28 12
發新話題

Beretta 3901 開箱

Beretta 3901 開箱

大家好,初嚟報到,送上開箱文。

呢個 FORUM 可以討論真槍嗎? Anyway,呢支係我第一把真槍,以前都係玩 Daisy level action 鐵彈槍,同喺大陸有把 air gun。一直都鍾意 rifle,但玩過一次 Sporting Clay 後,就愛上 shotgun,於是就買咗呢把 Beretta 3901 12 gauge semi-auto shotgun。

二月份嘅事嚟嚕,原盒跟多兩個 choke,槍管上已有一個。把槍唔喺槍鋪買,係運動用品鋪買,佢哋對槍都唔多認識。我裝錯彈弓,去到 range 開唔到槍,搵人睇又睇唔出咩事,搞咗成兩個月 ship 返廠兩次,原來傻戇戇就係一條彈弓裝錯位。

結果去到 range,嘩,開槍打中隻碟真係爽到不得了。

有機會再上多啲圖,介紹其他槍械同討論軍事話題。

附件

18-7-2012 07:26

Nice gun!!~ 打自己始終就係爽~
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

買咗盒碟都冇用過,結果次次都係去 Clay range 撳制射飛碟,一係就玩 skeet。但 skeet 太難了,要喺 clay range 練多啲先得。上次射 skeet,25 隻中咗 3 隻,太快了。

等我之前重企喺後面,心裡諗點解啲人命中率咁低...

去 clay range 真係 family day 一個好節目,仔女細個未夠力拎槍,可以幫手撳制同計分,大咗可以俾支 20 gauge 佢教佢玩。

附件

18-7-2012 08:01

18-7-2012 08:01

歡迎多多分享
不過香港地玩真槍的人始終是少數

香港玩槍
個槍牌就5位數....
入會又5位數....
買支槍又5位數...
上個d槍支使用教學堂
每把槍又5位數....
差唔多2xxxxx
仲要半年續一次牌5xxxx
續完牌仲有每年續會5xxxx
月薪無返7-8萬唔洗指意玩真槍

仲要比左1xxxxx去考牌仲未必考到
Cause everything starts from something
But something would be nothing
Nothing if your heart didn't dream with me
Where would I be, if you didn't believe

自封為: 女(鋁;aluminum)神

以前有個 uncle 喺香港有支 over & under shotgun,喺槍會射 clay,但當時太細個,都唔知係咩槍來的。聽佢講話入會好煩,要兩個會員介紹,五位數年費,其實我都唔清楚,太細過了。

引用:
原帖由 lululam 於 18-7-2012 07:26 發表
大家好,初嚟報到,送上開箱文。

呢個 FORUM 可以討論真槍嗎? Anyway,呢支係我第一把真槍,以前都係玩 Daisy level action 鐵彈槍,同喺大陸有把 air gun。一直都鍾意 rifle,但玩過一次 Sporting C ...
It's a semi auto shot gun... I guess... :-b

引用:
原帖由 6638 於 18-7-2012 08:56 發表
香港玩槍
個槍牌就5位數....
入會又5位數....
買支槍又5位數...
上個d槍支使用教學堂
每把槍又5位數....
差唔多2xxxxx
...
邊似你個鋼身咁平丫
兩差野有得玩 又唔預埋我地玩
五位數?你訓醒未?

我有小小野想問下嫁 ...
係個 Range 玩場 佢比唔比你自己用土炮 Cut Shells 的 ?

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 22-7-2012 10:21 發表

邊似你個鋼身咁平丫
兩差野有得玩 又唔預埋我地玩
五位數?你訓醒未?
佢咩野都應屎應尿傢啦
地上最強咪就係佢羅,
解答左個AGM鋼身之迷至再講野啦!

引用:
原帖由 kirk123 於 21-7-2012 20:54 發表

It's a semi auto shot gun... I guess... :-b
你 quote 我個 post,一樓已經講咗了。
引用:
原帖由 navyjaa 於 21-7-2012 22:50 發表
我有小小野想問下嫁 ...
係個 Range 玩場 佢比唔比你自己用土炮 Cut Shells 的 ?
睇咩場,室內大部份都只可以去 rifle range 玩 slug,好多室外場都係一樣,唔俾玩 Target Load。

Clay 場就一定只可以用 7 號到 8 號 Target Load,buckshot、slug 一概唔用得。

其實啲 range 冇講明唔用得 cut shell,去 rifle range 當 slug 玩冇問題的,唔好成個 Target Load 個盒放喺枱面就得啦。

呢支野幾多錢?

引用:
原帖由 6638 於 2012-7-18 08:56 發表
香港玩槍
個槍牌就5位數....
入會又5位數....
買支槍又5位數...
上個d槍支使用教學堂
每把槍又5位數....
差唔多2xxxxx
...
最平做法. 去做兼職押款員. 每年續槍牌時. 過手癮.

UNDER DEVELOPING

引用:
原帖由 一舊水 於 23-7-2012 08:17 發表
呢支野幾多錢?
600 蚊,另加稅,以前 500 鬆咋。不過我上網買 gift card 再去連鎖店買槍,慳咗幾十蚊。

8 號 Target load shotgun shell,100 粒裝,Walmart 賣廿二個幾。普通 Slug shell 十幾蚊,一盒十粒。

Pump action shotgun 好平,百零二百蚊都有支全新的。

引用:
原帖由 lululam 於 24-7-2012 04:32 發表

600 蚊,另加稅,以前 500 鬆咋。不過我上網買 gift card 再去連鎖店買槍,慳咗幾十蚊。

8 號 Target load shotgun shell,100 粒裝,Walmart 賣廿二個幾。普通 Slug shell 十幾蚊,一盒十粒。

Pump ...
買字彈就錦係超市買得到
*唔好意思我係土生土長香港人 *

28 12
發新話題