發新話題

[認真] 長沙灣警員向斬人疑犯開槍

支持警方﹗

引用:
原帖由 里安 於 14/5/2012 02:16 PM 發表

果個有線記者個問題,真係估唔到佢問得出口
請不要盲目相信網上的圖片,老屈記者
http://www.youtube.com/watch?v=m5u5bEP3PzU&feature=youtu.be

引用:
原帖由 SECOND 於 14-5-2012 19:44 發表

請不要盲目相信網上的圖片,老屈記者
http://www.youtube.com/watch?v=m5u5bEP3PzU&feature=youtu.be
如果得幾個人講,可能真係生安白做。但而家唔淨只幾個人,係連facebook都有人講同一件事,唔會咁不謀而合呱
加上未有facebook張相之前,即晚已經傳緊

Never Forget

引用:
原帖由 ohnavi 於 14-5-2012 12:19 發表

我明白呀師兄,不過有時D人真係為拗而拗,
老實講我吾特別鍾意差人,但人地搵命搏呀!
點解果D刀手斬人吾尊重被斬者人權?
點解收數佬燒人全家吾尊重下人地成家人權?
真係吾明咩價值觀...
冇辦法的,大家咁多年黎都已經比某政客、某傳媒等"灌輸"事事都要與政治掛鉤,或用政治思考模式解決,每當事件發生一定係"人權"、"自由"為首,但當中人命、社會安全是否以上一切可以凌駕,我相信這點只有各位自己考量。

記者質問這問題好正常,因為係開槍原因的重點,唔問清楚,唔知當中細節,是真是假。
問左,你自然覺得開槍係合理。事實,只會越辨越明。

警司級這類對傳媒有經驗的人,佢一早知記者會問咩,亦準備好資料答問題,
佢地真係唔怕你問,只怕你唔問,你一問,佢就有機會解釋開槍原因的重點。

普通市民質疑記者問題好正常,因為這類簡報會大慨係一種記者與警方之間有默契性的記者會,主要為電子傳媒而設,
因新聞片段需有發言人親身對鏡頭講解,一般人唔會明個流程,唔明白唔理解都唔重要,因為最重要係警方有機會解釋到案件重點就得.

唯一要理清地方係,為何警察開槍射擊向他襲擊的疑犯,但竟係背部中槍?
可能是揮刀時的角度關係,可能這樣,可能那樣,原因好多,這關乎"CSI級"的專業問題,只要答一句"當時情勢復雜危急,要再詳細調查"之類答案,
所有人自然清楚明,況且,最後在死因庭上都要解釋。

最唔明嘅係,資訊發達年代,仲會有人share什麼就直接地不加思考接收哂?
一個嚴重嘅指控,真係好多人唔求證下,就完全接收?!
警察/記者的工作性質,之間的矛盾,角力,由他們出現之時已經存在,
在於有經驗的警察/記者,對於這種情況見怪不怪,因大家都相信,最後去到法庭,事實只會越辨越明。
但老屈,確係低級手法。
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

真係冇講過”良好市民”
還了張文豪一個公道!

引用:
原帖由 於 15-5-2012 04:50 發表

希望可以快d傳開去 咁睇下警方果邊點澄清
警方澄清?
”良好市民”謠言係fb傳出來的

宜傢D記者問既都係D yes/no 既問題~

引用:
原帖由 Pan 於 15-5-2012 01:12 發表

如果得幾個人講,可能真係生安白做。但而家唔淨只幾個人,係連facebook都有人講同一件事,唔會咁不謀而合呱
我面書每日有十幾個人講乜2012電腦大爆炸呀、市面上D免治牛肉用牛眼做呀、肯德基雞場D雞無頭無毛又六隻翼呀、盲神唔係白痴仔呀之類
你覺得上面有邊樣係真?

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 15-5-2012 08:43 發表
花生
http://blog.hoiking.org/2012/05/14/2822/
http://m.facebook.com/home.php?r ... p;__user=1000008210 ...
我都覺得係被人老屈

引用:
原帖由 Pan 於 15-5-2012 01:12 發表

其實,所有人都認為係一個"事實"

打中背部真係咁大問題咩?
有千千萬萬個原因可以解得通。
唯一一個事實係:「 刀手殺人, 警察開槍阻止, 刀手中槍, 其他刀手逃離, 警察成功制止刀手殺人, 刀手死去並非警察開槍目的。」
唔通咁做, 警察都有錯?
點解有啲人係都要諗一啲問題/方法去「至警察於死地」呢? 真係好奇怪。

引用:
原帖由 Pan 於 15/5/2012 01:12 AM 發表

我暫時見唔到有實質證據指到有記者問左呢個問題
只係見到有張用小畫家都可以做到既“圖片”
不過我卻係段VIDEO中聽唔到有人問呢個問題
咁目前為止唔知“唔淨只幾個人講”同“VIDEO明顯無人問”邊個較為有力?

發新話題