發新話題

二十年的處女火機

引用:
原帖由 mujiadam 於 17-5-2012 13:43 發表

小弟第一把刀,第一對boots ...
當年睇住套TOP GUN後迷上軍品
第一對Jungle Boots, 第一把十字軍刀...

引用:
原帖由 B20_hk 於 17-5-2012 13:37 發表

A&P軍警用品店,  我都留低唔少錢
佢個鋪位真係勁正。。。。係正屎坑隔離。。。。主彎角位。。。。去屎坑。。。等人等老虎等女友必企陣地。。。最搞笑佢有碌用瑩光卡紙寫住”名舉警棍”。。。Aaa。。。你無睇錯。。。係名舉警棍。。。。佢將個譽字寫左個舉字。。。。由佢開張到汁笠刀無改過

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 17-5-2012 04:07 發表
師兄你個膽好大機會係流野
ZIPPO真假:
1.火石輪只有單邊 羅馬" I " 字衝印非雙面
2.柳丁為啞色銅制 (70年代或前期ZIPPO為全隻鋼做) 所以舊既ZIPPO係可以擋子彈
而家已經轉左全隻銅做
3.內膽上印有雙面衝字:
左 ...
感謝師兄教路 .........已知 X 為特別版
所有特徵齊全..........唯小弟有一疑問........此機底一字母分別為 K.....X.....機芯為.....|......X.....機芯同機穀是否應該一致呢?
有没有機會是不同呢 Thx

附件

17-5-2012 20:46

我都係跌開Zippo火機o既人,次次趺都係响D夜X會,以前因為响深圳工作關係經常要夜晚同D人交際應籌,晚晚飲到大,有時都唔記得自己點返往果度。絛女要1500我比咗2000都唔知.....

經年唔見火機,個機冇咗個包裝盒依然響屋企:

第一個 - 射手座浮綢(limit edition) HK$3xx,放咗响枱冇攞。
第二個 - 鐵甲萬能俠 (Japan limit edition with no,) HK$XXXX <- 貴Law,仲要係比D女攞咗去。@@#$%@
第三個 - 藍鏡面電鍍沒字
第四個 - 全铜浮綢Harley-Davidson (Japan 復刻品 with no.) <- 好貴
…………

總數16個

發覺去夜X會D火機以後都唔放響枱,唔好惜比D女,點完一定要放返自己度跟身好D!

好型啊!

回覆 18# 的帖子

芯同殼同唔同都冇所謂
因為好大機會唔同地方做

機芯唔一定對到個殼,個芯應該係Standard o嘅,大批量生產,殼係唔同line生產。

感謝師兄們解答

大隻佬識左咁多年。。。唔會昆我既。。。自己部門刀出假野。。抵打

加一句,我而家用緊果隻係對到o嘅(limit 果D大都份對到)。而我D舊收藏有D係對唔到o既。所以睇下你買果時係咩批次。

引用:
原帖由 rexcheung 於 18-5-2012 00:28 發表
我都係跌開Zippo火機o既人,次次趺都係响D夜X會,以前因為响深圳工作關係經常要夜晚同D人交際應籌,晚晚飲到大,有時都唔記得自己點返往果度。絛女要1500我比咗2000都唔知.....

經年唔見火機, ...
Zippo共跌過7隻
N年前
兩光身65皮。。。一啞面光身75皮。。。兩隻US罵lin戰艦刁花九龍165。。。灣仔國泰隔離銀器鋪仔補購175。。。SDU兩隻

尼隻死淨種

我同你一樣。。。以後乃唔借比囡用。。。唔放檯。。。我放ZIPPO腰皮套

原來咁多zippo愛好者
我都報個到先

個芯就無乜所謂, 買過個都唔貴 (假如唔重視機芯年份; 不過X芯就唔同講法)
反正個殼同芯兩者無必然關係
最重要就係個殼姐

有無師兄知點樣拎去保養?
我有隻變型金肛Zippo唔小心跌到個較位歪左

出左zippo blu之後都少玩電油火機了
隻拉絲chrome真係好實用
貴得黎果然正過街邊d火機仔

Topgas係咪真係丙烷
之前聽講過有師兄用topgas做火機氣
我用丁烷燒得唔好, 想試下用topgas, 氣化好d
之前冬天成日燒得唔好, 一係撻好耐先著, 一係就要著一著就熄

T兄
你重可以睇埋個hammer尾端有冇nip左少少

補圖:
真品zippo hammer

附件

2012-05-21 01.03.14.jpg (44.33 KB)

21-5-2012 01:05

2012-05-21 01.03.14.jpg

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 17-5-2012 03:42 發表
其實個膽有得換多謝78$ 請放心用
加上一個膽可以拉兩次線大約用半年 六個月拉一次條引線
兩次咁少
條棉芯好似好長架喎
雖然機芯內太短可能影響吸油能力
不過應該唔止拉兩次咁少掛, 我之前用開都唔洗點拉線, 就算要都淨係拉少少, 6mm左右, 一條好cum用呢
條芯就唔貴, 但係換就好麻煩
要係機芯內打S字型再塞棉花球

不過我成日都唔明點解漏油漏得咁快
我用R字牌同原裝油都係, 入完一個幾禮拜已經唔著

回覆 28# 的帖子

我細時用地拖棉條做芯,OK WORK!

我用原裝棉芯都係貪佢較角度方便, 因為有銅線
唔會容易dur

不過我唔熟點set法, 點搞都set唔到個岩自己用既火
(我本來想靠拉返條心入去, 細火d, 但唔太work)
同埋漏油漏得好快(主要問題, 本來d人係兩星期入一次油, 我就一星期揮發曬)
結果就收埋左了

發新話題