發新話題

求教~~!

求教~~!

想請教各位大佬一樣野
左輪手槍輪瓜無彈或彈殼........打得空槍多(練習雙動作扣雞穩定)......係唔係會有機會打斷"撞針"嫁 THANK YOU

打空槍! 唔好! 要入粒紅包dummy! 有spring個隻!

引用:
原帖由 rho837 於 4-5-2012 12:53 發表
打空槍! 唔好! 要入粒紅包dummy! 有spring個隻!
yes
dummy彈弓彈保護撞針

我好奇係唔係會斷啊 THANK YOU

當然唔會斷針啦! 但係有幾會打死隻雞(斷雞)致嗎!

我以前有之M10 PPC Custom 就係冇落RED DUMMY日日DRY FIRE! 隻DAO雞冇緩衝! 有次load大左啲.38打! 隻雞裂左!

引用:
原帖由 rho837 於 4-5-2012 14:03 發表
當然唔會斷針啦! 但係有幾會打死隻雞(斷雞)致嗎!
THANK YOU 師兄

其實所有槍都唔建議打空槍 無論真槍玩具槍定係自己下面枝機關炮 因為對槍有一定傷害

引用:
原帖由 tango1997 於 4-5-2012 12:20 發表
想請教各位大佬一樣野
左輪手槍輪瓜無彈或彈殼........打得空槍多(練習雙動作扣雞穩定)......係唔係會有機會打斷"撞針"嫁 THANK YOU
想請問吓,您問嗰支左輪嘅牌子和型號係乜呢?

因為您嘅問題係問 "打空槍" 和 "斷撞針" 的關係,所以我可以話您知,如果您支左輪係用 "外置撞針" 的型號,在輪瓜內乜都無嘅情况下,打得空槍多,無論打 Single Action 或 Double Action,係會好大機會打斷支撞針嘅,當然打 Single Action 就斷得仲快 D 添啦!

原因好簡單,因為正常有子彈情况下,射擊時,只有撞針的尖端才會接觸火帽,而撞針主體不會接觸到槍身。但打空槍情况下,整個撞針主體會撞向槍身,正所謂 "撞到過哂龍",支撞針尖端會不知不覺地,斷到無影無踪。

奉勸各位不要打空槍。

或者用些 "技巧" 去打空槍,不需要用任何假子彈,吉槍一支,也可以練習到 Double Action 時,您手指扣雞的穩定性。

引用:
原帖由 Armourer 於 4-5-2012 22:07 發表

想請問吓,您問嗰支左輪嘅牌子和型號係乜呢?

因為您嘅問題係問 "打空槍" 和 "斷撞針" 的關係,所以我可以話您知,如果您支左輪係用 "外置撞針" 的型號,在輪瓜內乜都無嘅情&# ...
拆走撞針先打DA綀習

發新話題