發新話題

DIY之手彫Colt Peacekeeper木柄

取消高亮
ikea應該無,條link倒可以諗諗

太高級了!

回覆 1# 的帖子

c hing 木件還可以用鞋油上色顏色會比較自然,上色時也+分容易.請作参考

雕刻手工好,佩服。
不過選料同上色不夠嚴謹,顏色太紅了。
小小意見,望師兄唔好介意。

對錯孔+木纖維脫落,現時個GRIP左右不是同一PAIR

用鞋油上色顏色會比較自然----天下間最差染色法,只宜舊化,尤其是對這樣油性淺色粗節理的木,上色第一.

選料係無得揀.寸半厚的實木方仲要靚木....我都好想知.

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-10-2012 22:19 發表
對錯孔+木纖維脫落,現時個GRIP左右不是同一PAIR

用鞋油上色顏色會比較自然----天下間最差染色法,只宜舊化,尤其是對這樣油性淺色粗節理的木,上色第一.

選料係無得揀.寸半厚的實木方仲要靚木....我都好想知.
靚木頭。。。。。砵籣街近太子既木行有。。。。。去揾吓

廣州木行識人買都要。。。。1立方米(1米長x1米闊x1米高)既柚木磚做木刁原件要$11000元人仔!

搵一個你同我都識,肥肥地的教授 ; 佢識人做傢俱廠, 叫佢幫手拎幾塊剩料...靚木+免費

引用:
原帖由 faihk 於 11-10-2012 12:06 發表

唔知師兄要幾厚木啦! 但係唔係太厚的話, 可以去d模型鋪睇睇喎! 唔介意大大件, 可以去ikea都會有.
模型鋪果d木多數用黎砌飛機, 好輕的
IKEA果d仲死, 大部份夾板黎既...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 Andy 於 12-10-2012 23:46 發表
搵一個你同我都識,肥肥地的教授 ; 佢識人做傢俱廠, 叫佢幫手拎幾塊剩料...靚木+免費
你同我都識,肥肥地的教授???

引用:
原帖由 tango1997 於 12-10-2012 22:48 發表

靚木頭。。。。。砵籣街近太子既木行有。。。。。去揾吓
係喎,你個舊VZ61木係乜"料",邊度買?

引用:
原帖由 tango1997 於 12-10-2012 23:39 發表
廣州木行識人買都要。。。。1立方米(1米長x1米闊x1米高)既柚木磚做木刁原件要$11000元人仔!
柚木有四四方方一舊賣?

回覆 27# 的帖子

Soviet 兄, 鬼斧神功 !!! 你一定是做足資料搜集後忠於原創,再把木柄染了真鐵的啡紅色。看了你的相,見到你做完 checkering 之後,我覺得已經十分完美,如果保留原色,就咁油上透明保護漆,不染色,效果一樣好看 ! 你覺得呢 ?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 13-10-2012 08:02 發表

柚木有四四方方一舊賣?
有。。。。。柚木磚係D刁刻師傅用泥做刁刻木工㙯品擺設用原件料。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 13-10-2012 08:01 發表

係喎,你個舊VZ61木係乜"料",邊度買?
舊柚木家私。。。。。人棄我取。。。。。用得唔好哂。。。。。

亦可以去砵蘭街近太子弼街個頭D木行(多樓賣天花線、木扶手)個D。。。。。舖頭入面地下有一舊舊靚木料。。。。。大過我Vz61個舊都有。。。。。價錢幾十到幾百都有。。。。自己去行吓啦

發新話題