發新話題

VFC SCAR H SSR 開箱文

VFC SCAR H SSR 開箱文

一支頗為冷門的槍,開發目的直指於取代現有美佬的半自動狙擊槍,如 M110 同 MK14 等,其精度有過之無不及,似乎已於采購之列,希望實裝後人氣上升吧,現已有GEN 4 ,最大改變係果個超型仔可調式槍托,但暫時沒廠出,現貨是 GEN 3 的普通SCAR 托。

支槍原裝力 1.6 J 左右,相比起近排出的417 只有1.2 J 大力不少。VFC 槍身處理已經不作多論,一流

有別於常見的VFC 紅字黑底盒,而且頗見風霜,應該訓左係倉唔少日子吧。( 我知大家想問咩,無可奉告也 )

一本全中文說明書,有齊SCAR H 同 L 的資料同爆炸圖,但沒有SSR 的,旁邊是廣告書,很多型圖

是旦一頁,羅拔神 XCR

一槍一匣,沒通槍條之類,匣是500發鏈匣,可惜我用彈弓匣ONLY,遲D 要買

拉BOLT HANDLE 可 HOP 調教,網球拍一按就彈回條假BOLT

100672 BOLT HANDLE 同真槍一樣可換左右,不過要先拆上身落黎

鏡同棍是橋彈亂裝 100532

全相,伸埋尾托出黎差少少有 4 尺,不過重量甚輕,淨槍 3KG 多一點點(PS.真槍是 5 KG 多 ),比 M4 重 400 克左右而已,而果條夠穿梭機起飛咁長的魚骨都係一絕

電是裝係尾托,而較位的2 個金屬片係用黎導電的,唔好手多多搵金屬野攪佢....電位相當深,放得入 9.6 V 1600MAH 車仔電

回頭一望...喂... 師兄...

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 相片分享 20-12-2012 01:15
  • gtoray 金錢 +30 相片分享 20-12-2012 01:15

引用:
原帖由 Darkey 於 20-12-2012 11:52 發表
枝野堅正真係好輕身…我都有一枝神枱…師兄你指gen4過隻尾托應該放唔到電…不過無廠出…
感覺同拎一支 M4 RIS 差不多,真槍是 5 KG 左右的,但... 如果想重,骨入面大把位,托入面又大把位,自己加鉛就好

GEN 4 托.. 有出一定要,D 電位掟去前骨至多用細條的,因為實在太型

引用:
原帖由 alvin155 於 21-12-2012 16:09 發表
可以講講邊度入手嗎?thanks
而家應該得番哂冇marking 版,今日係槍地獄見到唔齊mark 版才2800,平過我呢支成三舊...

引用:
原帖由 Oowing 於 22-12-2012 12:35 發表

Vfc個下身做錯左 Gen3身選擇製方向同刻字做錯左用左Gen2版 有點兒怪怪 不防真

你當佢係呢個版本 ( GEN 2 ) 會開心D

咁大間廠整支槍出黎,我又唔覺得佢會連GEN 都分錯,我自己冇咩所謂,有所謂的師兄不妨去信VFC 問下佢係以邊支為準

補圖

近日不停爆呢支SSR ( 同 SCAR L / H ) ,沒長篇大論,只有少少紀錄提出,望後來者有所獲益

1 - 波箱螺絲,手柄螺絲等非常脆,會滑牙甚至斷,慎拆...( 小弟已買個新波箱... 小心過化妝咁拆... )

2 - SELECTOR 左右連動誤差是設計弱智,冇得救。

3 - FIRST 紫膠不能直上,似乎膠太長,又似乎管尾太厚,又似乎膠太厚.. 如果就咁上,紫膠會被壓到曲曲地,膠頭更會由HOP 尾洞唧出像生寺倉。
在近老鼠屎位會唧上去,就好似女人著錯衫唧肉咁唧,小弟不能很清楚說是哪裡問題,淨係拆佢都好煩唔多想再拆手邊MARUI M4 條管來試,又冇其他雜管可用,
所以原因就是「不明」了...最後由管尾磨短 1 MM ,剪了HOP 膠尾3~4 MM,解決。

4 - 壓點如果以轉輪轉可分為 0 , 1 格 , 2 , 3, 4 格 = 盡
1, 2, 3 格幾乎冇HOP ...壓點太淺了,3 ~ 4 格才有HOP ,請在3.5 格處微調.. 小弟每格力水:1.44 ,1.44,1.42,1.42 ,0.98.... 3 ~ 4 格.. 太神...

5 - 管長約 500 MM,用 SYSTEM M100 可達 1.44 J ( 0.25 蛋 + 全原裝 ) ,原裝條彈弓大概1.6 J

6 - SIDE RAIL 有長版同短版,唔知點分,有時見到有MARKING + 長 / 有MARKING + 短,冇MARKING + 短.. 長都有,唔知攪咩。

7 - 換內管抽出來幾麻煩,先打走PIN 拎走下身,鬆哂前面 左3 右3 星星螺絲,抽出外管,內管係被左右兩粒小機米卡死,請鬆開才可抽出內管 ( 兩粒機米我已直接丟了 )

引用:
原帖由 alvin155 於 19-2-2013 23:22 發表

師兄你好,我想問問波箱螺絲及手柄螺絲等非常脆,會滑牙甚至斷係換螺絲就得,定要連波箱殼都要換埋?thanks
換螺絲就好,小弟情況係極劣,將螺絲扭進後才斷... 螺芯在波箱中,跟本不能取回...

BTW 新波箱的螺絲一樣是脆脆的.. 只好小心一點了

引用:
原帖由 Darkey 於 12-3-2013 16:55 發表

師兄我用flyfire hopup都得呀…用少少陰力就入到呀…
要注意唔好因為唔岩size 而令舊膠屈曲就可。紫膠係會的.. 太窄,零 hop 狀態都會見到個膠皮壓下左..

發新話題