39 123
發新話題

香港入口閹槍問題

香港入口閹槍問題

大家有咩見解呢 ?  因為我睇中支 L2A3 但係香港法例好含糊, 閹槍係香港係咪有問題呢 ?

咪諗住博

唔可以就咁買就咁寄
要同牌照科申請
要同海關申請

有錯請更正

要同牌照科申請  豁免申請表(Pol. 1054)    - - 準備搞
海關呢?  唔識 x!!

軍火及彈藥

根據香港法例第238章《火器及彈藥條例》,管有軍火及彈藥須要持有由香港警務處所發給的有效有限度管有權牌照或經營人牌照卅槍械牌照。除了一般的槍械外,槍口能量超過2焦耳的氣槍、電槍、容載任何有害液體、氣體、粉末的煙霧劑,例如驅狗噴霧、魚叉、魚槍及拉力超過6公斤的弩亦包括在條例內。

此外,凡屬香港法例第60章附屬法例《進出口(戰略物品)規例》附表所載軍需物品清單內列出的軍火及彈藥,均須受工業貿易署簽證管制。

http://www.customs.gov.hk/tc/tra ... munition/index.html

岩唔岩先 ?

仟奇唔好就咁寄奄槍翻來!捉到好大鑊!等同無牌或非法走私軍火及槍械!
近呢十年所有外國入口奄槍批牌嚴格了好多(因為全支由出廠真槍奄做公公槍)政府好擔心奄得唔乾淨切底會再有翻生可能性!又有好多舊奄槍連牌唔比轉手!所以奄槍以不再太受歡迎,價錢貴,入口申請牌照麻煩,分分鐘奄到成支實芯鐡冇一樣部件能活動得!槍主身乾一刀眼見既!可能支槍到你手出到牌時以經搞到奄奄一息到冇曬引!又唔可以帶出街又要年年續牌費!

你買支GA仔BobbyFix M4 dummy慢慢拾啲料整靚就重正過買支美國馬仔M4奄槍! 買支井性M4 GBBR重像真過支舊牌老奄M4!

本地奄槍現今冇乜市場!

都係算喇, 因為每三年俾人上屋企check 一次, 唉, 跳樓都唔掂
有冇大佬介紹全 鐵 L2A3

如果GA仔有Dummy? 買GA仔dummy慢慢拾重好!

我地用騳星潻同泥膠(原子灰(筆地))幫支GA仔槍化妝!重正過真奄槍!

咁我另外想問 JAC L2A3 係咪metal body 架?

有冇圖奉獻下呢 ?
引用:
原帖由 rho837 於 14-3-2013 01:51 發表
如果GA仔有Dummy? 買GA仔dummy慢慢拾重好!

我地用騳星潻同泥膠(原子灰(筆地))幫支GA仔槍化妝!重正過真奄槍!

可唔可以買真鐵stripper lower receiver 再裝gbb sear, hammer 同trigger group 再加個gbb upper receiver 啊?反正gbb lower size 同真鐵好似㗎姐

試下去斜路頂間槍店問下,它們是有手做的仿真玩具槍賣.你所要的型號它們是手做出來.唔知道賣曬未?我見過實物真假難分.1:1,但是不能夠發射任何投射物.只是Dummy only.

引用:
原帖由 hongkongarms 於 14-3-2013 09:13 發表
試下去斜路頂間槍店問下,它們是有手做的仿真玩具槍賣.你所要的型號它們是手做出來.唔知道賣曬未?我見過實物真假難分.1:1,但是不能夠發射任何投射物.只是Dummy only.
錢錢錢錢!只係冇錢!有錢call架van仔來裝貨!

只係銀包唔聽話!

引用:
原帖由 Shan10 於 14-3-2013 02:13 發表
咁我另外想問 JAC L2A3 係咪metal body 架?
no, and this is not JAC....only MGC cap one is full metal..as I remember.....

牌照費就三年,不過每半至九個月警察都會上你到check下.
引用:
原帖由 Shan10 於 14-3-2013 01:38 發表
都係算喇, 因為每三年俾人上屋企check 一次, 唉, 跳樓都唔掂
有冇大佬介紹全 鐵 L2A3

39 123
發新話題