發新話題

[G&P] 越戰經典---Colt CAR-15

引用:
原帖由 loveless 於 18-3-2013 01:30 發表
DEA 碌KAC真係索到呢
呢張圖中o個碌好似有點耐人尋味

乜原來係KAC 改的? 我真係兀左咁耐都唔知...

BTW. 睇唔明有咩耐人尋味?
and then 想問好耐, TRIGGER 條PIN 有咩名堂同作用GA?

上身是KAC 當年用標準635改消聲, 年份應該同佢支消聲左輪狙擊槍差不多, late 1980s.
耐人尋味= 圖中下身閘位冇窿窿.....

Trigger 條野係防自轉 anti-roll pin, 裝後trigger 及 hammer pin被鎖死不能走位.
防自轉原本在pre-ban年代真係有用, 尤其是9mm / .22 full auto時ROF超快, hammer pin 真係會走位.
依家223 得semi都要裝, 就變得有點係人云亦云潮物多於實用需要.

GBB有用, 因為成本關係大部份下身合金用料密度唔會太高, 會淋過鋼pin, pin可轉動的話會把下身窿位磨大.
派米井勝之類, 按道理冇乜需要裝....

唔知係咪小弟黑仔
尋日拉斷咗個charging handle latch
正當愁緊點買番個一樣嘅時候
打多三四匣連charging handle都斷埋.......

Btw, 枝嘢嘅bolt lock已經唔係次次得,就算係wa鋁bolt都開始斜斜地

同埋想問下angry gun 300% recoil kit係咪都落到呢枝槍?

引用:
原帖由 kai_matt 於 18-3-2013 11:22 發表
同埋想問下angry gun 300% recoil kit係咪都落到呢枝槍?
落到, 你想姦死佢?

回覆 49# 的帖子

好快死?
我有枝we, ksc都落過
無嘢wor so far.......

回覆 48# 的帖子

kai_matt兄,關於bolt lock 小弟有少少心得,不知可否幫助。  不能lock bolt 的原因如果是支 bolt 的 角位出現過快的磨損,很有可能是bolt catch未能在空匣「完全」升起,以至bolt catch 同 bolt 角的接觸面積過細,回鏜的force不變,impact面積少自然壓力大,每次lock bolt 同 release bolt均受了過大的壓力,bolt角自然加快磨損。 測試方法如下:
1 拆除上身 buffer bolt
2 將空匣放入,
3 按下彈匣入彈的彈弓
4 放
5 check check bokt catch 是否完升起
如果bolt catch 未完全升起,無論如何改用鋼件,bolt 或 bolt catch 都會比正常快報癈

問題的成因是bolt catch 是有一條小彈弓防止它在沒有匣或非空匣的時候,不必要地升起,彈匣彈弓的力未能完全over come小彈弓的行程(力) 因此bolt catch 不能完成升起。
換一條彈力小一點的小彈弓,直至匣能完全推起 bolt catch 便可。

小弟兩支gp 的 gbb都這樣小改過,bokt lock 問題明顯改善。

回覆 51# 的帖子

先多謝師兄回答
其實就我所見,我都估到係係隻匣推唔起bolt stop
但係呢個問題只喺prowin匣發生, 原裝gp匣無問題
小弟正從彈匣入手
同埋bolt角種鋼

回覆 52# 的帖子

從 you tube 學到,有外國 ching 在 bolt catch 底貼牙籤攝厚,從而提高bolt catch 不過小弟用了上文的方法,沒有試這一個牙籤 solution

引用:
原帖由 loveless 於 18-3-2013 11:04 發表
上身是KAC 當年用標準635改消聲, 年份應該同佢支消聲左輪狙擊槍差不多, late 1980s.
耐人尋味= 圖中下身閘位冇窿窿.....

Trigger 條野係防自轉 anti-roll pin, 裝後trigger 及 hammer pin被鎖死不能走位.
...
Thx!原來係咁~

引用:
原帖由 kai_matt 於 18-3-2013 11:22 發表
唔知係咪小弟黑仔
尋日拉斷咗個charging handle latch
正當愁緊點買番個一樣嘅時候
打多三四匣連charging handle都斷埋.......

Btw, 枝嘢嘅bolt lock已經唔係次次得,就算係wa鋁bolt都 ...
斷T骨前面? T骨本來設計唔會受力被撞到, 條T骨未上膛前後有啲鬆動,就代表有空位唔會撞到
可能豬P T骨有吸震膠頂實而震斷前頭,或T骨前面唔啱位而撞到
唔落T骨吸震膠前面又啱位,正常唔計用料問題唔會再斷,但冇左粒膠令bolt退後一啲,有機會到bolt頭右則食力而斷
搞清楚咩問題先

回覆 55# 的帖子

i hv bought the new one lu....
the gun is now in QXF....can't test....too bad

講起執Bolt lock, 小弟都有條屎橋, 但要睇睇支槍咩程況先啱用,只當參考唔好揾我  
就係執bolt stop座&匣頂杆

Bolt lock運作係因彈匣冇bb彈, 匣頂杆會彈起頂起bolt stop掣而Bolt lock,
但到冇彈時, 個bolt stop會好似右圖咁比匣頂杆頂住撬起去右邊,

咁樣係會令個bolt stop升降唔順, 所以要適量打磨bolt stop座內則(紅色地方)令佢有多啲位唔會被夾實,

搞完就會發現bolt stop升降順好多  

最後係彈匣頂杆痴膠片, 令佢厚左有利頂起bolt stop到最盡

---------------------------------------

另外因bolt stop同bolt底L角接觸面少,Bolt lock就會好快收檔,
如果發現係咁可以磨一磨bolt stop底, 令佢上升角度再多啲接觸面多了就得左,

但唔好磨太多, 磨得多個bolt stop上升太多會刮到飛機底口

以上都搞好, 應該係WA系統最盡增加Bolt lock穩定&耐用度,
因個設計靠2,3mm L角定後始終麻麻

引用:
原帖由 ga中nax 於 19-3-2013 19:45 發表
講起執Bolt lock, 小弟都有條屎橋, 但要睇睇支槍咩程況先啱用,只當參考唔好揾我  
就係執bolt stop座&匣頂杆

Bolt lock運作係因彈匣冇bb彈, 匣頂杆會彈起頂起bolt stop掣而Bolt lock,
但到最 ...
其實唔磨個L位都會刮到

下邊係撞到bolt lock
上面係撞到隻匣推彈條野

我生得聰明得罪你咩!!!

300%recoil kit係裝唔到嘅

Bolt carrier太薄,種唔到鋼

飛機被削係由於飛機被bolt carrier頂出咗,執過已ok

Charging handle因為粒buffer所以長咗,每開一槍都撞一下,所以斷咗

Prowin匣因為同mag release唔完全fit位,所以未能次次bolt lock, 執過之後已完全正常

引用:
原帖由 kai_matt 於 19-3-2013 21:05 發表
300%recoil kit係裝唔到嘅

...
???
Car-15條buffer tube 應該係同UBR / entry stock 之類一樣長度..
死火喇老點左你,有D面紅

發新話題