 X "  果班友仔, 身懷巨款大大聲上去熱血支持,

跟住又話派剩d錢又被政府抹收, 根本無得求正, 唔通政府會開番張收據俾你, 真正係死無對證

我就唔信佢無抽水

成日得把 ...
階級鬥爭....萬試萬靈....

有時我都唔明有D港人咁憎李生、司徒生, 佢地有D搞民主野我都覺得唔認同、不切實際, 不過世界既好處就係有不同意見.  我尊重李生, 佢都係有理想既人.  唔似得民賤聯、自游黨個班, 全部利益掛帥, 騎艢派, 靠近當權者攞著數, 似皇帝身邊太監. 理得你係共產黨, 國民黨, 保守黨...比到油水佢地就企埋去.

好多人叫李生做「漢奸」, 其實漢奸係乜心態、目的.   漢奸正直係為利益為個人而靠攏當權有勢力既人(淪陷時日本軍)做D不義事既中國人. 你話李生似漢奸定民賤聯、自游黨似.  如想攞利益, 硬係入民賤聯, 入白鴿黨定乞米.

發新話題