34 123
發新話題

二十年的處女火機

二十年的處女火機

據聞當年此皇家香港警察隊,特別任務連(SDU)紀念火機限量全球4000隻......ZIPPO廠啤完4000隻就將模具銷毀......模具錢由SDU個部門出.... 禾手揸呢隻經已係一模一樣既第三隻.......之前跌左兩隻一模一樣.....比D大隻佬小到反艇 ....最後又"蟻"又"西"......事隔多年都一直唔敢用.....火石刀未打過

跌第一個.......意法日廣場...斜路仔....中國宮殿夜XX
跌第二個.......柏麗大道對面.....凱撒夜XX
發誓以後唔去咁多呢D地方x!!

好正阿!!!!!

嘩~~~~~正啊~~~~~~~~

我唔食煙,不過都好正喎

我見個呢隻zipbo! 正!當年致今都係一條煙鏟!當年我有隻浄色!去 MK啲k 埸成曰用佢照囡囡底裙!今年成功戒煙!以後唔再去MK啲場!不過有時都會dup番個正常骨!

99%新SDU Zipbo重有冇得買?多少錢?

你咁鍾意跌火機喺夜X會?

引用:
原帖由 rho837 於 17-5-2012 01:46 發表
我見個呢隻zipbo! 正!當年致今都係一條煙鏟!當年我有隻浄色!去 MK啲k 埸成曰用佢照囡囡底裙!今年成功戒煙!以後唔再去MK啲場!不過有時都會dup番個正常骨!

99%新SDU Zipbo重有冇得買?多少 ...
師兄見過係幾時既事?
禾以前住沙田。。。第一次見係係新城市三期。。。以前有間叫A&P既軍警用品店。。。當時街價買緊$360皮。。。之後買左。。。半年左右跌左。。。週圍睇刀無。。。第二隻係大隻佬朋友讓比我(用過既)。。。我唔介意。。。但佢千叮萬囑叫我米唔見。。。之後就聽佢講呢個火機既故仔。。。後來刀用左一年有多先唔見。。。。死番去揾大隻佬朋友。。。。因為我見過佢玻璃櫃有隻全新。。。禾過時過節都上去佢屋企望下個火機。。。隔左三年煩足佢咁耐。。。先賣比我。。。

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 17-5-2012 02:01 發表
你咁鍾意跌火機喺夜X會?
呢個叫平架啦。。。之前係免電台東記跌個D。。。SD都彭咪頌傷

其實個膽有得換多謝78$ 請放心用
加上一個膽可以拉兩次線大約用半年 六個月拉一次條引線

師兄你個膽好大機會係流野
ZIPPO真假:
1.火石輪只有單邊 羅馬" I " 字衝印非雙面
2.柳丁為啞色銅制 (70年代或前期ZIPPO為全隻鋼做) 所以舊既ZIPPO係可以擋子彈
而家已經轉左全隻銅做
3.內膽上印有雙面衝字:
左邊:
FOR BEST PESULTS
USE ZIPPO
FLINTS AND FLUID
ZIPPO MFG CO. BRADFORDPA
A-Z(單英文字 此為QC記號)     00-99(雙位數字為年期早期為4位數字)
ZIPPO MADE IN U.S.A
以及右邊:
KEEP AWAY FROM CHILDREN.
AFTER FILLING WIPE LIGHTER
& HANDS BEFORE IGNITING.
LIGHTER DOES NOT
SELF EXTINGUISH.
CLOSE LID PUT IT OUT
以上衝字定必為橫印而非打直印
4.蓋臂為金屬灰黑色合金制
5.火機內膽蓋臂下膽身有三點電子壓焊點
6.膽身平台是以焊合會留有空隙
7.機殼底部壓字
7a.  首英文字代表出產地
7b.中間ZIPPO字樣 ZI為連字 I字上方火點必沒有內火
7c. zippo p字的空心位必為全圓 即是o字左邊加一棟 所以ppo三字字芯是全圓
7d. zippo copy right 印為zippo字樣右上方非右下方
7e. zippo字後雙位數字為出產年如11 10 12 亦有特別板印X及J

小心比人用過換隻假膽當全新

引用:
原帖由 tango1997 於 17-5-2012 02:27 發表

師兄見過係幾時既事?
禾以前住沙田。。。第一次見係係新城市三期。。。以前有間叫A&P既軍警用品店。。。當時街價買緊$360皮。。。之後買左。。。半年左右跌左。。。週圍睇刀無。。。第二隻係大隻佬朋友讓比我 ...
嘩!真係好耐以前!如果冇記錯!係灣仔298見過!

嘩!$360 好貴!

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 17-5-2012 04:07 發表
師兄你個膽好大機會係流野
ZIPPO真假:
1.火石輪只有單邊 羅馬" I " 字衝印非雙面
2.柳丁為啞色銅制 (70年代或前期ZIPPO為全隻鋼做) 所以舊既ZIPPO係可以擋子彈
而家已經轉左全隻銅做
3.內膽上印有雙面衝字:
左 ...
個.芯流唔出奇。。。我朋三大嗜好。。。。lago,手錶同埋Zippo。。。。佢玻璃櫃有成三十幾隻Zippo。。。。佢D機芯換過刀唔出奇。。。佢識我唔識

引用:
原帖由 tango1997 於 17-5-2012 02:27 發表

師兄見過係幾時既事?
禾以前住沙田。。。第一次見係係新城市三期。。。以前有間叫A&P既軍警用品店。。。當時街價買緊$360皮。。。之後買左。。。半年左右跌左。。。週圍睇刀無。。。第二隻係大隻佬朋友讓比我 ...
A&P軍警用品店,  我都留低唔少錢

引用:
原帖由 B20_hk 於 17-5-2012 13:37 發表

A&P軍警用品店,  我都留低唔少錢
小弟第一把刀,第一對boots ...

34 123
發新話題