103 1234567
發新話題

磁力

磁力

磁力

小弟因為某師只GA天梯得到靈感.....
吾知道可5可以利用磁力同性相拒ga原理做出1個免彈弓免齒ga天梯尼
就只需大量電線..磁石.氣缸..氣缸頭..拍頭.......
我諗可以好快

請俾D意見小弟去構思
thank you

收集到ga info

1.膠box
2.
3.

引用:
原帖由 生豪 於 7/25/07 02:00 發表
磁力

小弟因為某師只GA天梯得到靈感.....
吾知道可5可以利用磁力同性相拒ga原理做出1個免彈弓免齒ga天梯尼
就只需大量電線..磁石.氣缸..氣缸頭..拍頭.......
我諗可以好快

請俾D意見小弟去構思
tha ...
it may work in decide... but not in METAL mechbox... it won't happen this way... unless is plastic mechbox...
Guns... lots of Guns...

純粹個人意見..............

咁細個空間可以做到幾大既反磁力(推動天梯的力量)??
需要多少電力才可以做到??
另一方面對摩打本身有沒有影響?畢竟摩打也是電磁鐵的一種,而天梯那邊產生咁強既磁力...............會互相干涉嗎??

如果咁細既空間都做到磁浮效應........咁做磁浮列車果班科學家執得包服
本來無一物, 何處惹塵埃

絕對有可能, 生豪講既唔係磁浮, 而不過係將類似摩打組磁鐵l建立起波箱上(唔一定要膠波箱), 而Coil就裝起天梯上, 配合可轉變電流, 就可以做到天梯前後移動的效果, 到時唔使用彈弓同摩打, 齒都唔使用

p.s 最近網上見到有人聲稱有磁浮天梯係厄人架, 唔好信, 佢只係起天梯路軌開條亢減少摩擦力, 好多廠d天梯都係咁, 唔係乜野新奇野

引用:
原帖由 delta 於 25-7-2007 10:23 發表
絕對有可能, 生豪講既唔係磁浮, 而不過係將類似摩打組磁鐵l建立起波箱上(唔一定要膠波箱), 而Coil就裝起天梯上, 配合可轉變電流, 就可以做到天梯前後移動的效果, 到時唔使用彈弓同摩打, 齒都唔使用

p.s 最近 ...
用電流將個S 同N極不停梅花間竹咁改變
咁同磁浮火車既原理咪即係一樣?

我估佢意C係咁樣:

引用:
原帖由 14692 於 25-7-2007 04:49 發表
如果咁細既空間都做到磁浮效應........咁做磁浮列車果班科學家執得包服
做"超力電磁俠"都做到~!

回覆 #9 bravohk 的帖子

電光毒龍鑽有兩面力

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 25-7-2007 11:21 發表
我估佢意C係咁樣:
唔用彈弓嗎?
無爆炸力架喎

咁搞法...係咪好快可以開發到苛電粒子炮o架?

引用:
原帖由 積夫 於 25-7-2007 20:44 發表
咁個彈匣要裝D咩先射到苛電粒子炮出黎?
Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne
法軍既象徵~!

引用:
原帖由 RYODLi 於 25-7-2007 21:36 發表

咁個彈匣要裝D咩先射到苛電粒子炮出黎?
GUNDAM MODE:重金屬粒子...........

引用:
原帖由 積夫 於 25-7-2007 20:44 發表
好似EVA 初號機 0甘插住條濕電黎打Game??

103 1234567
發新話題