發新話題

男子在富昌邨疑抹槍走火腳傷

引用:
原帖由 carltam 於 16-4-2011 23:43 發表

而家有槍牌最大口徑可唔可以過到7.62以上?如.330wm .338 lm .50等等
1.238章火器及彈藥條例並無明文規定最大口徑
2."槍牌"其實有幾隻.

平民通常申請"個人管有權牌照"
平民申請槍牌(個人管有權牌照)其中一條件,就係要用係"体育用途"上.
除個別前朝軍部有關槍會+人士及"桌山槍會"以外(打.223,.308為主), 其他槍會很少打大口徑步槍的.
就以HKRA為例,都係打.22步槍為主;  
加上香港無"体育比賽"係打大口徑的(.330wm .338 lm .50),
因此,現時新牌仔(個人管有權牌照持有人)很難以"体育用途"說服牌照科發槍牌管有以上大口徑步槍及子彈.

Referece :  資料摘要-申請管有權牌照/增管槍械(個人申請適用)
http://www.police.gov.hk/ppp_tc/08_forms/doc/als_C-indivd.pdf

P.S. 經營人牌照, 射擊會牌照, 為狩獵用途發出之牌照 等特殊情況暫不作討論.
敬請MS Sir, 各位師兄補充謝謝
射擊之道: 起射線上,無情,無欲,無念.射不動心.有欲之射,必成濫射;無欲之射,方成精射;無射之射,是為至射也.

引用:
原帖由 hwtang 於 17-4-2011 00:48 發表

1.238章火器及彈藥條例並無明文規定最大口徑
2."槍牌"其實有幾隻.

平民通常申請"個人管有權牌照"
平民申請槍牌(個人管有權牌照)其中一條件,就係要用係"体育用途"上.
除個別前朝軍部有關槍會+人士及"桌山 ...
如果我想引請把大口徑,話去外國玩射擊,但因唔係外國公民,所以要係香港引請
有無可能

引用:
原帖由 carltam 於 17-4-2011 00:56 發表

如果我想引請把大口徑,話去外國玩射擊,但因唔係外國公民,所以要係香港引請
有無可能
"引進"/進口任何槍械必須要有有效之經營人牌照,否則屬違法, 可被告"無牌經營槍械或彈藥罪名"
一經循公訴程序定罪, 可處罰款$100000及監禁10年

Ref:
1.http://www.police.gov.hk/ppp_tc/08_forms/doc/als_C-Notes.pdf
2.http://www.hklii.org/hk/legis/ch/ord/238/s14.html
射擊之道: 起射線上,無情,無欲,無念.射不動心.有欲之射,必成濫射;無欲之射,方成精射;無射之射,是為至射也.

史密夫~史密妻公屋版

引用:
原帖由 hwtang 於 17-4-2011 01:08 發表

"引進"/進口任何槍械必須要有有效之經營人牌照,否則屬違法, 可被告"無牌經營槍械或彈藥罪名"
一經循公訴程序定罪, 可處罰款$100000及監禁10年

Ref:
1.http://www.police.gov.hk/ppp_tc/08_forms/doc/als_ ...
打錯字,我想講向police申請大口徑,以呢個理由

引用:
原帖由 33tt 於 17-4-2011 00:32 發表

在combat買什麼廣告? Thanks !!!
好似系二戰德佬多

引用:
原帖由 carltam 於 17-4-2011 01:14 發表

今晚打老虎
偽君子!永遠虛偽!

引用:
原帖由 carltam 於 17-4-2011 01:14 發表

比電話你自己問 : 2860 6538
記得問完Post上黎睇人地點Reply wor

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 17-4-2011 00:23 發表
點解會拉女人架, 關老婆咩事? BY甜甜

因為個女人有機會用左支槍當玩具玩囉, BY 蠔屎
老婆幫手抺槍
但唔識槍
走火
入曬
出野....(血...)
揚左
......

引用:
原帖由 gtoray 於 17-4-2011 01:43 發表

老婆幫手抺槍
但唔識槍
走火
入曬
揚左
......
本帖最近評分記錄
  • 金錢 -5 icon post 17-4-2011 02:01

引用:
原帖由 hwtang 於 17-4-2011 01:45 發表

老公爽不爽

引用:
原帖由 KILLMACHINE 於 17-4-2011 01:49 發表

老公爽不爽
尼鑊爽過菊花.........
偽君子!永遠虛偽!

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 16-4-2011 12:15 發表

九十年代初嘅事!收藏大量二次大戰軍火mg42都有(不過奄哂)有傳曰本仔係MGC太子!
人家屋企港島半山!比錢末收了事!
唔出奇!以下既相可能有關連...

MGC曾經系1990年前後嚟過香港開公司(按相下面既資料講主要係揾OEM同打入香港電影市場 - 即係企圖供應道具槍俾香港電影圈)...同埋系香港接觸真鎗比日本容易同比外國近(做新鎗前要採寸記錄數據等等) - 所以話事主係MGC太子(或要員)可能性好大!

回覆 103# 的帖子

當時D新聞紙係話條日本仔係比華利山家中藏有大量槍械,大部份係二戰槍械,從事易貿工作。都幾似C-Hing 講法!

回覆 65# 的帖子

好有機會....老婆見到禁多槍....一時有火, 絕到唔出奇
不過好似CHING所說.....NSP...都唔跟足
抹槍...使咩要上彈???...太唔小心ar

發新話題